2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lana del Rey: az ellentmondásos pop-jelenség

B.A. 2012. január 26. 10:46, utolsó frissítés: 12:29

A fiatal amerikai énekesnő nevet változtatott és egy csapásra híres lett: a közönség egyszerre szereti és megveti. A január végén megjelenő albumát sokan az év egyik legnagyobb zenei eseményének tartják.


A brit médiában szinte minden nap feltűnik az "újonc" énekesnő neve, legalább egy hír erejéig. A január 30-án megjelenő első szólóalbuma az idei év egyik legjobban várt lemeze, az Amazon előrendelései között a 25-ös toplistában szerepel. Ugyanakkor sokan kritizálják, főleg a balul sikerült élő fellépései miatt. De minek köszönheti ezt az ambivalens viszonyulást a közönség és a kritikusok részéről?

Lana del Rey eredeti neve Lizzy Grant, és régebben is próbálkozott már betörni a zene világába, de nem járt sikerrel. Úgy tűnik, a névváltoztatás azonban sorsszerű fordulatot hozott: az énekesnő 2011 augusztusában töltötte fel az internetre a Video Games című dalát, amely azóta elérte a 20 millió fölötti nézettséget, és hirtelen mindenki róla beszélt Amerikában.


A Lizzy Grant-korszak tehát lezártnak tekinthető,

az interneten alig van nyoma az énekesnő akkori próbálkozásainak. Az egyetlen album, amit akkoriban kiadott, mára már eltűnt. Lizzy Grant csak egy Youtube-os videóban szerepel még, ahol zöld, rövidújjú pólóban énekel egy kis közönségnek. Már ebből a videóból is kiderül, hogy jó hangja van, de az előadói tehetsége gyenge. Lana del Rey ehhez képest sokat fejlődött: olyan karakteres hangja van, hogy nem lehet senki máséval összetéveszteni, és egyáltalán nem hasonlítható amatőr próbálkozásaihoz. Mégis sokan ezt teszik, és a legtöbb szurkálódás éppen a múltját érinti.

A Video Games megjelenésével olyan ismertségre és népszerűségre tett szert, amire maga sem számított. A klip egy amatőr home-made videónak tűnik, de valójában minden egyes snitt előre ki volt választva. Lana, saját bevallása szerint, nagyon szereti a vintage klipeket, a home-videókat és ezeket már jó ideje gyűjti. Azokat válogatta ki - mondta el egy interjúban - amelyeket inspiratívnak és szépnek talált, majd ezeket klasszikus zenére vágta. Egy idő után pedig a saját zenéjére is ilyen vintage snitteket vágott, és magát is belehelyezte, ezekhez igazodó webcamerás felvételekkel.

A Video Games snittjeinek egy része az 50-es és 60-as években készült super8-as és fekete-fehér felvételek, de vannak benne modernebb részletek is. Lana del Rey ezt a kollázsszerű klipet személyes választásai alapján készítette el, a hollywoodi Chateu Marmont az egyik kedvenc helye, ezért arról több régi felvételt is láthatunk. A klip egyszerre tűnik amatőrnek és profinak, akárcsak az énekesnő. Mindenesetre nagy bátorság kellett egy ilyen klip elkészítéséhez, és jócskán benne volt a bukás lehetősége is.

Lana del Rey hangi adottsága viszont vitathatatlan:

egyszerre mély és magas, egyszerre Lauren Bacallos és Tori Amosos, és mindig melankolikus. A január végén megjelenő albumról az interneten már elérhető a Born to Die és a Blue Jeans című dal klippel együtt, amelyekben az énekesnő tényleg bebizonyítja, hogy tud énekelni. A Blue Jeans klipje hasonló a Video Games-éhez, csak még annál is jobban van összevágva. Úgy látszik ez a vintage montázs-kollázs klip nagyon bejön az előadónak és valahogy talál is a stílusához, ezek a klipek összeállnak.

És itt jön ismét a csavar, ugyanis a Born to Die klipje gyökeresen más az előző kettőhöz képest, és meglehetősen giccses: Lana del Rey és egy tetovált testű, félmeztelen pasi történetét ismerhetjük meg. A Born to Die cím akaratlanul is eszünkbe juttatja Lady Gaga Born this Way című slágerét. És a klipbeli díszlet is legalább annyira grandiózus, mint a Gaga-klipekben: egy túldíszített barokk templom belsejében láthatjuk a trónon énekelve Lanát. De a két nő között egyébként nem sok hasonlóság van: Lady Gaga sokkolni akar, nem érzelgős, Lana del Rey a dalait saját tapasztalataiból írta meg, az eddig említett három dalt egy elmúlt szerelem trilógiájának tekinti. Az viszont nem kizárt, hogy del Rey ezzel a stílussal lekörözi Gagát a jövőben.
A kitűnő hangjával ellentétben azonban Lana del Rey előadói tehetsége nem sokat javult a Lizzy Grant-korszak óta. Múlt hétvégén a Saturday Night Live birt szórakoztató műsor meghívottjaként lépett fel. Az előadása hasonló volt a zöld pólós videóban látottakhoz, egyesek szerint pedig teljes bukás volt. A Hipster Runoff zenei oldal azóta csak sértegető szövegeket közöl róla.Juliette Lewis színész- és énekesnő szerint Lana del Rey előadásmódja olyan, mint egy 12 éves kislányé, aki a hálószobában gyakorol. Brian Williams, az NBC műsorvezetője azt nyilatkozta, hogy az énekesnő fellépése a Saturday Night Live eddigi egyik legrosszabb szereplése volt. És valóban nem sikerült túl jól, mindvégig érződik a hangjában egyfajta bizonytalanság (ami a stúdió hangfelvételekben egyáltalán nem tapasztalható) és látszik rajta, hogy nagyon feszült.Mindeközben az énekesnő külsejét is egyre több bírálat éri. A Hipster Runoff a felduzasztott ajkait kifogásolja és nem tartják kizártnak, hogy Lana del Rey plasztikai műtéteken esett át, ami ellen az énekesnő tiltakozott. A Youtube-on parodizáló videók is megjelentek, amelyben a kinézetét, a beszédmódját és az éneklését is kifigurázzák. De a támadások nagy része alaptalan, mert Lana del Rey nem az első a popszakmában, aki nevet változtat és így válik ismertté, elég ha csak Lady Gaga, Madonna vagy David Bowie jut hirtelen az eszünkbe.

Lana del Rey kétségtelenül ellentmondásos figura, egyszerre szép és "furcsa", egyszerre tehetséges és amatőr, egyszerre szeretik és utálják, de éppen ettől érdekes. Ami viszont biztos: sokat fogunk hallani róla az elkövetkezőkben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS