2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Filmek, amelyekbe nem fogsz belehalni: ezt ajánlja a Transindex

B.A. 2012. június 01. 20:33, utolsó frissítés: 20:33

Újra június, újra TIFF, újra filmek minden mennyiségben, és neked megint csak nem lesz időd elmenni? Ajánlunk öt filmet, amit semmiképp nem kellene kihagynod.


Az idei TIFF többek között Stanley Kubrick munkássága előtt tiszteleg, a fesztivál ideje alatt vetítésre kerül a rendező összes filmje. Ezeket már csak azért is ajánljuk, mert az Űrodüsszeiát vagy a Mechanikus narancsot széles vásznon nem valószínű, hogy máshol is láthatod.

Az idei magyar nap programja elég sovány lesz, a három műsorra tűzött film közül azonban feltétlenül látnod kell Fliegauf Bence Csak a szél c. Ezüst Medve-díjas filmjét, amely a magyarországi romagyilkosságok sztoriját dolgozza fel. A fesztivál programjából szinte minden filmet ki lehetne emelni valamiért, most csak ötöt választottunk ki, amit szeritünk kár lenne kihagynod:

Steve McQueen: Shame

McQueen filmje egy nőfaló férfi (Brandon) történetét mutatja be, aki képtelen kordában tartani a szexuális életét. Brandon életébe egyszercsak becsöppen az önfejű hugi is, aki meghatározatlan időre odaköltözik.


Az erotikus jelenetekkel teletűzdelt alkotás nem felizgatja a nézőt, sokkal inkább megijeszti, ugyanis a rendező a főszereplőben rejlő ürességet és kiábrándultságot próbálja meg érzékeltetni. Michael Fassbendert (Brandon) egyre több filmben láthattuk az utóbbi időben, de egyik szerepe sem ennyire erős, mint ez.Vetítik: június 4., 22:30, Florin Piersic mozi, június 8., 22:30, Odeon Cineplex - 6

Miguel Gomes: Tabu

Miguel Gomes portugál rendező filmje, a Tabu kapta idén a Berlinálén a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját. A fekete-fehér munka két részből áll, az első napjaink Lisszabonjában, a második évtizedekkel, bő fél évszázaddal korábban egy meg nem nevezett afrikai gyarmaton játszódik.

Miguel Gomes filmkritikusból lett rendező, filmjét költőiség és finom humor jellemzi. "Nem egy könnyen befogadható, nem egy egyértelmű film, nagyon sok formai kérdést vet fel, rengeteg filmtörténeti utalás van benne" - mondta Gyenge Zsolt a filmről a Transidexnek adott interjúban.Vetítik: június 7., 21:00, Florin Piersic mozi, június 9., 23:00, Győzelem mozi

Markus Schleinzer: Michael

A film a 10 éves Wolfgang és a 35 éves Michael akaratlanul együtt töltött életének 5 hónapját meséli el. Schleinzer filmjében nem az a különleges, hogy a pedofil főhőst mindennapi emberként ábrázolja hanem, hogy tárgyilagosan ábrázol, mintha egy részletes tévériportot látnánk a pincéjében kisfiút rejtegető hivatalnokról.

A rendező éppen visszafogottságával, minden ítéletet nélkülöző megközelítésével tudja felzaklatni a nézőt. A film versenyben volt tavaly az Arany Pálmáért, a Jameson Cinefest Nemzetközi Filmfesztiválon pedig elvitte a zsűri nagydíját.Vetítik: június 1., 22:45, Odeon Cineplex - 5, június 5., 15:30, Művész mozi

Malgorzata Szumowska: Elles

Juliette Binoche sohasem kopik le a vászonról, s bár telik-múlik felette is az idő, alig vehető észre rajta. Az Elles c. filmben egy újságírót alakít, aki az Elle magazinnak a tanulmányaikat prostitúcióból kifizető lányokról ír cikket. A lányokkal való találkozások a főszereplőt is megingatják a családról, a szexről és a pénzről vallott nézeteiben.

A film egy napot követ végig, a főszereplő hallgatja és jegyzeteli az interjúkat, és közben flashbackek formájában visszaemlékszik a két lánnyal korábban folytatott beszélgetésekre.Vetítik: június 4., 18:30, Studház, június 9., 18:00, Odeon Cineplex - 1

Dreileben I, II, III

Az idei TIFF leghosszabb filmje és talán legizgalmasabbnak mondható "trilógiája" a Dreileben, amely tulajdonképpen három különböző film ugyanarra a témára, három különböző rendezőtől. Egy elítélt bűnöző szökését meséli el - három különböző stílusban, három különböző szemszögből, háromszor 90 percben.

A Berlini Iskolához tartozó rendezők, Dominik Graf, Christian Petzold és Christoph Hochhäusler hosszú e-mailekben vitatkoztak a német film helyzetéről, az irányzatok problémáiról, a zsánerfilmek szükségességéről. Két évvel később úgy döntöttek, hogy "közös alkotással" folytatják az elmélkedést, ebből lett a Dreileben.


Vetítik: június 2., 14:30, Odeon Cineplex - 4, június 4., 14:30, Odeon Cineplex - 4, június 5., 14:30, Odeon Cineplex - 4, június 10., 16:00, Studház

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS