2021. október 23. szombatGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Compact Disco: saját elvárásainknak megfelelve szeretnénk megnyerni az Eurovíziót

kérdezett: Búzás Anna 2012. április 05. 14:48, utolsó frissítés: 15:09

A szövegírásban a halandzsa angolnak is fontos szerep jut - árulta el Begi. Az elektronikus popzenét játszó zenekar képviseli Magyarországot Bakuban, ahol a mi szavazatainkra is számítanak.


A Compact Disco lassan beszivárog a köztudatba, dalaikat egyre többször hallhatjuk a rádiókban, remixeik egyre népszerűbbek. Bár angol nyelven énekelnek, Magyarország hírnevét szeretnék öregbíteni. Lesz is rá lehetőségük: idén ők képviselik Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Eddig két albumuk jelent meg: a Stereoid és a II. A zenekar tagjai, Pál Gábor, Walkó Csaba, Lotfi Behnam és Sándor Attila egy médiaturné keretén belül érkeztek Kolozsvárra, mert itt is népszerűsíteni kívánják a zenéjüket. És nem utolsó sorban a szavazatainkra is hajtanak.Mire számítotok Bakuban, az Euróvíziós Dalfesztivál döntőjén? Milyen a konkurencia?


Pál Gábor: Megnéztük minden ország induló dalát. Van sok erős dal, de azt már megállapítottuk, hogy a mienk mind mondanivalójában, mind zenei stílusában kiemelkedik a mezőnyből: kicsit komolyabb dal. Úgy gondoljuk, hogy ez mindenképpen előnyünkre válik. Sok olyan visszajelzést kaptunk már – többek között az északi országoktól és Spanyolországból is –, hogy nagyon tetszik nekik a szám. Volt olyan spanyol, aki azt írta, hogy neki sokkal jobban tetszik a mi dalunk, mint a spanyol dal.

Begi: Ami bizakodásra ad okot, hogy a verseny még el sem kezdődött, de a dalra már 13 országban kötöttünk szerződést, többek között a Skandináv-, a Balti- és a Benelux országokban jelenik meg, de Lengyelországban és Törökországban is. Az előző két lemezünkből pedig össze lesz gyúrva egy harmadik, ami szintén megjelenik.

Ha ezeknek az országoknak a kiadói az Eurovízióval egy időben megkezdik a promóciót, akkor több szavazatra számítunk. Azt is hozzátenném, hogy az országos döntő után Magyarország már nem tud rajtunk segíteni, hogy ott legyünk a végleges döntőben is, ezért nagyon várjuk az erdélyi magyarok szavazatait. (Az Euróvízios Dalfesztivál döntőjében az adott ország lakói nem szavazhatnak a saját előadójukra - szerk. megj.)Hányadik helyet célozzátok meg?

Begi: Azt szoktuk mondani – mindenféle nagyképűség nélkül –, hogy mi nyerni megyünk, másképp nem tudunk hozzáállni. Az egész zenekar története folyamatosan úgy alakult, hogy egy célt kitűztünk, aztán elértük.

Pál Gábor: Egy sportoló sem úgy áll hozzá, hogy „örülök, ha nem utolsó leszek”, hanem megpróbálja megnyerni a versenyt, ahogy mi is. Természetesen akkor se leszünk elkeseredve, ha pl. a hatodik helyen végzünk.

Begi: Az első helyen a magunk elvárásainak megfelelve szeretnénk megnyerni a versenyt. Utána pedig azt tűztük ki célul, hogy az eddigi legjobb eredményt hozzuk Magyarországnak. Van egy harmadik célunk is: legalább a tavalyinál jobb eredményt elérni.

Most egy kicsit visszaugrok az időben. Arra lennék kíváncsi, hogy miért az elektronikus zenét választottátok? Egyértelmű volt mindnyájatok számára, hogy elektronikus zenekart játszó banda lesztek?

Pál Gábor: Annyiban igen, hogy ez a zenekar így született meg. Begi elektronikus zenei producer volt már a Compact Disco megalakulása előtt, és az ő ötlete volt, hogy Csabival közösen csináljanak valamit. Aztán Csabi felhívott engem, hogy mi lenne, ha hárman állnánk össze. Még aznap leültünk, és megszületett annak az alapja, amit most a Fly or Dive című dalunkként ismerhet a közönség. Mindig is úgy volt, hogy elektronikus zenén és vokálon alapuló popzenét szeretnénk csinálni.Minden dalt angolul énekeltek. Nem gondoltatok arra, hogy magyar szövegeket is írjatok és játsszatok? Azért választottátok az angolt, mert a magyar kicsit gagyibban hangzik?

Pál Gábor: Nem is az, hogy gagyibb, hanem úgy gondoltuk, hogy az elektronikus popzenének jobban áll az angol. Nyilván van olyan műfaj, ami magyarul hangzik jobban, de mi így éreztük, és nem titkolt célunk volt elejétől fogva, hogy külföld felé is nyissunk.

Begi: Nekem már annak idején volt egy zenekarom, és úgy ültünk össze, hogy ezt a kettőt rakjuk össze. Fő célunk volt Magyarországról kijutni az európai piacra, és ezáltal Magyarország hírnevét öregbíteni, mert most már látjuk, hogy van rá esély, csak keményen kell érte dolgozni. Ezt egyébként magyar szöveggel nem lehet. Sok támadást kaptunk emiatt, de sokkal többet teszünk azért, hogy Magyarországra odafigyeljenek. Ha értik a szöveget, rákeresnek a zenekarra, ha már rákeresnek, belebotlanak más magyar zenekarokba is, akik olyan zenét készítenek, ami Európában is piacképes – nagyon sok ilyen van.

Készítettetek remixet Ákosnak és a Holdvilágnak. Egy interjúban elmondtátok, hogy Zoránnak is fogtok. Lett belőle valami?

Pál Gábor: Így van, el is készítettük, ami egy rettenetesen nagy megtiszteltetés volt számunkra, ugyanis ez volt az első alkalom, hogy valaki Zoránnak remixelt. Viszont azért nem hallhattad, mert most vasárnap, április 8-án lesz az MR-2 Petőfi Rádióban a premierje, úgyhogy ez még nagyon új. A Kóló című dalt, a lemez címadó dalát dolgoztuk fel.Olvastam, hogy Ákosnak is készül egy újabb dal...

Begi: Ákossal a kapcsolat onnan ered, hogy volt egy rendezvény, az MTV Icone, ahol az évek során több magyar zenekar előtt is tisztelegtek, és az egyik ilyen rendezvény Ákosról szólt. Minket is megkerestek, hogy dolgozzunk fel két Ákos-dalt. Szemmel láthatóan már ott, akkor tetszett neki a feldolgozás: lehetett látni a tévés verzión, hogy nagyon bulizik rajta.

Utána összebarátkoztunk, és ő keresett meg minket, hogy szeretne velünk dolgozni – ez szintén nagy megtiszteltetés. Én óriási Bonanza Banzai-rajongó voltam gyerekkoromban, ez egy plusz, hogy most Ákossal dolgozhatunk. Először a Fénybe nézz című dalra készítettünk remixet, ez elég sikeres volt. Ákosnak is tetszett, ami nagy szó, mert ő eléggé kritikus. Most jön az új lemeze, ezt megelőzően a kislemez április 12-én fog megjelenni Előkelő idegen címmel, amelyen rajta lesz egy Compact Disco-szám is.

Ti hogyan viszonyultok a tehetségkutató versenyekhez?

Begi: Erre azt szoktuk mondani, hogy Csabi is valahol itt kezdte, mert indult a Megasztárban. Az volt a szándéka, hogy a meglévő zenekarát, a Brownfield-ot reklámozza. De örülünk, hogy Csabi nem jutott be akkor a döntőbe. Azt látjuk, hogy ez egy instant sztárgyár, menetrendszerűen érkezik mindig az újabb évad, és minden egyes szériában szereplő énekest addig foglalkoztatnak és addig van középpontban, amíg nem jönnek az újak.

Persze van rá lehetőség, hogy valaki ebből kitörjön és maradandót alkosson, pl. Rúzsa Magdi. Nem szabad, hogy mérvadó legyen egy Megasztár vagy egy X-faktor. Ha valaki kipróbálja magát, abból építkezhet, de nem gondolom, hogy ez a helyes út. 15-16 éves emberkéket láthatunk most a szériákban, akiknek – véleményem szerint – még az iskolapadban lenne a helyük. Az egész eltolódott egy olyan irányba, ami számomra kicsit fura.galeria_5384.jpg
A fiúk szerdán délelőtt a Kolozsvári Rádiónak adtak interjút (Fotó: Modi Levente)
galeria_5385.jpg
(Fotó: Modi Levente)
galeria_5386.jpg
Sándor Attila (Fotó: Modi Levente)
galeria_5387.jpg
Pál Gábor (Fotó: Modi Levente)
galeria_5388.jpg
(Fotó: Modi Levente)
galeria_5389.jpg
(Fotó: Modi Levente)


Ha felkérnének titeket ezekbe a tehetségkutatókba zsűrizni, elvállalnátok?

Pál Gábor: Jó pénzért mindent! (nevet) Majd ha fölkérnek, elgondolkodunk rajta. Most egyelőre azon is megy köztünk a vita, hogy amikor a jövő évi Dal című műsor lesz, melyikünk ül be a zsűribe négyünk közül.

Begi: Tradíciót akarnak csinálni abból, hogy az előző évben fellépő énekes vagy a zenekar valamelyik tagja beül a következő évi válogatóba.

Pál Gábor: Mi leszünk jövőre Wolf Kati. Mi négyen, szakállal. (nevet)

Milyen az erdélyi rajongótáborotok?

Nem rajongóknak, hanem családtagoknak nevezzük őket, mert a koncertjeinken eléggé családias a hangulat – nem a nézőszám, hanem a közvetlenség miatt. Igazából nagyon emlékezetes volt mind a két erdélyi turnénk. Szoktak írni, hogy mikor jövünk még – de ez mindenkire érvényes, nemcsak az erdélyiekre.

Ki írja a dalszövegeket?

Pál Gábor: Én.

A többieknek nincs beleszólásuk?

Pál Gábor: Dehogynem, például most a versenydal szövege is úgy született, hogy maga az ötlet, a mondanivaló az közös munka eredménye volt, csak az effektív szövegírás hárult rám.

Begi: Egy műhelytitkot elárulhatunk: amikor elkészül a dal, Csabi elkezd énekelni rá egy halandzsa angolt, csak azért, hogy halljuk, hova tart, mi lesz belőle. Ezekbe a halandzsaszövegekbe be szokott énekelni létező szavakat is, ami eszébe jut, és ha talál, akkor ezeket megtartjuk. Nagyon sok dal a fejemben még munkacímen van meg, mert más néven futott, amikor próbáltuk.

Verseny után mik a terveitek?

Pál Gábor: Nyáron gőzerővel belevetjük magunkat a koncertezésbe, ott leszünk a fesztiválokon. Nagyon szeretnénk ide is eljönni.

Begi: Annyi felkérésünk van, hogy néha már nemet kell mondani. Szeretnénk megtartani egy szintet, nem akarunk a csapból is folyni, mert akkor könnyen unalmassá válhatunk. Most eljutottunk arra a pontra, hogy okosan, de válogatnunk kell. Erdély viszont nem kérdés.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS