2021. október 24. vasárnapSalamon
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„Szomjas nők” szórakoztattak a Tranzit Házban

Gy. A. Gy. A. 2011. október 14. 20:49, utolsó frissítés: 2012. április 19. 09:49

Jól éreztük magunkat a nem szokványos könyvbemutatón, ahol Bárdos Deák Ági szlovákul is énekelt, és Karafiáth Orsolya giccses fotóit is megpróbáltuk megfejteni.


A való életben is nagyon anyás „anyaszerkesztő” Forgács Zsuzsa Bruria, a már csak visszafogottan vampos Bárdos Deák Ágnes és a kirívó-excentrikus-különc Karafiáth Orsolya mutatták be Kolozsváron, a Tranzit Házban a Kitakart Psyché női antológiasorozat köteteit.
De ez a könyvbemutató semmiképpen sem nevezhető szokványosnak, és nem csak azért, mert kizárólag nők tartották, hanem, mert bár biztosan volt forgatókönyve, senki sem ragaszkodott hozzá foggal-körömmel. Így az este meglehetősen spontánra sikerült, ami egyesek szerint a legnagyobb erénye, mások szerint inkább a hiányossága volt. Egymással polemizálva, időnként egymás szavába vágva, vagy egyenesen ellentmondva beszélgetett a három szerző a női irodalomról, és persze önmagáról.

A Kitakart Psyché egy olyan antológiasorozat, amelyben kizárólag női szerzők írásai szerepelnek, kivéve néhány „díszférfit” – akik ennek megfelelően álnéven publikálnak. A kötetekről korábban már írtunk, most inkább
magukra a szerzőkre voltunk kíváncsiak.

A jelenlevő írónők külön-külön is nagyon érdekes személyiségek, de így együtt különleges élményben részesítették a hallgatóságot, akik oldott hangulatban töltötték el azt a két órát, ami alatt láthattak filmrészleteket, tévés interjúkat, fotókat, de hallgathattak éneket, verset és prózát is.

Értelmet nyert a kötetekben szereplő „anyaszerkesztő” fogalom is: Forgács Zsuzsa Bruria igazi anyaként állt hozzá ezekhez a köteteket, amelyeket nyomdakészen adott át a kiadóknak. Esélytelen alkudozások a jogutódokkal, (ami miatt sok szöveg kimaradt), számtalanszor visszadobott írások, versek „prózásítása”, vagy a lusta szerzők hasfelmetsző Jack álnéven írt levelekkel való fenyegetése – ez mind beletartozott a munkaköri leírásába.

A hat kötetesre tervezett sorozat eddig megjelent kötetei: Éjszakai állatkert, Szomjas oázis, Dzsungel a szívben, A szív kutyája. A tervek szerint a következő kötet a női barátságokról szól majd, míg az utolsó témája egyelőre titok.

Forgács Zsuzsa véleménye szerint a kötetek eddigi legnagyobb haszna, hogy sikerült valamennyire megváltoztatniuk a magyarországi irodalmi közeget: az itt felbukkanó női szerzőknek utóbb saját kötetei jelentek meg, felfigyeltek rájuk, az ÉS-ben is mintha javult volna a nemek aránya, és neves kiadóknál is megjelentek olyan antológiák, amelyekben a női és férfi szerzők fele-fele arányban szerepeltek.

Vannak női szerzők, csak fel kell őket kutatni, bátorítani kell őket – véli a szerkesztő, aki szerint a gond az, hogy rendszerint a színpadnak csak az egyik fele van megvilágítva, és mindig csak a férfi szempont látszik. Ez az antológiasorozat minden nőnek egy jelzés arról, hogy az érzéseik léteznek, érvényesek, megfelelnek a valóságnak.

Bárdos Deák Ágnes, akit a Kontroll Csoport és az Ági és Fiúk zenekarok alapító énekeseként már biztosan ismert a közönség – vagy legalábbis a nem túl fiatal része –, megidézte a 80-as évek budapesti zenei undergroundjának világát, a politikai cenzúra idejét. Belenézhettünk Müller Péter Sziámi Ági szereplésével készült vizsgafilmjébe, amelynek a zenéjét a Kontroll Csoport szerezte, de azt is megtudtuk, mivel foglalkozik manapság az énekesnő: legutolsó lemezén például szlovákul is elénekelte a Nem én vagyok c., legismertebb slágerüket.

Az est csúcspontja mégis a „képfejtési gyakorlat” volt, amit a L'art pour L'art társulat is megirigyelhetett volna: Forgács Zsuzsa és Karafiáth Orsolya közösen kielemezték ez utóbbi úgymond „camp-art” fotóit. A Zsuzsa által összeállított sorozatban a fotókat fordított időrendi sorrendben nézhettük meg, hogy megtudjuk, hova érkezett el Orsolya: egy leragasztott szemű és szájú, zsíros celofánba csomagolt nő volt a végállomás, és visszajutottunk egy kályhán ücsörgő, melltartós mennyasszonyhoz. Mindezt azért, hogy megkapjuk a választ: „mi a fenét akar ez az Orsi?” A beállított, mesterkélt fotókon Zsuzsa szerint egyszerűen csak hol szemüveget, hol esőköpenyt, hol cipőt vagy csipkés harisnyát reklámoznak.

A könyvbemutatót a Szépírók Társasága és a Tranzit Alapítvány közreműködésében szervezték meg, a végén, aki maradt, teázhatott a szerzőkkel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS