2021. november 27. szombatVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Némafilm a legjobb film, Meryl Streep harmadszor is nyerő

B.A. 2012. február 27. 10:13, utolsó frissítés: 14:38

A #i#The Artist (A némafilmes)#/i# és a #i#Hugo#/i# fej-fej mellett végeztek: mindkét film öt Oscar-díjat zsebelt be. De a legjobb film a #i#The Artist#/i#, a legjobb rendező pedig #b#Michel Hazanavicius#/b#.


Az est házigazdája a 64 éves Billy Crystal volt, akit színészként, forgatókönyvíróként, producerként, komikusként, filmrendezőként és az Oscar házigazdájaként ismerhetünk – mostanáig nyolcszor bonyolította le a ceremóniát. Először 1990-ben, majd az azt követő három évben is ő vezényelte le az eseményt. 1997-ben és 1998-ban visszatért a gála élére, majd 2000-ben és 2004-ben újra a házigazda szerepében láthattuk. Hét év kihagyás után most ismét Billy Crystalt érte a megtiszteltetés: szemmel láthatóan örült is neki.
A vörös szőnyeges történetekből az idei év legemlékezetesebb pillanatai nem a csillogóbbnál-csillogóbb ruhakölteményekben felvonuló színésznők voltak, hanem Sacha Baron Cohen megjelenése legújabb filmszerepének kosztümjében. A színész, bár a tervei miatt előzőleg már kitiltották, mégis megjelent két csini bodyguard-hölgy kíséretében, egy urnát tartva a kezében, amelyről azt állította, hogy Kim Dzsong Il hamvait tartalmazza. Adott pillanatban pedig szét is szórta a vörös szőnyegen. Sacha Baron Cohen Aladeen generálisnak öltözött, a The Dictator című film főszereplőjének. Az Oscar-gála előtt egy videót is közzétett a neten, amellyel nagy port kavart:Az első szobrocska, amit kiosztottak, az operatőri munkáért járt, ezt Robert Richardson kapta a Hugo fényképezéséért, amelyet Martin Scorsese rendezett. Ezzel a film meg is kapta a 11 jelölésből az első elismerést. A második kiosztásra kerülő díjat is a Hugo vitte, a legjobb látványtervért járó szobrocska Dante Ferrettié és Francesca Lo Schiavoé.

Ezután Billy Cristal Cameron Diazt és Jennifer Lopezt hívta a színpadra, mint „visszatérő álmait”, hogy átadják a következő díjat, a legjobb kosztümét. A kitüntetést Mark Bridges kapta a The Artist kosztümjeiért. Ez Bridges első Oscar-díja, a köszönőbeszédében azt mondta: „egy kölyök vagyok a Niagara vízeséstől, aki filmeket álmodott, filmeken aludt és filmeket evett”. Meglett az Artist első Oscarja is.A legjobb smink díját Mark Coulier és J. Roy Helland vihették a The Iron Ladyben végzett munkájukért, akik ezért Meryl Streepnek mondtak köszönetet: “bármit teszünk vele, jól néz ki rajta”. És valóban.

A legjobb idegennyelvű filmnek járó díjat Asgar Farhadi Nader és SiminEgy elválás története (A Separation) című filmje kapta, ahogy arra számítani is lehetett.

Christian Bale a legjobb női mellékszereplő díját jelentette be, a nyertes pedig Octavia Spencer, a The Helpből. A színésznő egyszerre sírt, kacagott és kiabált, köszönetet mondott Alabamának és egy halom embernek. „Teljesen ki vagyok!” - vallotta be a végén. Spencernek ez volt az első jelölése, ami díjat is hozott.A legjobb vágásért járó szobrocskát a The Girl with the Dragon Tattoo vágói kapták, akárcsak tavaly, csak akkor a Social Networkért, David Fincher korábbi filmjéért. „Erre nem számítottunk” – mondta Angus Wall and Kirk Baxter. Hát, mi sem.

A legjobb hangvágás (Philip Stockton és Eugene Gearty) és hangkeverés (Tom Fleischman és John Midgley) díja szintén a Hugoé lett, ezzel már négyre emelkedett a Scorsese-film Oscarjainak száma.

A legjobb dokumentumfilmet Robert Downey Jr és Gwyneth Paltrow jelentették be: az Undefeated fociról szóló filmnek ment a díj. Ebben a kategóriában versenyben volt Wim Wenders Pina Bauschról készített 3D-s dokfilmje is, de hiába, Amerikában a Pina nem hozott sikert.

Az animációs nagyjátékfilmnek járó Oscart Chris Rock adta át Gore Verbinskinek, a Rango rendezőjének.

A vizuális effektusok kategória újabb díjat hozott a Hugonak és Robert Legatonak, Joss Williamsnek, Ben Grossmann-nak valamint Alex Henningnek.

A legjobb férfi mellékszereplő díját Christopher Plummer nyerte, ahogy azt vártuk is. A Beginners című filmben egy apát játszik, akinek meghal a felesége, és ezután vallja be fiának, hogy ő valójában meleg. Plummer a legidősebb színész, 82 éves, aki valaha Oscart kapott. “Csak két évvel vagy idősebb, mint én, kedves. Hol voltál egész életemben?”- mondta az Oscar-szobrocskának Plummer a színpadon.A legjobb eredeti filmzenét Ludovic Bource készítette a The Artisthoz. Ludovic Bource nem vett részt hivatalos képzésben – hangzott el, amikor a zeneszerző átvette a díjat. Erre talán nem lett volna szükség, mintha kétségbe akarták volna vonni Bource eredményét.

A legjobb betétdal idén a The Muppetsben felcsendülő Man or Muppet című ének lett, melynek szerzője az új-zélandi Bret McKenzie, a Fligth of the Concords egyik tagja. De inkább ne ő lett volna. A Flight of the Concords valóban zseniális és eredeti dalokat ír és ad elő, de a Man or Muppet című dal annyira rossz és béna, hogy szinte elképzelhetetlen, hogy ezt is Bret McKenzie készítette.

A legjobb adaptált forgatókönyvnek járó díjat Angelina Jolie adta át, Billy Cristal így köszöntötte a színésznőt: “Kérem, fogadják szeretettel a valódi tetovált lányt!” Jolie rikító piros rúzzsal a száján, de annál visszafogottabb fekete ruhában lépett színpadra, amelyből a merész hasítás mentén kikandikált az egyik lába, és két karján jól láthatók voltak a tetkók. A díjat pedig a The Descendants kapta, amelynek forgatókönyvírói Alexander Payne, Nat Faxon és Jim Rash. Payne az édesanyját is magával hozta a gálára, a díjat pedig neki ajánlotta köszönőbeszéde során.Ezután következett a legjobb forgatókönyv díjának kiosztása, amit Woody Allen kapott a Midnight in Paris-ért: itt valóban ő érdemelte ki az elismerést. Ki más ír jobb forgatókönyvet, ha nem Woody Allen? A rendező azonban nem volt jelen a gálán.

Legjobb rövid dokumentumfilm a Saving Face (r. Daniel Junge és Sharmeen Obaid-Chinoy ), legjobb kisjátékfilm a The Shore (r. Terry George és Oorlagh George), legjobb rövid animációsfilm a The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore (r. William Joyce és Brandon Oldenburg).

És végre elérkeztünk a legfontosabb szekciókhoz. A legjobb rendező kategóriában Terrence Mallick, Woody Allen, Martin Scorsese, Alexander Payne és Michel Hazanavicius versenyzett, a díjazott pedig Michel Hazanavicius lett, ahogy azt sejteni lehetett. Az Oscar-szobrocskát Michael Douglas nyújtotta át. Hazanavicius meglehetősen közhelyesen fogalmazott köszönőbeszédében: “Jelen pillanatban én vagyok a legboldogabb rendező a világon”. Aztán javított a helyzetén: “Meg szeretném köszönni Uggie-nak, a kutyának… de őt úgysem érdekli.”Natalie Portman, a tavaly Oscar-díjjal kitüntetett színésznő jelentette be az idei legjobb férfi főszereplő nevét: Jean Dujardin. Nem meglepetés, már azt is olvashattuk róla, hogy ő a francia George Clooney. Valóban kettejük között folyt a verseny, és Dujardin bebizonyította, hogy ő nemcsak egy Clooney-másolat, hanem egy eredeti figura. “Ha George Valentin beszélni tudna, azt mondaná: Köszönöm! Ez csodálatos!” – mondta Dujardin, és négyre növelte a The Artist Oscarjainak számát.Colin Firth, a tavalyi év kedvence jelentette be a legjobb női főszereplőket és a díjazottat. A név itt sem okozott meglepetést, Meryl Streep vitte az Oscart. A színésznőnek 17 jelölésből ez lett a harmadik Oscar-díja.

A legutolsó díj, amelyet kiosztottak, a legjobb filmnek járt. Tom Cruise felsorolta a kilenc jelöltet, a nyertes pedig a The Artist lett. Hazanavicius újra a színpadon állt a többi némafilmessel együtt, és ezúttal nem a kutyának mondott köszönetet, hanem feleségének, Berenice Bejonak, aki a film mellékszereplője, és a legjobb női mellékszereplő kategóriában szintén kapott jelölést: “Te inspiráltad a filmet, te vagy a lelke.” Ezek után a mondatok után már jöhetett is a vége felirat, happy end volt a javából.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS