2021. október 24. vasárnapSalamon
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Repülők, táncfesztivál és diáknapok

B.A. 2012. május 04. 13:14, utolsó frissítés: 13:47

Ez a hétvége elsősorban a fiataloké: Ifi Napok Hargita megyében, diáknapok Kolozsváron és Kézdivásárhelyen. Emellett folytatódik a Médiabefutó a regionális döntőkkel, és jön az új Kaurismäki-film is a hazai mozikba.


KOLOZSVÁR

Kolozsvárt újra behálózták az egyetemisták és ez egész hétvégéig így marad. Idén több mint 1500 diák, 48 csapatba szerveződve vesz részt a KMDSZ Diáknapokon. Már felvonultak, bemutatkoztak, szuperhősöknek öltöztek, futkorásztak a városban a city tour keretében, de még hátra vannak a sportvetélkedők, a táncmaraton, a karaoké, a paintball, a kocsmajátékok valamint a majális, ahol a megfáradt diákok az Intim Torna Illegál koncertjén őrjönghetnek egy utolsót. A hipnotizőr királyok a Bükkben lépnek színpadra 15 órától.A középdöntőkkel folytatódik a Médiabefutó, szűkül a kör, jönnek a legjobbak: május 6-án, vasárnap a marosvásárhelyi, nagyváradi, szatmárnémeti és kolozsvári helyi szakaszok továbbjutói versenyeznek Kolozsváron, a 19. KMDSZ Diáknapok rendezvénysorozat keretében zajló Médiabefutó regionális döntőn. A közönség számára ingyenes versenyre 18 órakor az Euphoria Music Hallban kerül sor, a versenyzőket 14 órára várják a főpróbára.
A repülés és a repülő szerkezetek szinte mindenkit izgatnak, a kisfiúk pilóták akarnak lenni, az extrém élményekre vágyók legalább egyszer kiugranak ejtőernyővel egy gépből. Hétvégén a kolozsvári repülőtéren közelebbről megismerkedhetsz ezekkel a csoda szerkentyűkkel 9:30-tól 12-ig, a 80. születésnapját ünneplő reptéren lesz ejtőernyős bemutató, láthattok vitorlázó repülőgépeket, MIG-21 Lancer repülőgépeket, PUMA, EC 135 és IAR 316 B Alouette helikoptereket, de repülőgépes akrobatamutatványokra is számíthattok. A belépés ingyenes.

Aki Kaurismäki új filmjét is megnézheted péntektől a mozikban. A finn rendező Le Havre című filmjében a francia új hullámos filmekből jól ismert Jean-Pierre Léaud is szerepel. A történet egy öregember és egy kisfiú találkozását mutatja be a rendező sajátos stílusában: egy néger kisfiú hajón érkezik Le Havre kikötővárosába, a cipőtisztító öregember megszánja és otthonába fogadja. Kaurismäki filmjét a Cinema City termeiben vetítik, részletes programot itt találsz.
A francia DJ-ékből álló Telepopmusik zenéjére bulizhatsz május 4-én 22 órától a Boiler Clubban, előtte Nico De Transilvania, utána pedig Missile lép színpadra. A Telepopmusik tagjai - 2square, Antipop és Fabrice Dumont - 1997-ben álltak össze és készítették el első felvételüket Sonic 75 címmel. Az első lemezük, a Genetic World 2002-ben jelent meg, ez meghozta nekik a kitörést, jelölték őket a US Grammy Award-ra Best Dance Track kategóriában.


MAROSVÁSÁRHELY

Magyar filmeket ritkán kaphatsz el az itthoni mozikban, ezért ki ne hagyd a Magyar Filmnapokat, melyet a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet szervez a nemrég felújított Művész moziban. Pénteken 18 órától Almási Réka Teambuilding, 20:30-tól Jancsó Miklós Csend és kiáltás c. filmjét vetítik, szombaton Ternovszky Béla Macskafogó és Dömötör Tamás Czukor Show c. filmjei lesznek műsoron, vasárnap pedig Miklauzic Bence A zöld sárkány gyermekei és Szabó István Mephistója.Ha a szabadba vágysz és tudsz biciklizni, akkor szombaton a Pro Biciclo Urbo szervezésében elkerekezhetsz Marosvásárhelytől Szászrégenig, odafele a két város közötti kerékpárúton, hazafelé a Beresztelke-Vajdaszentivány-Marossárpatak-Marosvásárhely útvonalon. Az útvonal hossza 70 km, nehézségi fokozata: könnyű. Egyik fele köves út a Maros partján Régenig, hazafelé köves út és aszfalt. Indulás május 5-én 8 órakor a Bolyai szobortól. Szükséges felszerelés: jó állapotban lévő kerékpár, megfelelő öltözet.

NAGYVÁRAD

Váradon lassan egy hete zajlik a Festum Varadinum kulturális programsorozat. Pénteken 17 órától a Kárpát-medencei magyar középiskolások történelmi vetélkedőjének keretében 18 órától Dr. Draskóczy István (Budapest, ELTE) és Dr. Fleisz János történész tart előadást az Ady Endre Líceumban, ugyanebben az időpontban a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében barokk zenei hangverseny kezdődik. A vasárnapig tartó rendezvénysorozat programjai között találhatsz színházi előadásokat is, de könyvbemutatókon is részt vehetsz. Részletes program itt.Gitárt, tangóharmonikát és trombitát megszólaltató együttes zenéjére bulizhatsz szombaton 21 órától a Moszkva Kávézóban. A Presszó Tangó Libidó zenekar 2005-ben alakult, tagjai: Kabai Viktor (gitár, ének), Keszei János (tangóharmónika), Lajkó Bence (trombita), Aknay Zoltán (dob), Török Gergő (basszusgitár). A csapatnak tavaly nyáron jelent meg első studióalbuma Keletközépeurópai címmel.


SZÉKELYUDVARHELY

Az Udvarhelyi Táncműhely idén több kísérleti mozgásszínházi előadással jelentkezett, hétvégén a Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok c. komédiáját mutatják be, mely egy újabb kísérlet, ami izgalmasnak ígérkezik. Az Amit akartok… avagy előjáték a Vízkereszthez Shakespeare vígjátékának mozgásszínházi adaptációja, amely a táncszínházi tapasztalatok és a mozgásszínházi eszköztár elemeinek találkozásából születik meg. Az előadás egy több szálon futó szerelmi történet, melynek hangulatát Uray Péter rendező tengerparti nyári naphoz hasonlította, s ez megmutatkozik a György Eszter által tervezett jelmezekben és Cári Tibor zenéjében is. Az előadást pénteken 19 órától láthatjátok a Művelődési Házban (Tamási Áron u.15).

Udvarhely egy hétig a tánc "fővárosa" lesz, a Tánc Tavasza, Tánc- és Mozgásművészeti Fesztivált idén hatodik alkalommal szervezik meg május 7-12. között. A rendezvényt hiánypótlásként, a modern mozgáskultúra megismertetéséért és elfogadtatásáért álmodta meg az Udvarhely Táncműhely. Idén a szokásosnál is gazdagabb a programkínálat, neves társulatok - többek közt a Győri Balett, Duna Táncműhely, Kolozsvári Magyar Opera - kaptak meghívást, de lesz dzsesszkoncert (Nigun), filmvetítés, flashmob, plakát- és fotókiállítás is. Részletes programot itt találsz.


KÉZDIVÁSÁRHELY

Kézdivásárhelyen is a hétvége a diákoké, a középiskolás diákok 10-15 fős csapatokba szerveződve vehetnek részt a diáknapokon. Pénteken 18 órától Maksa Zoltán nevetteti a fiatalokat, szombaton 22:30-tól az Anima Sound System gondoskodik a buliról. További fellépők: Rehab Nation, Metropolis, Silver Proof, KTS Project, Thung Man és Maskarák, Acoustic Five, DJ White, Freegroove. Emellett diák színjátszó csoportok előadásait is megnézheted.A gyerekek és szüleik háziállatokkal ismerkedhetnek a Stadion melletti füves területen május 5-én 10 órától. Akinek van otthon házi kedvence, el is hozhatja, hogy bemutassa. A Benji Állatvédő Egyesület egész napos programot szervez az állatbarátoknak, arra irányítva a figyelmet, hogy az állatokhoz való helyes viszonyulást gyerekkorban kell kezdeni. Lesz kutyabemutató, a kicsik megismerhetik a helyes állattartás szabályait és a kóbor kutyákkal szemben ajánlott viselkedést is.

CSÍKSZEREDA

Ha igyekszel, még elcsípheted az Ifi Napokat, amely szerdán kezdődött a megye három városában: Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson. Szombaton 9 órától streetball bajnokságra nevezhetsz be a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium mögötti sportcsarnokban, de ha szívesebben szaladnál, akkor részt vehetsz a Pro Europa futóversenyen 10-től, regisztrálni már 8-tól lehet a Vákár Lajos Műjégpályánál. Az erősebb ingerekre vágyók a központi parkban felépített mászófalon próbálhatják ki magukat 12-18 óra között. Gyergyóban 20 órától György Botond szórja a poénokat a Your Living Roomban, 21 órától ugyanitt ifjúsági buli kezdődik. Vasárnap a csíkszeredai Magtár udvarán extrém sportbemutató zárja a rendezvénysorozatot.GYERGYÓSZENTMIKLÓS

Május 4-én, pénteken a sepsiszentgyörgyi, a székelyudvarhelyi, a csíkszeredai és a gyergyószentmiklósi helyi szakaszok továbbjutói mérik össze tehetségüket a Médiabefutó székelyföldi regionális döntőjében. A Művelődési Központban 12 órakor kezdődő főpróbát követően 18 órától kezdődik a nyilvános verseny, amely ingyenes a közönség számára.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS