2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Északra költözik az európai kultúra 2011-ben

F. N. 2011. január 06. 10:04, utolsó frissítés: 13:51

Tallinn és Turku idén Európa Kulturális Fővárosai. Tervezett programjaikban rengeteg kreativitással ellensúlyozzák a pénzhiányt.


Az európai kultúra központja idén északon lesz: Turku, Finnország legrégibb városa, illetve Tallinn, Észtország fővárosa viselik az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. A két város kevesebb, mint 200 kilométerre fekszik egymástól, többek között ezért is várható, hogy közreműködésük szorosabb lesz, mint az eddigi kulturális fővárosoké. A programsorozat Tallinban és Turkuban is január közepén indul.


Turku

Finnország ötödik legnagyobb városa a maga kevesebb mint 200 ezer lakosával egy lángot ábrázoló logót választott a kulturális fővárosi programsorozat jelképéül. „A történelem során Turkut mintegy 30 alkalommal égették porig” - magyarázta Saara Malila, az EKF-projekt szóvivője. De a láng egyúttal a friss kezdeményezéseket is jelképezi, amelyre a gazdasági átalakulás alatt álló városnak igencsak szüksége van.
A város iparának legfontosabb szereplője eddig a hajógyár volt, amely azonban kifogyott a megrendelésekből. Turku vezetői a kultúrában látják a megoldást, azonban nem nagyszabású építkezésekkel, hanem inkább alkotók meghívásával próbálják fellendíteni a város kulturális életét. A szervezők azt remélik, az évi átlagosan 700 ezer turista helyett idén kétmillió látogató keresi majd fel a várost.

Reményeik nem teljesen alaptalanok, hiszen a két évvel ezelőtt hasonlóan hátrányos helyzetből induló Liverpoolnak sikerült lendületet merítenie az EKF-projektből. Turkuban máris felgyorsult bizonyos projektek befejezése, amely a kulturális fővárosi cím nélkül évekig húzódott volna: sikerült például befejezni a Logomo kulturális központot.galeria_92.jpg
Mi is jártunk Turkuban: ez a sétálóutca
galeria_93.jpg
galeria_94.jpg
galeria_95.jpg
galeria_96.jpg
A várost kettészelő Aurajoki folyó
galeria_97.jpg
Dekoráció a város legismertebb kocsmája, a gyógyszertárból átalakított Uusi Apteekki (Új Gyógyszertár) falánA finn város elsősorban az elektronikus zene és az alternatív irodalom rajongói körében ismert. A Uusi Apteekki (Új Gyógyszerészet) nevű kocsmában például a város legismertebb krimiszerzője, Reijo Mäki tart rendszeresen felolvasóesteket. Turku építészeti szempontból nem nyújt túl szívderítő látványt, legszebb részének folyója, az Aurajoki partját tartják.

A folyóra összpontosít az EKF programsorozat nyitórendezvénye is, amelyet január 14-16. között szerveznek meg. A parton zajló This Side, The Other Side (Egyik oldal, másik oldal) című színházi produkcióban a szervezők szerint a tűz és a víz kap majd főszerepet. Az előadásban a Walk the Plank társulat tagjai lépnek fel, Mark Murphy rendező irányításával.
Miután az idő felmelegszik, további vízi eseményekre lehet számítani: hajóparádé, úszó szaunák és vízi kiállítás népesíti be az Aurajokit. Tavasszal és nyáron éjszakába nyúló jazzkoncertek sorára várják a közönséget, de szerveznek majd elektronikus zenei fesztivált is. Turku idei programjában emellett teljes sötétben történő galérialátogatás, valamint az útjelző táblák képregényekké való alakítása is szerepel.

>> A Turku 2011 projekt hivatalos honlapja >>

Más események témáját a turkui lakosok önarcképei, a biciklik, az opera, a foci vagy éppen a hangyák képezik. A rendezvények szívét a Logomo kulturális központ képezi majd, amelyet egy vasúti műhelyből alakítottak ki. Itt szervezik meg a koncertek és kiállítások nagy részét, és Turku vezetősége azt reméli, a központ az EKF projekt lejárta után is működni fog.


Tallinn

Az észt főváros egy óriási tó, a 9,6 négyzetkilométeres Ülemiste partján fekszik, több mint 400 ezren lakják, és a Balti tenger Szilícium-völgyeként (vagyis informatikai központjaként) emlegetik. Ám a nyüzsgő metropolisz két óvárosa épségben megmaradt városfalakat, tornyokat, valamint a régi észt királyi palotát rejti.

>> A Tallinn 2011 projekt hivatalos honlapja >>

A tallinni EKF-projekt első fecskéje már ott látható a város repülőterén: Luik úr Hummere egyszerre tekinthető közösségi projektnek és műalkotásnak. A név egy teljes egészében bélyegekkel beborított gépkocsi-modellt fed, amelynek ötletgazdája Heino Luik neves tudós és környezetvédő aktivista volt.

A bélyegeket saját pénzén nyomtatta ki, azt tervezve, hogy ezek eladásából egyik környezetvédelmi projektjét finanszírozza. Ám a tervei sosem váltak valóra, a több ezer bélyeg Luik nyakán maradt, aki négy éve hunyt el autóbalesetben – ezeket használta fel Urmas Viik képzőművész az autóforma beborítására, amelyen végül 35 ezer bélyeg fért el.


Tallinn EKF-projektje több mint 250 eseményből áll, amelyek a Tengerparti történetek mottó köré csoportosulnak. A város lakói a szovjet megszállás végéig, 1991-ig egyáltalán nem tehették be a lábukat a katonai övezetté nyilvánított tengerpartra. Bár a megszállás egy évtizede véget ért, a tallinniak azóta sem vették teljesen birtokukba a tengerpartot – ezen szeretnének változtatni a kulturális főváros-programsorozat szervezői.

A partmenti sétányt Kulturális kilométerré szeretnék változtatni, és egyúttal az EKF-programsorozat szívévé tenni. Ugyanakkor a szervezők célja az is, hogy modern európai városként mutassák be Tallinnt – Észtország ugyanis január elsejétől tért át az euró használatára. Többek között ezt szolgálja a 60 seconds of solitude in the year zero (60 másodperc magány a nulladik évben) című filmes projekt is.
A szervezők a magányról szóló egyperces filmeket gyűjtenek össze a világ minden táján élő rendezőktől. Ezekből egy órás filmet állítanak majd össze, amelynek bemutatóját augusztusra tervezik, a tenger fölött kifeszített óriási mozivásznon. A vetítés végén elégetik a mozivásznat és a film egyetlen kópiáját, ezzel biztosítva az esemény egyediségét.

A programsorozat további fénypontjait az Észtország függetlenségének 20. évfordulóját ünneplő zenés fesztivál, valamint a Tallinni tengeri napok képezik majd. Utóbbi Észtország legnagyobb ingyenes rendezvénye családok számára, és természetesen a víz köré szerveződik: tavaly többek között hajós felvonulás vagy úszóverseny is szerepelt a programban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS