2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elkezdődött a Kolozsvári Magyar Napok

Gál László 2011. augusztus 15. 11:51, utolsó frissítés: 2011. augusztus 16. 10:02

Színvonalas hangverseny, némi politikusi körítéssel. Így foglalható össze a vásárnap este hét órától hivatalosan is elkezdődött második Kolozsvári Magyar Napok nyitóünnepsége.


A politikusi beszédek megfelelően rövidek, tömörek és lényegre törőek voltak. Nem fecsegtek túlságosan sokat feleslegesen, hagyták inkább a gyerekfilharmóniát érvényesülni, amely dalaival és előadásával méltó keretet adott az eseménynek.Már fél órával a megnyitó előtt kezdtek gyülekezni az érdeklődők a Kolozsvári Magyar Operában, és a hét órás kezdéskor már megtöltötték a nézőtér nagy részét. Az előre megadott időponthoz tartották magukat a szervezők, és jelentősebb csúszás nélkül kezdődött el a program a Szentegyházi Gyerekfilharmónia bevonulásával, illetve a Rákóczi induló felcsendülésével.

Az 144 fiatalból álló kórust és zenekart Haáz Sándor karnagy vezette. Bach Parasztkantátája és az első népdalösszeállítás után már vastapssal köszöntötte a közönség őket, pedig csak ez első negyed órán voltunk túl.
Gergely Balázs, az EMNT közép-erdélyi régióelnöke, a Kolozsvári Magyar Napok egyik főszervezője köszöntötte először az egybegyűlteket, és beszédében felhívta a figyelmet a város kincseire, amelyek véleménye szerint nem anyagi jellegűek, hanem Kolozsvár ezer éves történelme során összegyűlt események, személyisége és helyek emlékei, hozzátéve, hogy prioritás Kolozsvár kincseit megőrizni és megmutatni. „Meggyőződésem, hogy akkor lehet 2020-ban Európa Kulturális fővárosa Kolozsvár, ha ezeket a kincseket meg tudjuk mutatni” – hangsúlyozta Gergely.

Rögtön utána következett Máté András, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, aki rövid ünnepi beszédében kifejtette „Szeretnénk, ha Kolozsvár lenne Erdély mindenkori kulturális központja, és hiszem, hogy olyan hagyományteremtésnek vagyunk részesei, amely bizonyítani fogja: a többnyelvűség érték, és a város magyar lakossága nem megkerülhető semmilyen városvezetés számára sem.” Kiemelte az összefogás eredményességét, és biztatta a közönséget: „Mutassuk meg, hogy együtt tudunk élni, és nem csak létezni,

Kolozsvár nem kisajátítható, mert a miénk is.”A főszervezők beszédeit a filharmónia segített megemészteni. Az idei magyar Európai Uniós elnökség átvételekor az Országházban is fellépő kórus az Örömódát énekelte három nyelven: románul, németül, illetve magyarul. A többnyelvűség jegyében tovább folytatva az El vito című spanyol dalt is előadták.

Következett Tőkés László, az EP alelnöke, illetve az EMNT elnöke, aki az európai gondolat köré épített beszédében sem hazudtolta meg lelkészi mivoltát, és kezdésnek felolvasta a napi igét (Zsolt. 122, 6-8), majd egy huszárvágással Jeruzsálemről Kolozsvárra terelte a szót, és az aktuálpolitikai gondolatait ismertette. „Kolozsváron nincsen békesség, mert nem lehet békesség ott, ahol nincs igazság és jogosság. Gondolok itt a Mátyás-szoborcsoportra, és az elé helyezett Iorga-táblára, a Házsongárdi temető problémáira vagy a Kétágú templom építkezése körüli bonyodalmakra” – jelentette ki, és hozzátette „Kolozsvár Bécs helyett Isztambul fele tart. Ez nem Európa, ez inkább Európa tagadása,

sokkal inkább Ceușescu, mint Mátyás városa.”Hangsúlyozta: azért nagyszerűek a Kolozsvári Magyar Napok, mert immár az EMNT, az RMDSZ, az egyházak és a civilek együttműködéssel valósítják meg. „Szeretném, ha Kolozsvár visszatérne Európa kebelére, szeretnénk, ha magunkra találnánk erdélyiségünkben és kolozsváriasságunkban. Ez a hét az önmagunkra találás időszaka. Erdély mindazoké, akik lakják.”Tőkés beszéde után felolvasták Kelemen Hunor üzenetét, amelyben az RMDSZ elnöke, illetve Románia kulturális minisztere méltatta a rendezvényt. „A kolozsvári magyaroknak szükség van erre a rendezvénysorozatra, megérdemlik, hogy egy hétig csak az övék legyen a város.” Szintén kiemelte a kolozsvári magyar összefogást, amelynek véleménye szerint a jövő évi polgármesterválasztás lesz a szakítópróbája, az, hogy felsorakoznak-e egyetlen magyar jelölt mögött.

A két politikai vezető gondolatainak a megismerése után, ismét a filharmónia kórusa szórakoztatta a közönséget, továbbra is a multikulti jegyében. Török, román, illetve tréfás magyar népdalokkal emelték a nézők politikától leterhelt kedélyállapotát.

Az ünnepi beszédek sorát Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja zárta. Kiemelte, hogy

kolozsvári magyarnak lenni különleges minőség.

Egyben kijelölte a magyar állam feladatát is: a megmaradás akarását segíteni minden erővel. Beszéde zárasaként bejelentette, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök a jövő hét végén szintén tiszteletét teszi a Kolozsvári Magyar Napokon.

Az ünnepi gála a Szózattal zárult, majd a Szentegyházi Gyermekfilharmónia hosszan tartó vastaps kíséretében kivonult a színpadról.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS