2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A tolonc a legnagyobb sztár az idei Filmtettfeszten

Gál László 2011. október 04. 17:36, utolsó frissítés: 17:47

Kertész Mihály filmjét 96 év után mutatják be ismét Kolozsváron, de jön a Csicska és a Végtelen percek is. Nagyváradon is lesznek vetítések.


Nyolc nagyjátékfilmet, nyolc dokumentumfilmet, négy kisjátékfilmet, illetve erdélyi diákfilmes válogatásokat is láthatnak a nézők az október 6. és 9. között megrendezésre kerülő 11. Filmtettfeszten. A rendezvény legérdekesebb eseménye valószínűleg Kertész Mihály: A tolonc c. filmjének vetítése lesz – jelentette be Zágoni Bálint, a Filmtettfeszt főszervezője a ma tartott sajtótájékoztatóján.

A 96 évvel ezelőtti bemutatója után ismét levetítik Kolozsváron Kertész Mihály alkotását. A némafilm Szép András élő zongorakíséretével tekinthető meg rögtön a fesztivál megnyitója után, október 6-án 18.30-tól. A filmet 1914 nyarán forgatták Kolozsváron, Torockón, a Tordai-hasadéknál, illetve az Aranyos-partján.

A Kolozsváron forgatott, közel hetven némafilm közül ez a negyedik, amelyből nem csak pár perces részletek maradtak fenn, és az egyetlen mozgókép, amelyen Jászai Mari színésznő is látható. Ez, a később a Casablancáért Oscar-díjat kapott Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály legrégebbi, ma is látható filmje. A toloncot a holland filmarchívum restaurálása után, az idei Pordenone-i Némafilmfesztiválon mutatták be először október 1-én.

A fesztivál másik kiemelt rendezvénye egy szakmai kerekasztal-beszélgetés az erdélyi magyar filmgyártás jelenéről, jövőjéről és lehetőségeiről. A beszélgetésen fontosabb erdélyi műhelyek és az Erdélyi Magyar Filmszövetség képviselői mellett részt vesz dr. Néder Sarolta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap támogatási vezérigazgató-helyettese, valamint Zágoni Balázs, a Román Filmközpont igazgató tanácsának tagja is. "Remélem, hogy érdemben is sikerül előrelépni az erdélyi filmes műhelyek finanszírozási problémáinak megoldásában" - mondta el ennek kapcsán Zágoni Bálint.


A fesztiválon külön figyelmet fordítanak a gyerekekre és október 9-én, vasárnap délelőtt a gyerekmatinén levetítik Antonin Krizsanics: Bogyó és Babóca, illetve Marius Tabacu: Rózsa és Ibolya c. mesefilmjeit. Közönségtalálkozót a Visszatérés c. film alkotóival és szereplőjével szerveznek: Elek Judit rendezővel és Demeter András színésszel. Az idei Filmtettfeszt egyik újdonsága, hogy a Metrion Egyesülettel való együttműködés eredményeképpen október 8-án, Nagyváradon is lesznek vetítések. A Nagyváradi program itt érhető el.
A nagyjátékfilmek közül Kocsis Ágnes: Pál Adrienn, Mátyássy Áron: T.Ú.K. - Tanár úr kérem!, illetve Rudolf Péter: Üvegtigris 3. című filmjét lehetne kiemelni. A kisjátékfilmek közül Till Attila: Csicska és Felméri Cecília: Végtelen percek c. filmjeit érdemes megemlíteni. Minden vetítést a Győzelem moziban tartanak, a belépés továbbra is ingyenes. A fesztivál részletes programja itt olvasható .

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS