2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több film, kevesebb beszéd: elkezdődött a TIFF

Búzás Anna 2012. június 02. 13:55, utolsó frissítés: 2012. június 04. 11:27

A tizenegyedik fesztivált az eső ellenére is a Fő téren nyitották meg, a meglepetés filmek sora alig akart véget érni.


Az idei megnyitón a szervezők bebizonyították, hogy a Fő tér a legfontosabb helyszíne a TIFF-nek, ugyanis annak ellenére, hogy már jóval előtte több rendben is zuhogott az eső, és a honlapon előzőleg is feltüntették, hogy rossz idő esetén a Florin Piersic moziban tartják a megnyitót, végül foggal-körömmel ragaszkodtak a térhez. Az eső következtében kb. egy órás késéssel kezdődött el a ceremónia, a vörös szőnyeges bevonulás csak tocsogás volt, a cannes-i filmfesztiváléhoz hasonlóan. Az önkéntesek azonban mindent megtettek, hogy megfeledkezzünk az esőről: pokrócokat, székpárnákat és esőköpenyeket osztogattak, meg sok programfüzetet, amit akár széktörölgetésre is használhattunk.Tudor Giurgiu azt ígérte az elején, hogy rövidre fogják a mondókákat, amit be is tartottak, helyette meglepetés filmeket vetítettek az előző évi TIFF-ről, és bemutatták az Orașul, Oamenii, Festivalul (A város, az emberek, a fesztivál) c. fényképalbumot, mely a tavalyi TIFF-en készült fotókat tartalmaz, a képeket Şerban Mestecăneanu készítette. „Ez egy szerelmi vallomás Kolozsvárnak” – mondta az albumról Tudor Giurgiu.

Idén rekordszámú filmet vetítenek a fesztivál ideje alatt, összesen 241 szerepel a programban, ebből 193 nagyjátékfilm és 48 kisjátékfilm. Az önkéntesek száma is meglepően magas, 492 önkéntes dolgozik a fesztivál ideje alatt, a legkisebb 16 éves, a legidősebb 63.
„Vad nappalokat, estéket és éjszakákat kívánok a TIFF-ezőknek!” – mondta Mihai Chirilov, aki pár mondatban üdvözölte a résztvevőket, miután felszaladt a színpadra öltönyben, nyakkendőben és kalapban. Chirilov kiemelte, hogy ez az egyetlen alkalom, hogy öltönyben jelenik meg a fesztivál ideje alatt, és ez is csak azért van, mert ezzel tiszteleg Tudor Giurgiu Despre oameni și melci (Emberekről és csigákról) c. filmjének világpremierje előtt, melyben ő is feltűnik egy rövid szerepben, mint vőlegény. „Tíz mézes napot!” – tette hozzá a fesztivál művészeti igazgatója.

A meglepetésfilmek között először egy tavalyi TIFF-es „klipet” láthattunk a 2011-es pillanatképekből és felvételekből összevágva, melyet Cristina Mircea készített a Sony és a TIFF közösen meghirdetett versenyére, ezután pedig képeket láthattunk a a Casa TIFF előkészületeiről, átalakításáról, berendezéséről, mely idéntől a TIFF egyik legfontosabb helyszíne lesz.Kétségtelenül Tudor Giurgiu volt az est főszereplője - nemcsak azért, mert ő beszélt legtöbbet a színpadon, hanem azért is, mert az ő nagyjátékfilmje volt a „nyitófilm” (Despre oameni și melci), mely elé beékelődött egy szintén meglepetésnek szánt kisjátékfilm is, a Superman, Spiderman sau Batman. A filmet kolozsvári színészekkel forgatta a rendező, a főszerepeket Bogdán Zsolt, a kolozsvári színház társulatának egyik tagja és Aaron Şerban, egy ötéves kisfiú játsszák.

A sok meglepetés után a Notes and Ties szimfonikus zenekar is színpadra lépett, mialatt a zenekar készülődött, egy zenés flashmob felvételeit nézhettük meg, mely kevésbé tűnt flashmobnak, és valószínűleg a zene is utólag volt rávágva. A Notes and Ties azonban kárpótolta a félresikerült felvételt, ismert filmzenéket játszottak, a Star Wars dallamaiba a közönség egy-egy tagja is bekapcsolódott halk dúdolással.Az est ínyencfilmje a Georges Méliès rendezte, 1902-es Utazás a Holdba restaurált változata volt, a színes képkockák, a kézzel kiszínezett alakok és a ma is látványosnak minősülő díszletek nagyvászonra vetítve elképesztően erősek voltak, az Air zenéje pedig egy kis mai ízt is belevitt a filmbe.A késés, eső és hideg miatt Tudor Giurgiu filmje előtt és alatt már lassan kezdtek elszállingózni az emberek, de aki maradt, az nem bánta meg, ugyanis Giurgiu vígjátéka végre egy olyan román film, mely nem a kommunizmusból és annak édes-kesernyés helyzeteiből és tapasztalataiból építkezik, hanem mindabból, ami utána következett. A ’90-es évek elején járunk, a film kerete Michael Jackson romániai látogatása, az énekes kezet fog, pózol és klipet forgat a román rendőrökkel. A történet egyszerre mutat be egy személyes drámát és egy társadalmi problémát: a főszereplő egy gyárban dolgozik, melyet éppen be akarnak zárni, és a gyár megmentése érdekében kitalálja, hogy a többi munkással együtt eladják a spermájukat, hogy megvásárolhassák a gyárat. Csakhogy a román munkások spermája nem annyira kelendő, mint ahogy azt ők gondolják.A filmben felvonultatott személyes sorsok nem hatják meg különösebben a nézőt, a vígjáték műfajából következően inkább nevetünk a szereplőkön, mintsem együttérzünk velük. A munkások története azonban beszippant, és kíváncsian várjuk, hogy milyen megoldással rukkolnak elő a középosztálybeli férfiak, akiknek feleségei egytől-egyig “féltékenyek” a spermaadományozás miatt. A válasz mindenre a csigák. Hogy hogyan, az kiderül szeptember 14-től a mozikban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS