2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A 100 tagú cigányzenekar koncertjével zárult a Kolozsvári Magyar Napok

2011. augusztus 23. 07:07, utolsó frissítés: 07:10

A #b#100 tagú cigányzenekar#/b# a Kolozsvári Magyar Napok zárónapján hozta az elvárt színvonalat és nem hagyott hiányérzetet a közönségben, bár a hosszúra nyúlt program ezt egy kissé ellensúlyozta.


Már másfél órával a meghirdetett kezdési időpont előtt gyülekezni kezdett a tömeg Kolozsvár főterén. Érezhető volt a felfokozott feszültség a levegőben, mindenki a 100 tagú cigányzenekarra és Schmitt Pál köztársasági elnök esti beszédére várt. Már a Bánffy-palotában, hangulatos körülmények között kora este tartott Four Seasons koncert alatt hallani lehetett a pletykákat, hogy elkezdődött. Persze legfeljebb a hangolás kezdődhetett, mert a koncertre még másfél órát kellett várni. A Fő téren pedig hatalmas tömeg gyűlt össze ez idő alatt.
A kezdeti politikusi beszédek kicsit rontottak a hangulaton. Alig hangolódtunk rá, máris jött egy politikai felszólalás, ami letörte a közönség lelkesedését. Rögtön elkezdtek beszélgetni, chipses zacskót ropogtatni, nevetgélni. Közben többek között meghallgathattuk Erkel Ferenc Palotását és Brahms Magyar táncok című alkotását is. Az est házigazdái pedig folyamatosan információkat csöpögtettek a zenekarról.

A világon egyedülálló formáció 1985-ben alakult és már számos állami kitüntetés - köztük A magyar örökség díj - birtokosa, és bár a nevében a 100-as szám szerepel, jelenleg 138 tagja van zenekarnak, amelyből a kolozsvári színpadon 60-an voltak jelen. A műsorvezetői irányítás természetesen szükséges, viszont részben ezáltal is, két és fél órásra nyúlt a program.
A hosszúra nyúlt produkcióról előbb a kisgyerekes családok indultak haza, majd később a felnőttek is. A döntésüket nyílván az is elősegítette, hogy a koncert egy rövid időre a kora délutáni kívánságműsorok hangulatát idéző nótázásba csapott át. Koós Anna produkciója a cigány mulatós szabályainak megfelelt, a közönség igényeinek már sokkal kevésbé. Maradását pedig már Ökrös Oszkár nevezetes cimbalomszólója sem segítette.Közben pedig ismerős dallamok csendültek fel: Monti: Csárdás; J. Strauss: Cigánybáró-nyitány és Éljen a magyar!; valamint zárásnak Dinicu: Pacsirta. Buffó Rigó Sándor és Lendvai Csócsi József prímások virtuóz játéka magávalragadó és egyedülálló volt. Összességében valóban emlékezetes zárása volt ez a koncertnek és a Kolozsvári Magyar Napoknak egyaránt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS