2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániai filmek tavalyról, amiket kár volt kihagynod

Búzás Annamária 2012. január 03. 11:06, utolsó frissítés: 11:06

Meglehetősen sok román film készült tavaly, de kevés köztük az igazán jó: a 2011-es romániai alkotások közül ajánljuk a legjobb kis- és nagyjátékfilmeket.


A cinemagia román filmes portál adatbázisa szerint 2011-ben 87 román és 25 magyar film készült, beleszámítva minden filmes műfajt: kis- és nagyjátékfilmet, animációt, dokfilmet.

A számbeli különbség a két ország elkészült filmjei között igen nagy, ami főként annak a következménye, hogy Magyarországon szinte másfél évig szünetelt az állami filmfinanszírozás. Romániában szerencsésebb az anyagi helyzet, a román filmfelhozatal ebben az évben mégis gyengébb az előző évekhez képest: sok film készült, de kevés köztük a kiemelkedően jó.

Átfedések is akadnak a két ország filmlistáján: román-magyar koprodukciók is készültek 2011-ben. Anélkül, hogy felállítottunk volna egy rangsort, a tavalyi román kis- és nagyjátékfilmek közül szemezgettünk.


Adrian Sitaru: Din dragoste cu cele mai bune intenţii (Legjobb szándék)

Sitaru filmje román-magyar koprodukcióban készült el. A filmet az idei Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon két díjjal is kitüntették.

A főszereplő Alex békésen éldegél a fővárosban, amíg anyja hirtelen kórházba nem kerül. Ekkor hazautazik a családjához. Alex jobbnál-jobb tanácsokat kap, segíteni akar az anyján, de néhány nap alatt mondhatni ő szorul már segítségre, teljesen összezavarodik, elveszik az orvosok, rokonok és barátok sürgés-forgásában.

A filmben a kamera önálló életre kel, megszemélyesül, sétál a szereplők között, megfigyeli a főszereplőt, követi és furcsa szögekből fényképez. A főszereplő Bogdan Dumitrache mellett a filmben játszik Török-Illyés Orsolya (a nyuszi-ruhába öltözött beteg) és Szikszai Rémusz is.

Anca Damian: Crulic - Drumul spre dincolo (Crulic - The Path to Beyond)A Crulic egy valós történetet dolgoz fel animációban, de nemcsak ezért jelentős alkotás, hanem azért is, mert a rendszerváltás óta ez az első egész estés román animációs film.

Daniel Crulicot lopás gyanújával bebörtönözték Lengyelországban, a 33 éves férfi ártatlannak vallotta magát, és tiltakozása jeléül éhségsztrájkba kezdett, amibe belehalt. Akkoriban ez könnyedén lecsengett a médiában, az animáció pedig nemcsak felhívja a figyelmet a történet súlyosságára, de önálló alkotásként is megállja a helyét.

A filmben az animációs technikák szinte összes válfaja helyet kap: festményfilm, kollázsfilm, stop-motion, papírkivágás, pixilláció, fotóanimáció, vonalrajz-animáció. Ezek szépen egymásba épülnek, kiválnak egymásból, ötvöződnek, nem törik meg a film egységét, a néző észre sem veszi, hogyan kerül át egy kollázsból például egy stop-motionbe.

Cătălin Mitulescu: LoverboyFlorin Şerban Eu când vreau să fluier, fluier című filmjének főszereplői - George Piştereanu és Ada Condeescu - ezúttal Mitulescu alkotásában szerepelnek. Ott éppen csak felvillant egy szerelmi szál kettejük között, itt pedig be is teljesedik.

A történet kicsit amerikai, ahogy a cím is: Luca (George Piştereanu) azért szédíti a nőket, hogy a haverjaival együtt majd külföldre küldhesse őket prostituáltaknak. De hitelesen van felépítve, a szereplők jól játszanak, a román maneles háttér pedig véglegesen rányomja a Made in Romania bélyeget a filmre.

Dan Chişu: Ursul (A medve)A medve egy Kusturica-filmekre emlékeztető vígjáték: cigánylakodalom, cirkusz, Goran Bregovic zenéje mind-mind fellelhetőek benne. Nem a kitűnő román filmek egyike, de vicces és élvezhető játékfilm.

A történet a 90-es évek elején játszódik, éppen a rendszerváltás után, és még jól érezhetőek a letűnt kor nyomai. Egy bukaresti cirkuszigazgató pénz hiányában eladja a medvéjét egy német vadásznak, a cirkusz munkatársai azonban nagyon szeretik az állatot, utána erednek, és ki akarják szabadítani.

Anca Miruna Lăzărescu: Apele tac (Silent river)Megrázó történet, amely jól illeszkedik az új román filmes vonalba. A cselekmény a kommunizmus ideje alatt játszódik, ez már a film kezdőképeiből kiderül, amikor is Elena és Nicolae Ceauşescu "jótéteményeiről" ad hírt egy rádióadó. Kicsit talán már sok volt a kommunizmusból építkező történet - volt már vicces is (Amintiri din epoca de aur 1. és 2.), szomorú is (4 luni 3 săptămâni 2 zile) – de ez a maga nemében más, mint a többi.

A Duna partján vagyunk, és egy férfi úszógyakorlatokat végez, stopperrel méri az idejét. Mint később kiderül, nem azért edz, mert versenyre készül, hanem mert meg akar szökni az országból egy barátjával együtt: át akarnak úszni a Duna másik partjára. Az egyik férfi azonban a feleségét is magával akarja vinni, aki várandós. A szökés sikerül, csak nem úgy, ahogyan ők tervezték.

A sötét tónusok, a sáros, kihalt terek mind-mind vészjósló szereppel bírnak. A két férfi közötti feszültség és bizalom(hiány) érzékletesen és hitelesen van megmutatva, a történelmi háttér csak keretnek szolgál.

Felméri Cecília: Végtelen percekFelméri Cecília a történet(ek) idejével játszik kisjátékfilmjében. A film Szántai János kolozsvári író A zélet című novellája alapján készült. A színészek és producerek közül néhányan (Bíró József és Varga Csilla, illetve Lakatos Róbert és Szántai János), szintén kolozsváriak.

A film ideje egy nyári délután, az egyes jelenetek egy kórház „lakói” köré szerveződnek. Felméri egy eseményt több időben, több oldalról mutat be, miközben egyidőben játszódik. A történet eleje összeér a végével, a halott nő testére tetovált kígyó is a körkörösségre utal. Maga a történet pedig leírhatatlan, szövegben nem áll össze, ezért nem is próbáljuk elmesélni, meg kell nézni!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS