2021. november 27. szombatVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A dadogós király tarolt az Oscar-gálán

Fülöp Noémi 2011. február 28. 03:18, utolsó frissítés: 14:50

A The King's Speech a legjobb film, Tom Hooper a legjobb rendező, Colin Firth a legjobb színész díját kapta: a díjátadó percről percre.


Idén Anne Hathaway (Brokeback Mountain, The Devil Wears Prada) és James Franco (Pókember-filmek) vezetik az Oscar-díjátadó gálát Los Angelesben, a Kodak Színházban.

A 83. alkalommal megszervezett díjátadó legnagyobb esélyese a The King's Speech (és a szavazógép alapján ti is így gondoljátok), bár sokak szerint a The Social Network vagy a Black Swan inkább megérdemli a legjobb filmnek járó aranyszobrocskát.


3.17 A sztárokat most terelik be a vörös szőnyegről a színházba. Natalie Portman, a legjobb női főszereplő díjának esélyese a Black Swan-ért terhes, és minimalista mályvaszínű ruhát visel.


03.26 A Winter's Bone esélyes a legjobb film díjára, Jennifer Lawrence pedig a legjobb női főszereplő szobrocskáját viheti haza - lady in red.


03.39 Elkezdődött. Anne Hathaway első poénja: régen elég volt, hogy levetkőzz meztelenre ahhoz, hogy Oscart nyerhess - ma már nem.

03.42 Legjobb látványterv: Alice Csodaországban.

03.46 Idén is nagyon rövidek a beszédek: úgy tűnik, tavaly bevált az ötlet, amivel sikerült kicsit lefaragni a négy órás gálából.

03.48 Legjobb operatőr: Wally Pfister, Inception.

03.53 Legjobb női mellékszereplő: Melissa Leo, The Fighter.


04.00 A gála első pityergése: Melissa Leo.

04.02 Az animációs rövidfilmek következnek, nem mintha láttuk volna bármelyiket is - a The Lost Thing című nyert.

04.05 Az animációs nagyjátékfilmek messze érdekesebbek, a L'Illusionniste-nak szurkoltam: gyönyörű régi vágású mese, Jacques Tati forgatókönyve alapján. De teljesen természetellenes lett volna, hogy ne a Toy Story 3 nyerje, amit egyébként a legjobb film díjára is jelöltek. Ilyen tavaly történt másodszor, az Up című animációval - mindkettőért a Pixar felelős.


04.13 Legjobb adaptált forgatókönyv: Aaron Sorkin, The Social Network. A díjak leosztása egyelőre nagyon pártatlan, minden filmnek jut valami.

04.16 A színpadra egyébként rengeteg technikát zsúfoltak be - mozgó vetítővásznak és díszletek suhannak ki-be minden tíz percben, amellett, hogy a félkörök maguk is vetítővászonként működnek.

04.17 Legjobb forgatókönyv: David Seidler, The King's Speech. Annyira meghatódott, hogy alig találja a mikrofont.

04.23 Anne Hathaway átöltözött férfikosztümbe, és énekel. Nem gondolja komolyan.

04.25 James Franco pedig egyenesen Marilyn Monroe-ba vedlett át.

04.27 Legjobb idegen nyelvű film: a dán In A Better World. Ez egy igazi Oscar? - kérdezi Susanne Bier, nagyon kedves akcentussal.

04.28 A felpörgetett Oscar-gála hátránya, hogy elkerülhetetlen a pillanat, amikor az ember úgy érzi, elveszítette a fonalat.

04.31 De azért nem olyan nehéz rájönni, hogy Christian Bale a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat kapta meg a The Fighter-ért. A bokszolós filmről kevés szó esett a nagy esélyesek latolgatásakor, mégis ez az első film ma, amelyik két díjat visz haza.


04.40 Anne Hathaway negyedik ruhája a gálán földig érő csillogó rojtos szürke csoda (az első kettő egy fodros piros és egy ezüsthímzéses fehér volt).

04.42 A legjobb női mellékszereplő díját átnyújtó Kirk Douglas híres a nagy szájáról Hollywoodban: most is túl sokat beszélt, a színfalak mögül tudósító bloggerek szerint csúszik a program.


04.44 Legjobb eredeti filmzene: The Social Network. Most komolyan, el tudta volna valaki képzelni, hogy ne Trent Reznor, a Nine Inch Nails frontembere kapja társával, Atticus Ross-szal?

04.48 Legjobb hangvágás és hangkeverés: Inception. Ez tulajdonképpen két Oscar, gyors egymásutánban.

04.51 Egyelőre az Inception vezet három Oscarral. Persze, a legfontosabb díjak (főszereplők, rendezés, legjobb film) most következnek.

04.56 Legjobb smink: The Wolfman, Rick Baker és Dave Elsey.

04.59 Legjobb jelmez: Colleen Atwood, Alice Csodaországban. A Tim Burton-film sunyiban már a második díjat viszi el.

05.05 Nagyon csöpögős és jellegtelen betétdal a Tangled című legfrissebb Disney-hercegnős animációból. Lehet, mégis jobb, ha a Disney nem készít több hercegnős filmet, ha ez az ára, hogy ne szülessen több ilyen dalocska.

05.12 Legjobb rövid dokumentumfilm: Strangers No More.

05.15 Legjobb animációs rövidfilm: God Of Love.

05.18 Hélium-hangú mix a legjobb betétdalokból. Tiszta szerencse, így nem kell meghallgatni még egy Tangled-beli giccset.

05.20 Legjobb dokumentumfilm - ebben a kategóriában jelölték az Exit Through The Gift Shop című, Banksyről szóló filmet is. Viszont a világ leghíresebb graffitise helyett az Inside Job viszi el a díjat. Nem csoda, a gazdasági válság messze több embert érintő téma.


05.34 Vizuális effektusok. Harry Potter? Inception? Esetleg megint az Alice? És mi az a Hereafter? Most már mindegy, ezt is az Inception kapta.

05.35 Hereafter: misztikus thriller három emberről, akiket megérint a halál szele. Egyikük egyszerű munkás, akinek különleges kapcsolata van a túlvilággal, a másik újságíró, halál-közeli élménnyel, a harmadik egy tanuló, aki elveszíti a hozzá legközelebb álló személyt.

05.35 Legjobb vágás: Kirk Baxter, Angus Wall, The Social Network.

05.37 A The King's Speech gyanúsan kevés alkalommal fordult elő, a The Social Network viszont gyanúsan sokszor.

05.41 Anne Hathaway megint más ruhát visel, ez most sötétvörös.

05.46 Legjobb betétdal: Randy Newman (We Belong Together), a Toy Story 3-ból.

05.56 Ééééés nem hiszem el, Anne Hathaway megint átöltözött, most kékbe. Eddig ez a legrosszabb ruhája.

06.03 Legjobb rendező: Tom Hooper, The King's Speech. Vajon más is jóleső megnyugvást érez a gyomrában?


06.17 Legjobb női főszereplő. Ezt jósolták nagyon sokan Natalie Portmannak (Black Swan).

06.18 Jól jósolták.

06.19 Natalie Portman első szavai: This is insane (ez őrület).

06.22 Utolsó száz méter, a legjobb férfi főszereplő következik.

06.26 Legjobb férfi főszereplő: Colin Firth, The King's Speech.


06.29 Egyébként Colin Firth és Natalie Portman is élete első Oscarját kapta meg.

06.32 Steven Spielberg nemsokára bejelenti a legjobb filmet, de előtte ki kell várni mind a tíz jelölt felsorolását. A színpad narancssárga-ezüstbe váltott.

06.35 A színfalak mögötti helyszíni bloggerek jelentik: a The King's Speech-nek 90 százalék esélye van a fogadóirodák szerint.

06.36 Legjobb film: The King's Speech. Tizenkét jelölésből négy szobor - de a legfontosabbakat vitte el.

06.39 Anne Hathaway utolsó ruhája ma estére: újra ezüst, magasnyakú. Egy egész iskolai kórus énekli, hogy Somewhere over the rainbow, in memoriam Oz, a csodák csodája.

06.51 Az est nagy kisemmizettje: a True Grit. Az apja gyilkosát megbosszuló tinilányról szóló western tíz jelöléssel indult, és egyetlen díjat sem kapott - pedig Jeff Bridges is játszik benne.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS