2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fesztivál-láz, Maszkura, tetkók és holland filmek

szerk. 2012. április 27. 17:10, utolsó frissítés: 2012. április 28. 11:17

A hosszú hétvégén több városban is fesztiválhangulat uralkodik majd, a főszerep Sepsiszentgyörgyé, Hunyad megyében kezdődik a Magyar Napok, Kolozsváron és Marosvásárhelyen pedig zajlik a Humorfeszt.


SEPSISZENTGYÖRGY

A legnagyobb bulik hétvégén Szentgyörgyön lesznek, a Szent György Napok, ahogy közeledik a vége fele, úgy sűrűsödnek a programok, koncertek: péntektől már két színpadon folyik a buli.

Az A színpadon ma 18 órától Geszti Péter és a Gringó Sztár, 20:30-tól az Irigy Hónaljmirigy, 23 órától pedig a Hooligans koncertezik a Szabadság téren, míg a Szent György téri B színpadon a Katapult lép fel 17:30-tól, Szabó Előd és a Titán zenél 19 órától, 21 órától a Vad Fruttik, 23:15-től a Role koncertezik. A jazz zene kedvelőire is gondoltak a szervezők, pénteken a Jazz színpadon 16:30-tól 22 óráig négy fellépés is lesz: a Session Jazz Band, a St. George Quintet, Szőke Nikoletta és a Free Connection.Szombaton az A színpadon a Taxi, a Republic, a Boban and Marko Marković Orchestra zenél, a B színpadon László Attila, a Csillag Születik 2011 tehetségkutató verseny győztese énekel, de a Maszkura és a Tücsökraj, Firkin és Varga Miklós is fellépnek. A jazz zenét leváltja a blues, a Blues színpadon az Exit Blues Band, a Séta a kacsámmal, a Rareş Totu Blues Trio, a Borsodi Blue Trio és a Blúz Bend zenél.
A záró napon, vasárnap az A színpadon a Holdviola koncertje előzi meg az Omega fellépését, melyet tűzijáték követ, a B színpadon rock zenekarok koncerteznek, a világzenei színpadon többek között a Jedam és a Makám is fellép. Részletes program itt.


KOLOZSVÁR

Nevess együtt Erdély és Magyarország legjobb humoristáival! Kolozsváron 9. alkalommal szervezik meg a Humorfesztet, a fesztivál már kedden megkezdődött, de a verseny és a sztárfellépők ma és holnap állnak színapadra.

Pénteken 18 órától a Studházban az Open Stage Lájkodalom lemezbemutatóján vehetsz részt, 19 órától Zsók Levente és György Botond poénjain szórakozhatsz, 20 órától a Szomszédnéni Produkciós Iroda jól ismert arcai, Téesz és Béfé szórják a vicceket, 21 órától pedig Felméri Péter és Holovacskó Zsolt lesz a mókamester.

20 és 21 óra között az öt versenyző humorista produkcióit is megnézheted. Szombaton 19 órától a Magyar Operában Bödőcs Tibor Az élet értelme és kertészeti tippek c. önálló estjével lép fel, de ott lesz Mogács Dániel is, hogy kicsalja belőled a kacagást.Szeretsz fotózni, de nem tudod honnan gyűjthetnél még szakmai ismereteket? Jelentkezz a Kálló Péter fotóriporter workshopjára. A fotós Fotózsurnalizmus, képírás, kihívások címmel tartja műhelyét április 27-én és 28-án az EME előadótermében (Jókai/Napoca u., 2.) és a város külső tereiben. Az érdeklődők a következő kérdésekre kaphatnak választ a workshop keretében: Mi az a sajtófotó?, Mit jelent ez 2012-ben?, Honnan jön és hová tart?, Fotózsurnalizmus, képírás, street art,önkifejezés, Mitől jó egy jó fotós a 21.században?

Képzőművészeti kiállításokon nap mint nap részt vehetsz, de tetoválás-kiállításon talán még nem voltál. Akkor most itt a lehetőség: április 28-án, szombaton 19 órától az Uptown Caféban nyílik meg fotókiállítás a "testfestészet" remekeiből. Meghívott tetováló szalonok: BasTatto & GalleryArt, Bizzart Tattoo és Old Bastards Tattoo.

Ha kíváncsi vagy, miért kapott Meryl Streep idén (is) Oscart, nézd meg az Iron Ladyt a mozikban: a Győzelem moziban és az Odeonban egész hétvégén vetítik, részletes program itt. A filmben Meryl Streep Margaret Thatcher brit miniszterelnök asszonyt alakítja, a 20. század egyik legismertebb és legvaskezűbb asszonya szétzúzott minden nemi és osztálybeli előítéletet egy olyan világban, ahol előtte csak férfiak uralkodtak.A Mărăşti Moziban holland filmeket nézhetsz ingyen, a programban tíz nagyjátékfilm és egy rövidfilmes válogatás szerepel. Szombaton 14 órától a Zoo Rangers in South America c. filmet (r. Johan Nijenhuis, 2007), 16 órától a Love is All c. filmet (r. Joram Lursen, 2007), 18 órától pedig a Duska c. filmet (r. Joe Stelling, 2007) vetítik.

A vasárnapi filmek a Sniff the Dog (r. Steven de Jong, 2008) 14 órától, a Storm Bound (r. Steven de Jong, 2007) 16 órától és a Bon Voyage (Pupkin Film, 2009) 18 órától, hétfőn a Rent a Friendet 14 órától (r. Eddy Terstall, 2000), a Mewrouw de Ministert 16 órától (r. Norbert Ter Hall, 2002) tűzik műsorra.
A japán kultúra iránt érdeklődők mangákat, animéket, japán tévés sorozatokat nézhetnek és j-popot hallgathatnak szombaton és vasárnap a Diákművelődési Házban a Japan Play fesztiválon. Jegyet a Diverta üzletekben és myticket.ro oldalon vásárolhatsz.

TEMESVÁR

Ugron Réka gyermeki világával ismerkedhetsz meg a Borders című festészeti kiállításon, amely szerdán nyílt meg a Pygmalion Galériában. A csíkszeredai származású művész képei egyszerre realisztikusak és elvontak, a festményeken megjelenő gyerekek mintha fotókból lennének kivágva és összekollázsolva. Ugron Réka a mesék világában él, munkáin a gyerekek gyerekrajzok, cirkafirkák mögött elevenednek meg. A kiállítás május 9-ig tekinthető meg.HUNYAD MEGYE

Hunyad megyében több helyszínen is zajlik a Hunyad Megyei Magyar Napok, április 28-a és május 6-a között Déván, Vajdahunyadon, Petrozsényben, Hunyadon, Szászvárosban és további kisebb településen is lesznek programok.

A rendezvénysorozat horgászversennyel kezdődik a Bencenci-tónál szombaton reggel 7-kor, ezt követi Könczey Elemér grafikus karikatúrakiállítása és könyvbemutatója, megyei fotóverseny Vajdahunyadon. A kilencnapos rendezvény alatt többek között a Republic, a Zanzibár, a Katapult és Dancs Annamari koncertjein bulizhatsz, de megtekintheted Fazakas Tibor és Balázs Tibor képzőművészek kiállításait is. Részletes programot itt találsz.MAROSVÁSÁRHELY

Ha nem érsz el Kolozsvárra a Humorfesztre, vasárnap Marosvásárhelyen is elkaphatod a gála műsort, 19 órától a Nemzeti Színházban Bödőcs Tibor, Mogács Dániel és a Szomszédnéni Produkciós Iroda ide is eljön nevettetni.

A Maszkura és a Tücsökraj kedd óta járja Erdély városait, az utolsó fellépésük helyszíne a Jazz&Blues Club lesz vasárnap. A sajátos nyelvezetéről és stílusáról ismert alternatív pop-zenekar legújabb lemezét, a Sztárzsenit mutatja be az erdélyi közönségnek. A lemez címadó dalába manele hangzásokat is belekevert a csapat.

CSÍKSZEREDA

Fülöp József csíkszeredai képzőművész egyéni kiállítása nyílik meg Magamtól - Nekem címmel a Megyeháza Galériában április 27-én pénteken 18 órától, a művész nonfiguratív festményei, színes formái rokoníthatóak Miró képeivel. A megnyitón beszédet mond: Túros Eszter művészettörténész. Fülöp József a kolozsvári Képzőművészeti és Design Egyetemen végzett, munkáival szerepelt több hazai és magyarországi kiállításon is.A táncoslábúak ezúttal moldvai csángó táncházban rophatják hétfőn 17 órától, ahol a Berka zenekar húzza a talpalávalót a Városi Művelődési Ház Hunyadi László kamaratermében. A 2008-ban alakult Berka együttes a moldvai és gyimesi csángó népzene egyik legfiatalabb formációja, koncertjeiken nem csak a klasszikus moldvai dallamok, hanem eldugott, kisebb falvak még nem hallott dallamai is felcsendülnek.

A hétvégi koncertek, fesztiválok mellett közeledik május 1-e is, ha csak teheted, mozdulj ki a zöldbe, a sütögetéssel azonban csak óvatosan, nehogy elkapjanak a piknik-ellenőrök!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS