2021. november 27. szombatVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Olvass Örkényt, nézz Tarkovszkijt és hallgass Nirvanát!

szerk. 2012. április 06. 15:43, utolsó frissítés: 15:43

Ha már befejezted a tojásfestést és az ünnepi előkészületeket, akkor számtalan buli közül válogathatsz. De ha inkább otthon maradnál, akkor olvass egyperceseket vagy nézd meg a Stalkert.


A hétvége minden városban a húsvéti ünnep jegyében telik, éppen ezért kevesebb a szervezett program, ajánlónkban ezúttal az otthoni kikapcsolódásra és szórakozásra is adunk néhány tippet. Hétközben több évfordulót is ünnepeltünk: 100 éve született Örkény István, 80 éves lenne Andrej Tarkovszkij és 18 éve hunyt el Kurt Cobain.

A húsvét közeledtével minden tévécsatorna ontja a Jézus életét bemutató filmeket, passiójátékokat és érzelmes műsorokat, és ha már ezen nem tudunk változtatni, akkor legalább ajánljuk helyettük Tarkovszkij filmjeit.

Aki még soha nem látott egy filmet sem a rendezőtől, az bemelegítésnek nézzen bele a Tarkovszkijról készült dokfilmekbe, melyek itt érhetőek el angol felirattal. A Stalker, a Solaris, a Tükör, az Andrej Rubljov megköveteli, hogy újra- és újranézd őket, időtlen alkotások. Közülük néhányat már online is láthatsz, keresd itt, vagy a Stalkert két részben itt és itt is megnézheted.
Az Örkény-év alkalmából Magyarországon már elkezdődtek a rendezvények, a Petőfi Irodalmi Múzeumban megnyílt az Örkény-kiállítás, itthon pedig két különböző rendezésben játsszák az író Tóték című darabját, Victor Ioan Frunză magyarul a Csíki Játékszínnel, románul a bukaresti UNESCO Kulturális Központtal vitte színpadra a tragikomédiát.

Hétvégén a színház is szünetel, de ezalatt ti nyugodtan fellapozhatjátok a drámákat, az író regényeit, az egyperceseket pedig vonatúton is könnyedén olvashatod. Az Örkényről készült fotókból nyílt tárlat Budapesten, az eddig még soha nem látott képek néhány darabját itt tekintheted meg.Ha csak egyszerűen zenét hallgatnál, akkor vedd elő a Nirvana albumait vagy üsd be Youtube-on a csapat nevét, ahol az ugrálós számoktól az unplugged dalokig mindent megtalálsz a legendás zenekartól.

KÉZDIVÁSÁRHELY

Ha szívesen nézegetnél természeti témájú festményeket, látogass el április 7-én, szombaton 11-kor a Gyűjtemények Házába, ahol a csíkszeredai Moldován Zsolt válogatott műveiből nyílik kiállítás. A tárlat anyagát Iochom István méltatja.Tojást festenél, de még nem volt rá időd és nem is igazán tudod, hogyan fogj neki? Akkor nézd meg a Vigadó Művelődési Házban a háromszéki írott tojásokat, és meríts ötletet a sokféle mintából. Itt megtudhatod, hogy milyen természetes anyagokkal lehet színezni a tojásokat, hogyan kell tojást írni kesicével és hogyan lehet tojást patkolni. Április 10-ig naponta 8 és 15 óra között tekintheted meg a színes tojásokat.
KOLOZSVÁR

Ha ezen a hétvégén is inkább buliznál, akkor pénteken a Boilerben a helyed, ahol Pryus, Krueger és Muhaha szolgáltatja a talpalávalót 22 órától, az Obsessionben perzsa, hindi és house zenére táncolhatsz ugyanezen a napon, a Flyingban 22 órától a Travka koncertezik, a Midiben 23 órától Cassy (Németország) és Abelle (Oroszország) zenél. Szombaton a Gambrinusban a Chimie zenekar Mambo Siria című lemezét mutatja be 22 órától kezdődő koncertjén, a Bulgakovban pedig húsvéti bulin vehetsz részt.


CSÍKSZEREDA

Az ünnepre hazaérkezők több helyen is rophatják a hétvégén, pénteken a Szakszervezetek Művelődési Házában Barni, Goranga és Missile zenél, vasárnap ugyanitt Azteca, Adrian Eftimie és Răzvan Dinescu biztosítják a jó hangulatot. A Mayden Club sem maradhat ki, szombaton 21:30-tól itt is Barna zenéjére bulizhattok, hétfőn ismét Goranga-parti lesz 21:30-tól, a Magtárban pedig Chionghee RGB, Gojira és Bassbinvisual keveri a zenét.


SEPSISZENTGYÖRGY

Kónya Ütő Bence, Éltes Áron és Gábor Szabolcs két szaxszofon kíséretében lepik meg a szentgyörgyieket. A Sax, sax and beat produkciójukat április 6-án, pénteken 21 órától mutatják be a Teinben. Szombaton ugyanitt Tóth Kati és a Dé Lá Funk koncertezik.


SZÉKELYUDVARHELY

Április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a költészetet, ennek alkalmából az Erdélyi Magyar Írók Ligája költészetnapi felolvasást szervez április 7-én, szombaton 19 órától a G. Caféban. Az est során László Noémi, Nagyálmos Ildikó, Bálint Tamás, Böszörményi Zoltán, Farkas Wellmann Endre, Fekete Vince, Gáll Attila, Király Zoltán és Muszka Sándor olvas fel, fellép a Monyo Project.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS