2021. október 23. szombatGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Idén 55 éves a Napsugár

B.A. 2012. március 27. 16:24, utolsó frissítés: 17:42

A néhány száz példányban eladható felnőtt irodalommal szemben a gyermekirodalom sok ezer példányban fogy. A gyermekek társadalma még sokkal többet olvas - véli Zsigmond Emese főszerkesztő.


Az 55. évforduló alkalmából Zsigmond Emese főszerkesztő beszélt az elmúlt időszakról. A felnőtteknek is nagyon kellene figyelniük a gyermeklapokra, ha pedig az illető felnőtt netán alkotó, szerző, akkor azért érdemes figyelnie rájuk, mert ott van a jövő olvasója - mondta el a bevezetőben.
A néhány száz példányban eladható felnőtt irodalommal szemben a gyermekirodalom sok ezer példányban eladható, a gyermekek társadalma még sokkal többet olvas, mint a felnőttekké. A gyermekeknek szóló folyóiratokat el lehet adni, a Napsugár és a Szivárvány folyóiratunk havonta 39.000 példányban fogy Erdélyben, míg fajsúlyos, felnőtteknek szóló lapok alig kelnek el 400-500 példányban - magyarázta a főszerkesztő. A Cimbora irodalmi kamaszlap már csak 5.000-6.000 példányban fogy, ebből is látszik, hogy ahogy a gyerekek nőnek, egyre kevesebbet olvasnak - véli Zsigmond Emese.

Az erdélyi irodalom színe-java volt a Napsugár munkatársa a kezdetektől mostanáig, 89-ig a nagy írók is belső munkatársak voltak: Bálint Tibor, Kányádi Sándor, Fodor Sándor, Lászlóffy Aladár, Bajor Andor, Kovács András Ferenc, Markó Béla stb. A folyóiratban erdélyi grafikusok illusztrációi jelennek meg: Szabó Zelmira, Soó Zöld Margit, Csillag István, Keszeg Ágnes stb. Fodor Sándor és Soó Zöld Margit a legelső lapszámtól napjainkig közöltek a folyóiratban - emelte ki a főszerkesztő.A Napsugár az egyik mentsvára volt a rendszerváltás előtt a hazai íróknak, költőknek, erre a legjobb példa Kányádi vers-sorozata, amelynek darabjai a gyermekeknek igaz gyerekversek voltak, a felnőttek pedig a sorok között kemény társadalomkritikával szembesülhettek - részletezte a főszerkesztő.

Magyarországon is akad néhány olvasója a Napsugárnak, főként Romániából elszármazott szülők és gyermekeik, de küldenek lapszámokat Finnországba és Ausztráliába is - tették hozzá a Napsugár munkatársai.

A folyóirat idén januárban ünnepelte 55. évfordulóját, ennek alkalmából júniusban terveznek egy ünneplést a Báthory Líceumban, ami személyes találkozásra ad lehetőséget az olvasókkal, a szerzőkkel és a pedagógusokkal. A pontos időpontról később fog hírt adni a szerkesztőség a folyóirat honlapján.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS