2024. július 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem tesszük ki az ablakba? Dehogynem: a két Perjovschi a Magmában

B. D. T. B. D. T. 2012. január 13. 18:15, utolsó frissítés: 2012. január 16. 15:23

Falfirkák és címkefelhők, karikatúrák, pólók: Lia és Dan Perjovschi kiállítása ma zárul a sepsiszentgyörgyi kortárs művészeti kiállítótérben. De még nincs mindennek vége.


Bár még csak a mai napon (január 13.) lehet megtekinteni Lia és Dan Perjovschi sepsiszentgyörgyi kiállítását a Magma kortárs művészeti kiállítótérben, az ablakokra rajzolt karikatúrák, jelenetek, feliratok még ezután is megállásra késztethetik majd a járókelőket. A 22 folyóiratnak rajzoló, élőrajz-performanszairól világhíres művész helyi viszonyokra adaptált munkái még egy darabig a „kirakatba téve” maradnak.

Egy grafikai viccet, poént, karikatúrát – ugyanúgy, ahogy egy szóviccet – magyarázni vétek. Az ember fel-felröhögve végignézi a public art jegyében kirakatba tett, minimalisztikus alkotásokat, és esetleg szól egy-két barátjának, hogy sétáljon már el a Bazársorra, nem bánja meg. Esetleg vágyakozó szemmel nézi a Dan Perjovschi-rajzos pólókat.

A kiállítótér munkatársai nevetve mesélik, hogy egyik nap dühösen berobogott egy jó szentgyörgyi polgár, hogy felháborodását fejezze ki: hát már itt is turkáló nyílt a központban?!Dan Perjovschi 2007-ben a New York-i Modern Művészetek Múzeumában több méter magas állvány tetején két hétig rajzolt a falra. „A társadalmi aktualitás különböző vetületeit kifejező rajzait kiterjesztette a térbe is, és ilyenekkel jelentkezik művészeti intézményekben és fesztiválokon rendezett események alkalmával. Például 1999-ben a Velencei Biennálén a román pavilon padlóját rajzolta teli” – írta róla Székely Sebestyén György. 2011 végén a Magmában pedig a stratégiai helyen lévő kiállítótér ablakaira rajzolta fel elgondolkodtató, megnevettető alkotásait.galeria_4632.JPG
galeria_4633.JPG
galeria_4634.JPG
galeria_4635.JPG
galeria_4636.JPG
galeria_4637.JPG


Az első teremben Lia Perjovschi precíz idővonalat, címkefelhőket, gigantikus grafikont, random tárgyakat egymás mellé rendező installációja látható. A művész magát a kutatófolyamatot is művészeti alkotássá transzponálja azáltal, hogy a modern művészeti és társadalmi eseményeket, tendenciákat, trendeket, kulcsszereplőket „mind mapjein” egy kiállítás kontextusában újrarendezi. Lia Perjovschi egy oktatásmenedzser eltökélt és kérlelhetetlen aprólékosságával, ugyanakkor önmaga tanítványaként játékos, a „komoly” témákat egy-egy meglepő fricskával enyhítő kreatív „diákcsínyjeivel” szőtte össze szavakból, képekből, újságkivágásokból álló, egy x és y tengelyt formázó idővonalát.galeria_4610.JPG
Megismerés
galeria_4611.JPG
A test
galeria_4612.JPG
Művészet
galeria_4613.JPG
galeria_4614.JPG
galeria_4615.JPG


A második teremben vannak Dan Perjovschi pólói, amelyek miatt a „kirakatban” a „second hand” kulcsszót meglátó és az ablakon benéző polgár azt hihette, turkáló nyílt már itt is. (Garantálhatom, a pólók vadiújak.)

A kiállítótér munkatársai, Kispál Ágnes-Evelin, Kispál Attila és Vetró B. Barnabás a közeljövőben Kézdivásárhelyre, a Vigadóba is elviszik a Perjovschi-pólókat. Arra vonatkozóan nincs megerősített információnk, hogy egy licit keretében áruba bocsátják-e majd az alkotásokat.

A pincében Lia és Dan Perjovschi 1987-2007 közötti munkáit, performanszait dokumentáló, fekete-fehér – gyakran csak képeket felvillantó, hang nélküli – videót lehet megtekinteni. A koncepció része volt, hogy minden „zavaró”, fölöslegesnek ítélt elemtől, hangtól, színtől „megtisztították” a felvételeket. A bejáratnál egyébként kiadványokat, katalógusokat lapozhatnak fel a két művész munkássága iránt érdeklődő látogatók.Január 19-február 10. között a Magma kortárs művészeti gyűjteményéből láthatnak egy újabb válogatást az érdeklődők (Magma :a gyűjtemény). Ennek ideje alatt még a kirakatban maradnak Dan Perjovschi rajzai, majd közös nagy ablakpucolási akció keretében – amelybe bárki bekapcsolódhat – tüntetik el az alkotást – mondta el Kispál Ágnes Evelin. „Nem minden nap van alkalom úgy ablakot pucolni, hogy egy világhírű kepzőművész rajzait mosod le közben. Ez a csoportos akció lehet majd :a gyűjtemény kiállítás méltó lezárása, mivel megnyitója nem lesz” – tette hozzá.

Február 18-án nyílik König Frigyes Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorának egyéni kiállítása. Március 16-ától Németh Ilona dunaszerdahelyi képzőművész MT4 című kiállítását rendezik a Magmában a Reflex2 Nemzetközi Színházi Biennálé részeként, április 24-május 13. között Intermedia címen csoportos kiállításra kerül sor, május derekától pedig a II. Székelyföldi Grafikai Biennálénak ad otthont a kiállítótér.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS