2024. július 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tojásfestésre készülődsz? Inspirálódj csak tiszta forrásból!

B. D. T. B. D. T. 2012. április 02. 18:19, utolsó frissítés: 18:19

Könyv, kiállítás és dokumentumfilm készült a hagyományos háromszéki írott tojásokról, mintákról, technikákról, festékanyagokról.


Hogy lehet természetes festékanyagokkal húsvéti tojást festeni, milyen régi, hagyományos minták léteznek Háromszéken? Háromszéki írott tojások címmel nyílt kiállítás Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban, a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében. Aki a húsvéti készülődéskor választ szeretne kapni a fenti kérdésekre, naponta 8-15 óra között (április 10-ig) nézheti meg a kiállítást, a hagyományos tojásdíszítőkről készült dokumentumfilmet, illetve megvásárolhatja a Kakas Zoltán szerkesztésében megjelent Háromszéki írott tojások című kötetet.


A könyvben nemcsak a tojásírás, -patkolás, -metszés technikáiról, hagyományos festékanyagokról és mintákról, hanem húsvéti szokásokról, ezek történetéről is részletesen olvashatunk, sőt régi locsolóverseket is közreadnak. A kiállításon pedig pannókon és üveg mögött őrzött, törékeny tojásokon tűnnek fel a régi háromszéki motívumok.

galeria_5358.JPG
A háromszéki tojásminták fennmaradását nagyrészt Balázs Márton néprajzkutatónak köszönhetjük, aki módszeresen lerajzolta, kategorizálta és kötetekben publikálta gyűjtését
galeria_5359.JPG
A kiállításon másolatok láthatók Balázs Márton rajzairól. A tojásokat B. Szedrő Csilla, Beke Zsuzsa és Opra Etelka írták
galeria_5361.JPG
A kiállítás pannóin többek közt a metszett tojásokról is olvashatunk
galeria_5360.JPG
Hagyományos színminták. A hagymahéjas megoldás még viszonylag ismert, ám ki gondolta volna, hogy a fekete bodza vagy a kerti mályvarózsa timsóval kevert főzetét is használni lehet? Ezeket és a következő képeken szereplő tojásokat Opra Etelka kézdivásárhelyi népművész díszítette, aki sokat kísérletezett a hagyományos növényi festékanyagokkal
galeria_5362.JPG
galeria_5363.JPG


A kötet, a kiállítás és természetesen maguk a gyönyörű díszített tojások igazi székely termékek, melyekre büszkéknek kell lennünk – méltatta a szerkesztők, szakértők, kézművesek, kutatók, filmesek, adatközlők hozzájárulását Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Kakas Zoltán hangsúlyozta: a kiállítást Balázs Márton néprajzkutató, gyűjtő emlékére szervezték. Ő gyűjtötte össze és adta közre a Malonyai Dezső szerkesztette A magyar nép művészete című monográfiában (1909) a háromszéki mintákat, amelyek így Magyarországon fokozatosan közkinccsé váltak, Háromszéken viszont lassan majdnem feledésbe merültek.

A 20. század második felében érdekes módon a gyimesi tojásminták kezdtek elterjedni Háromszéken - ám a kiállításon és kötetben bemutatott 300 minta az "igazi", autentikus háromszéki. A bemutatott anyag nagy része Kakas Zoltán gyűjteményének része, de más gyűjtőktől is bekerültek tojások.

A tojás az emberiség legősibb áldozati étele, az újjászületés, a termékenység, a keresztényeknél Krisztus feltámadásának jelképe - mondta el Zsigmond Győző néprajzkutató. Érdekesség, hogy Kelet-Közép-Európa országaiban maradt fenn a mintás tojásdíszítés hagyománya, máshol a tojásokat egyszínűekre festik.

Kakas Zoltán könyvét méltatva a néprajzkutató kiemelte: valóban hiánypótló műről van szó, hiszen ez az első nagyobb terjedelmű kötet, amely képes monográfia formájában kerül az olvasók kezébe, és a népszokásokról is tartalmaz ismertetőt. Háromszéken Kakas Zoltán magángyűjteménye a legjelentősebb, és most közszemlére került, valóban közkinccsé válik - emelte ki. Fontos, hogy nemcsak szakmunkaként állja meg a helyét, hanem gyakorlati tudnivalókat, érdekességeket is tartalmaz, szép kivitelezésű, igényes könyv, amely hasznos ajándék lehet "a nyuszitól".Tojásírástól tojáspatkolásig – Vargyasi Levente és Kakas Zoltán dokumentumfilmje

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS