2024. február 25. vasárnapGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Öt fiatal, erdélyi magyar rendező mutatkozik be az Anim'est-en

Gál László 2011. október 14. 16:54, utolsó frissítés: 2011. október 17. 09:48

Külföldi munkavállalás, rémálom egy varázsgömbbel, zene és mozgás, gazdasági krízis és egy fogászati rendelő animációban: ismerd meg az alkotókat.


Bukarestben zajlik október 7. és 16. között a 6. Anim'est Nemzetközi Animációs Fesztivált. A legjelentősebb romániai animációs fesztiválon hét kategóriában versenyeznek az alkotások: egész estés animációk, rövidfilmek, diákfilmek, balkanimation, videoklipek, reklámok és román filmek. Az utóbbi szekcióba az előzsűri húsz filmet válogatott be, ebből öt fiatal, erdélyi magyar alkotó – Fekete Szabolcs, Szőcs Tamás, Zoltáni Levente, Balázs Klára és Török Tihamér – munkája.

Fekete Szabolcs a Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszékének elsőéves magiszteris hallgatója, filmje, az Európaiak vagyunk?! a hasonló néven meghirdetett pályázatra készült. A klasszikus 2D-s animáció a külföldi munkavállalás témájával foglalkozik.„Elég időigényes technikával készítettem, de szerintem megérte, mert még mindig ez az az egyik legszebb módszer. Kézzel rajzolva szubjektívebbnek gondolom a filmet, mert a vonalkezelés által a néző valamennyire közelebb kerülhet az alkotóhoz. Bár, idő híján, néhol eléggé dilettáns animációs megoldásokhoz kellett folyamodjak, ami a minőség rovására ment, úgy gondolom, hogy a mondanivalóm érthető, és megállja a helyét a hazai alkotások közt” – mondta el kérdésünkre Fekete Szabolcs.


Szintén a PKE első éves mesteris hallgatója Zoltáni Levente, akinek a The Sphere című animációját válogatta be az előzsűri a legjobb alkotások közé. A film egy álomvilágban játszódik. Egy kisfiú el szeretne érni egy fényes gömböt, hogy kijusson ebből a világból, de pont az ellenkezője történik, és egy rémálomba kerül. Itt tovább folytatódik a gömb üldözése.
„Magabiztosságot ad számomra, hogy tudom, a filmem beválogatták a legjobb animációk közé. Legalább tudom, hogy érdemes ezzel foglalkoznom. Szerintem mindenkinek jól jön az ilyen megerősítés. Szeretnék tovább haladni a megkezdett úton, ezért is iratkoztam fel a mesteri képzésre” - mondta.

Szőcs Tamás, a Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszékének volt hallgatója. Euro potentia est című munkája az Európaiak vagyunk?! animációs film pályázatra készült a PKE-n megszervezett életReklám 2011 workshopon, és a sajtó romániai és európai válságról szóló cikkeinek a parafrázisa.„Az egész animáció ironizálva indult, de közben öntudatra ébredt és nem az irónia jött elő, hanem a nyers dokumentarista jelleg. A végén kicsit olyan összeesküvés-hangulatú lett. Úgy dolgoztam, hogy objektív legyen, és ne csak az én véleményem. Azt a csalódást szerettem volna érzékeltetni, amely az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után, a gazdasági krízisben megnyilvánult.

„Motivációt jelent számomra, ha levetítik és látom, hogy a munkámmal az emberekből reakciót váltok ki. Az ilyen fesztiváloktól energiát kapok, amely arra ösztönöz, hogy további filmeket készítsek. A jövőben inkább a kevert technikájú rövidfilmek irányába mozdulnék, mert könnyebb kivitelezni. Nagy terveket nem merek szőni, mert akkor sokkal több emberrel kell együtt dolgozzak, és ez most túl nehéznek tűnik. Jelenleg úgy van, hogy a rendező, az animátor, a hangtechnikus, a producer mind egy és ugyanaz az ember” – mondta el.

A tavalyi 9. Filmtett-Duna Műhely Alkotótáborban készített A tánc című animációs filmjét Balázs Klára, amely egy kísérlet a zene és az animáció/mozgás kapcsolatának vizsgálatára.
„Eleinte egy történetet szerettem volna megfilmesíteni, de a tábor tíz napja annyira rövid, hogy sokat kellett szűkíteni. Így annyiban maradtam, hogy zene és kép kapcsolatát bemutató animációt készítek. Nyilván még tábor után is dolgoztam rajta, végeztem simításokat. Azért volt nagyon hasznos a táborban dolgozni, mert folyamatosan kaptam reakciókat, véleményeket. Ha valami fennakadásom volt, akkor lehetőségem volt kérdezni” – mondja a rendező.

Szintén a 2010-es Filmtett-Duna Műhely Alkotótáborban készült Török Tihamér a Clinic című filmje, amely különböző szemszögekből mutatja a fogászati rendelőben történő eseményeket.
„Előzetesen három helyszínben gondolkodtam, amelyeket különböző szemszögekből tudok megmutatni, de az idő rövidsége miatt nem volt mindre lehetőség. A fogászati rendelő témája elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy önmagában is megálljon a lábán, és ezért inkább csak ezt bontottam ki. Az ötletem onnan jött, hogy figyeltem az emberek viselkedését a különböző szituációkban. Feltűnt, hogy teljesen másképp élik meg ugyanazt a helyzetet, és ezt próbáltam meg animációban kifejezni” – fejtette ki munkája kapcsán a rendező.

„Élmény a nézőkkel nézni a filmet, mert látod, érzed a reakciójukat. Emellett a többi animációval együtt nézem a sajátomat, és ez szintén tanulságos. Elsősorban ezért éreztem elégedettséget, amikor megtudtam, hogy beválogatták a filmet ”.

Az idei fesztivál román filmek szekciójának zsűrijének tagjai: Felméri Cecília rendező, a szemle tavalyi győztese, Steven Woloshen kanadai animátor és Marcin Gizycki lengyel filmkritikus és -történész, animációsfilm-rendező. Október 28. és 30. között Kolozsváron is vetítik az Anim'est kiemelkedő filmjeit.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS