2021. április 17. szombatRudolf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Készül a romániai Go Trabi Go

ifj. Haáz Sándor 2003. április 30. 14:06, utolsó frissítés: 14:06

#b#[backstage] #/b# Rom-Mánia lesz a címe annak a #b# "szocreál" vígjátéknak#/b#, amit több mint egy hónapja forgatnak Bukarest és Kolozsvár közötti helyszíneken. Munkatársunk a stáb nyomában járt.A kondukátor szerepében Boér Ferenc, Elena szerepében Biluska Annamária. Nicut Bogdán Zsolt játssza, a narrátort, aki egyébként egy bolond juhász, Dimény Áron alakítja. A filmet a román-magyar Cinedom kft. készíti, a felvétel digitális technológiával készül.

A forgalmazók vevõk az ötletre

Kovács Bence rendezõ a filmrõl elmondta, hogy az alkotás arról a 25 évnyi "bolond világról" szól, amelyben "egy suszterinas képes volt arra, hogy 23 millió ember életét meghatározza, behatárolja és irányítsa". Úgy gondoltam, -- mondta a rendezõ -- a 14 év távlat feljogosít bennünket arra, hogy vidáman, nem humor-mentesen tekintsünk vissza a korszakra, még ha az diktatúra is volt. A rendezõ a készülõ alkotást "szocreál vígjátéknak" nevezi mûfajilag a kelet-német Go Trabi Go-hoz hasonlítja.A film ötlete egy éve született, célközönségnek eredetileg a 30-50-es korosztályt tekintették, amin késõbb, a próbavetítéseken korrigáltak. "Amikor az operatõrökkel nyersvágásban bemutattuk, akkor derült ki, hogy a mai tizen és huszonévesek is érdeklõdnek a téma iránt, hiszen õk akkoriban voltak a haza sólymai, pionírok és bizonyos képeik, kötõdésük természetes módon még élõk" -- emelte ki Kovács.Már Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Németországból illetve az Egyesült Államokból is érdeklõdnek forgalmazók, de a gyártók nem kis örömére szolgálna az oroszországi jelenlét is.

A filmet Romániában román nyelven Ceausescu si poporul címen, Magyarországon illetve magyarlakta vidékeken magyarul mutatják be.A filmet digitális kamerával forgatják

Mint a film operatõrétõl, Nándori Józseftõl megtudtuk, a filmet a régióban kuriózum számba menõ HD (High Definition) technológiával forgatják. HD tévés rendszerek már mûködnek Japánban és az Egyesült Államokban, de a forgatáson használt HD kamerát kifejezetten játékfilm-forgatásra fejlesztették ki. Felbontása sokkal nagyobb, mint egy videokamerának. Hagyományosan 35 milliméteres filmre forgattak, de az utómunka miatt az egészet digitalizálni kellett, úgy lett belõle elektronikus kép, viszont ezt követõen újra vissza kellett írni 35-ös filmre. Most a rögzítés egybõl elektronikus, a képminõség kiváló; vágás, sõt, felvétel közben visszanézhetõ, ami egyértelmûen elõnyt jelent.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS