2021. január 21. csütörtökÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tiltakoznak az írószervezetek a József Attila-díjak ügye miatt

szerk. 2012. március 20. 15:53, utolsó frissítés: 2012. március 21. 14:51

Nyílt levelében nyolc írószervezet megdöbbenésének ad hangot amiatt, hogy Szőcs Géza közbenjárására a kuratórium jelöltjei közül idén is hat személy helyett másoknak adományozták a kitüntetést.


A Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárnak szóló nyilvános üzenetet az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL), a Fiatal Írók Szövetsége, az Írók Szakszervezete, a József Attila Kör, a MAOE - Irodalmi tagozat, Magyar Írószövetség, a Magyar Műfordítók Egyesülete és a Szépírók Társasága írta alá. Céljuk ezzel az, hogy párbeszéd alakuljon ki a kérdésben, hiszen továbbra is meggyőződésük, hogy "a József Attila-díj rangját a két fél világos feladatmegosztása garantálja, hiszen tekintélyét eddig is a szakmai kuratórium döntési joga és az állam adományozó szerepe biztosította".Tudtommal jelen pillanatig még nem érkezett válasz a nyílt levélre az államtitkár úr részéről - tudtuk meg Király Zoltántól, az E-MIL ügyvezető elnökétől. Király azt is elmondta, hogy a kilenc szakmai írószervezet kilenc kurátora a 104 fős jelölt-listából 13 főt javasolt a minisztériumnak a József Attila-díjjal való kitüntetésre. "Ebből a 13 fős listából Szőcs Géza államtitkár úr 6 főt kicserélt. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az a 6 fő, akit az államtitkár úr beemelt a listába, azok ne érdemelnék meg a József Attila-díjat. Ez csak annyit jelent, hogy fele arányban érvényesült az államtitkár úr egyéni döntése, és fele arányban a kuratóriumé" - magyarázta az E-MIL ügyvezető elnöke.


Már tavaly is hasonló problémák merültek fela kitüntetés körül: akkor a minisztérium arra kérte a jelölésre hivatottakat, hogy a korábbi 13 helyett 26 személyt nevezzenek meg, akik közül a tárca választja majd ki a díjazottakat, ezzel mintegy felülbírálva a szakmai szervezetek véleményét. A kurátorok ezt elutasították, és a szokásos számú jelölést nyújtották be, amelyen 4 nevet kicserélt a minisztérium. Ennek következtében az írószervezetek már akkor is párbeszédet kezdeményeztek a szaktárcával. Király Zoltán kiemelte, hogy a tavalyi egyeztetés a magyarországi irodalmi szervezetek részéről indult el, "de mint ahogy ezt az idei díjazottakkal kapcsolatos döntésekben is látjuk, nem vezetett eredményhez".

Szőcs Géza a maga során azt kifogásolta, hogy az írószervezetek idén is megtagadták a 26-os listát. Egy ismeretlen személyhez, „Réthelyi József” miniszterhez írott, izgatott levelükben ragaszkodtak ahhoz, hogy csak 13 nevet fognak átküldeni, ezt tessék elfogadni, és ennek a 13 alkotónak átadni a díjat. Réthelyi József nevű tagja nincs a kormányzatnak - mondta az államtitkár az Irodalmi Jelennek adott interjúban.

Erre vonatkozó kérdésünkre Király Zoltán kifejtette, hogy Mészáros Márton, aki a fiatal írók szövetségét képviselte a kuratóriumban, utána nézett és a levél Réthelyi Miklósnak volt címezve. Az, hogy a borítékra véletlenül valaki azt írta rá, hogy Réthelyi József, könnyen megtörténhet. A levélben magában helyesen volt írva a miniszter úr neve - részletezte az E-MIL ügyvezető elnöke.Szőcs Géza az Irodalmi Jelennek továbbá így nyilatkozott: "A díjat nem az írószervezetek alapították, nem ők ítélik oda és nem ők adják át. Ha ez volna a helyzet, minősíthetetlen durvasággal érne fel, ha a minisztérium odaszólna az íróknak: „Jenőnek nehogy má díjat aggyatok, hova ment az eszetek? Hanem ott a Béla, az megérdemli, derék fiú,


nyomjatok neki egy Józsefatillát, me különben nem leszünk jóban...”

Valahogy így ábrázolja a jelen disputa az írók és a „hatalom”, írószervezetek és kormányzat, költők és államtitkár viszonyát. Egyik oldal: értékelvű, demokratikus és transzparens – a másik bunkó, mint hivatalnok egy Esterházy-regényben, szalonnát és hagymát eszik a költők verskéziratai fölött, tahó, autokratikus és közönséges. Amolyan pártállami káder. Szóval amilyen saját szerény személyem."

A Facebookon a múlt héten már megalakult az El a kezekkel a József Attila-díjtól! csoport, amelynek jelenleg 177 tagja van. A csoport tagjai az oldalon így írnak:

"A korábbi, rendszerváltás óta működő gyakorlatot – amely szerint a díjról kilenc írószervezet közös megállapodása szerint születik döntés – Szőcs Géza államtitkár érvénytelenítette, amikor a díjazottak közel felének nevét levette a korábbi listáról és önkényesen másik hat névvel cserélte fel. Szőcs Géza kilenc írószervezet közös döntését vétózta meg egy személyben, ezzel a díj szakmai, konszenzusos jellegét és értékét ásva alá, jelezve, hogy a szakmai szervezetek véleményét nem tartja megalapozottnak és kizárólag saját ítéletében bízik egy állami díj odaítélésekor.

Az 'El a kezekkel a József Attila-díjtól!' csoportja a leghatározottabban tiltakozik ezen eljárás ellen, továbbá vitatja annak működését. Éppen ezért a csoportot azért hoztuk létre, hogy tiltakozásunk mellett információkat gyűjtsünk és párbeszédet kezdeményezzünk a díj hátterében működő rendszerről, valamint a jelenlegi és korábbi folyamatokról."

A József Attila-díjat idén Báger Gusztáv költő, Bálint Péter író, Böszörményi Zoltán író, költő; Iancu Laura költő, Kenéz Ferenc költő, Kabdebó Lóránt irodalomtörténész, Kiss Judit Ágnes költő, Krusovszky Dénes költő, Németh Zoltán költő, irodalomtörténész, Payer Imre költő, Széky János műfordító, Szilasi László irodalomtörténész, esszéista és Végh Attila költő, esszéíró vehette át. A listán kicserélt írók: Fekete J. József, Kontra Ferenc, Nagy Gábor, Pollágh Péter, Ungváry Rudolf és a kolozsvári Egyed Emese voltak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS