2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

TIFF 2012: jönnek a holdbéli nácik a főtérre

R. T. 2012. május 14. 17:59, utolsó frissítés: 21:49

Törőcsik Mari életműdíjat kap, a fesztivál pedig egy új helyszínnel bővül, ahol állítólag titkos, földalatti átjárók is vannak.


Még renoválás alatt áll az az Egyetem utcai ház, amely új helyszínként lesz jelen a Transilvania International Film Festival 11. kiadásán, de a sajtó máris szokhatta az állítólag 16. századi pincékkel, titkos átjárókkal felszerelt helyiséget a fesztivál első sajtótájékoztatóján. A terem remélhetőleg elkészül június elsejéig, a filmcímekre azonban már nem kell ennyit várni. Mihai Chirilov művészeti igazgatótól el kellett venni a mikrofont, különben az összeset felsorolta volna, mint kihagyhatatlan élményt.A szervezők minden évben megfogadják, hogy jövőre kevesebb filmet vetítenek le, aztán mindig még több lesz – mondta el Chirilov. Így történt ez idén is, amikor is 46 országból 241 film szerepel a programban: csak nagyjátékfilmből tízzel több van, mint tavaly.

A fesztivál „keretes szerkezettel” rendelkezik, ugyanis a nyitófilm és a zárófilm nagyjából ugyanazt a témát dolgozza fel: mindkettő spermadonorokról szól. Tudor Giurgiu Despre oameni si melci (Emberekről és csigákról) című filmjét még ő maga, és a színészek sem látták végleges változatban, annyira friss lesz a június elsejei bemutató. Június 10-én, az utolsó napon pedig Ken Scott kanadai rendező Starbuck című vígjátéka szintén egy spermadonor történetét dolgozza fel.
A versenyszekció filmjei válságban levő emberekről szólnak, legyen ez pénzügyi, párkapcsolati, vagy éppen egzisztenciális válság. Chirilov elmondta, hogy idén sokkal több film érkezett be a versenyre, mint máskor, külön érdekesség pedig, hogy egy japán elsőfilmes alkotása is bekerült a mezőnybe.

A nyitó- és zárófilmeken kívül természetesen minden nap lesz szabadtéri vetítés a Fő téren, ahol olyan klasszikusokat is levetítenek, mint Martin Scorsese Taxi Drivere vagy Stanley Kubrick 2001:Űrodüsszeiája. De ugyanide jönnek a holdbéli kolóniáról visszatérő nácik is a finn-német-ausztrál, teljes egészében rajongói adományokból készült Iron Sky című filmben is. Utóbbi vetítése után a film zenéjét szerző szlovén Laibach együttes koncertezik a Continental hotel épületében.A sajtótájékoztatón bemutatták az egyiket a TIFF készülő két szpotja közül. Ez, akárcsak a plakátokon szereplő szlogen, a filmzabálásra, filmtúladagolásra épít: a klipben egy eltűnt áldozat hozzátartozóit szólaltatják meg, akik sorra elpanaszolják, hogy Tarkovszkij-filmeken nőtt fel, és Kolozsvárról mindig megszállott tekintettel ért haza.

Chirilov szerint még a csapaton belül is voltak viták, hogy vajon helyes-e egy áldozat köré építeni a vizuális kampányt, végül mégis elfogadták a provokációt. Az ötlet hozzá amúgy még tavaly született, amikor nagyon szigorú és tömény programmal rendelkező, fanatikus tiffezőkkel találkozott – mondta még Chirilov. A szpotot - amely egyelőre hivatalosan még nem tekinthető meg - Marian Crişan, a Morgent is jegyző rendező készítette.A fesztivált kísérő, különleges események közül Tudor Giurgiu fesztiváligazgató a bonchidai Mélies-"mozikoncertet" emelte ki, amely „olyan hangulatú lesz, mintha egy párizsi, múlt század eleji kávéházban ülnénk, kommentárokkal és zongorakísérettel. Az eseményen George Mélies déd- és ükunokája is jelen lesz.

De nemcsak ők, hanem összesen több mint 350 neves vendég jelezte részvételét a fesztiválon, közöttük Dieter Kosslick, a Berlini Filmfesztivál igazgatója, Pen-Ek Ratanaruang thaiföldi rendező, valamint Jan Harlan, Stanley Kubrick sógora és több filmjének producere, aki egy mesterkurzus keretében beszél majd a rendező be nem fejezett filmjéről, a Napóleonról. A TIFF kiemelkedő nemzetközi sztárvendége azonban Geraldine Chaplin, aki életműdíjat is kap a fesztiválon Törőcsik Mari színésznővel és Claude Lelouch rendezővel egyetemben.

A kísérőprogramok közül a dán FILM-Y stúdió tevékenysége is kiemelkedik, amely a Szépművészeti Múzeumban működik június 1. és 17. között. A kimondottan diákoknak szánt programokon az 1-9. osztályosok testközelből ismerkedhetnek meg a stúdiók berendezési tárgyaival, a filmforgatás kellékeivel, az így „forgatott” filmeket pedig egy DVD-n haza is vihetik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS