2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kék madárkával nyomul idén a KMDSZ

kérdezett:Fülöp Noémi 2011. május 06. 15:42, utolsó frissítés: 2011. május 09. 10:09

A diákszervezetnek jót tett a ráncfelvarrás. Kik állnak a Diáknapok idei logója, a mozgalmas életet élő kék madárka mögött?


A KMDSZ Diáknapok madárkája alapjáraton menő és aranyos – kivéve, amikor éppen hányik, vagy álmában csorog a nyála. A résztvevő egyetemistáknak így valószínűleg nem nehéz azonosulni vele, főleg hogy létezik metálos, néptáncos vagy jedi-lovag változata is, akikkel többek között a várost elárasztó lehúzósokon találkozhatsz. Az összesen (körülbelül) 42 verzióban létező logó letisztult, ötletes és a körvonalaiban felfedező D betű folytán szorosan kapcsolódik a Diáknapokhoz is.
A madárkáról emellett négy videó is készült, amelyek önálló animációs filmekként is megállnák a helyüket. Többségükben a madárka gyászos véget ér, csak egy alkalommal ússza meg komolyabb testi sérülések nélkül. A madárka szülőatyja Nagy-Beczkai Edmond egyetemista, szabadúszó grafikus, életre pedig Kádár Melinda és Iszlai József filmszakos hallgatók keltették (Kádár Melinda a képért, Iszlai József a hangért felelős).


– Mióta foglalkozol designnal, ez az első rendezvény, amelynek te tervezed az arculatát?

Nagy-Beczkai Edmond: A művészet különböző formái, a kreatív alkotások mindig is ámulattal töltöttek el, és valószínűleg ezért kezdtem komolyabban foglalkozni a designnal, tágan vett értelemben. Szerintem ha valakit elég sok külső kreatív impulzus ér, előbb-utóbb önmaga is hordozójává válik ezeknek. Közel öt éve foglalkozom arculattervezéssel, reklámgrafikával, rengeteg kreatív blogot, portfóliót és inspirációs anyagot böngészek szabadidőmben, és alapjában kreatív személynek tartom magam.


– Mire vagy büszke?

– Büszke vagyok, amikor az ötleteim nem csak számomra tűnnek jónak, és arra, amikor valaki teljesen idegen közvetett vagy közvetlen módon megdicséri a munkámat. Ha a munkáimat kellene soroljam, amikre legbüszkébb vagyok, talán az idei KMDSZ Diáknapok arculata lenne ezeknek egyike a gazdag reklámanyag-kínálata miatt. Azonban volt szerencsém dolgozni egy nemzetközi biztosító cég kolozsvári leányvállalatával, és egy szintén nemzetközi non-profit szervet kolozsvári kirendeltségével, arculati tanácsadás terén.
– Honnan jött az ötlet? Mit bíztak még rád a logó megtervezése mellett?

– A logó eredetileg a diáknapok D-betűjének egyik variációja, a madárka pedig a tavaszt szimbolizálja, ami a rendezvény időpontjára, környezetére utal. A koncepció az volt, hogy minél minimalistább stílusa legyen kevés és harmonikus színnel, minden szóróanyagon kihangsúlyozva az arculati elemeket: a madárkát, a betűtípust, és azt, hogy 18. alkalommal szervezik meg a diáknapokat.

A logó továbbgondolása véleményem szerint elismerésre méltó, egy remek kreatív csapat állt a rendezvény mögött, akikkel szívesen dolgoztam és fogok a továbbiakban is, ha sor kerül rá. Az én feladatom a nyomtatott anyagok előállításában merült ki (értem ez alatt a plakátokat, bannereket, stickereket, kitűzőket stb.). Az arculat többi részével Kádár Melinda és Benkő Adorján foglalkoztak, ezért nagyon fontos volt, hogy minden elem összhangban legyen. Úgy érzem, sikerült ezt megvalósítani.


– Hány madárkát terveztetek, nehéz volt folyton újakat kitalálni?

– Ezeknek a madárka-figuráknak nem volt előre elképzelt sémája, spontán módon készültek el, egyik ötletből született a másik. Utoljára 42 db. madárkát számoltam, amihez jelentős mértékben hozzájárult Meli is a saját alkotásaival."/>

– Úgy tudom, ketten készítettétek a videókat. Mivel foglalkoztok, mire vagytok büszkék?

Kádár Melinda: A videókkal valóban ketten foglalkoztunk, én a képi részével, Iszlai József meg a hangjával. Mindketten negyedévesek vagyunk a Sapientia Film, Fotó, Média szakán, és valahogy ebben a formában találkoztak az érdeklődési köreink.


Már több animáción is dolgoztunk együtt, ugyanebben a felállásban, Két Igaz című animációnkban együtt is szerepeltünk, mint a két szereplő hangja. A Két igaz egy fesztiválkört is lefutott, de erre nem vagyunk feltétlen büszkék – inkább buzdít rá, hogy fejlesszük képességeinket, és egyre jobbat hozzunk ki magunkból.– Mit kértek tőled a KMDSZ-esek, milyen hangulatra, üzenetre gondoltak?

– Ez a tizennyolcadik alkalom, amikor megszervezik a diáknapokat, így a KMDSZ erre kívánta tenni a hangsúlyt. Egyrészt azt akarták sugallni, hogy ez már egy felnőttebb, komolyabb rendezvény. Másrészt ennek szöges ellentétét, hiszen a nagykorúsításhoz legtöbbször a féktelen bulizás, a fiatalos lendület és egy jó adag pimaszság társul. Így kivitelezésben a logók is, az animációk is (remélhetőleg) csiszoltak és kidolgozottak, míg tartalmi üzenetük játékos és szemtelen.


"/>

– Miért kell a madárnak minden videó végén meghalnia?

– A madárkának nem kell feltétlenül meghalnia, az első videóban például, bár kilapított formában, de túléli, az utolsóban meg kimondottan könnyen megússza. Az ötlet inkább az volt, hogy minden videóban valami lehetetlen, eszement dolog történjen vele, hiszen a diáknapokra és főleg a diáknapozókra is jellemző ez az enyhe őrültség.


– Milyenek a visszajelzések?

– Nagyrészt pozitívak: a madárkákat úgy tűnik, szeretik az emberek. A videók sajnos nem kavartak akkora port, mint amekkorát szerettünk volna kavarni vele, de ettől függetlenül elég nagy nézettségre tettek szert, és ilyen alapon azt lehet mondani, hogy teljesítették a céljukat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS