2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sansz a TIFF-től: roma napot tartottak

2012. június 04. 17:44, utolsó frissítés: 2012. június 05. 08:35

Kosárfonás, színes női viselet próbálgatása, gyerekelőadás és Romano ButiQ-koncert: a roma kultúrát népszerűsítették a TIFF-en.


A romák társadalmi beilleszkedését segítő rendezvény kulcsa az lehet, hogy testközelből mutatja meg a kisebbségi közösség értékeit. Továbbmegy a sztereotípiákon, felhívja a közösség erényeire, társadalmi helyzetére a figyelmet, de nem esik túlzásokba, nem tekint úgy a közösség tagjaira, mint vásári látványosságokra.

Egyszerre rombolja a negatív képet, és építi a pozitívat. Ügyel arra, hogy ne egy idilli, a valóságtól távol álló illusztrációja legyen a romáknak, amelyben esetleg úgy tekintenek rájuk, mint érdekességekre, földönkívüliekre. Röviden: segíti a többség és a kisebbség tagjainak interakcióját, fórumot alakít ki, hogy közelebb hozza őket egymáshoz.
A TIFF keretében tartott Diverzitás Nap szervezői ügyesen tartották az egyensúlyt. Bár az elején még úgy tűnhetett, hogy megmaradnak a romantikus ábrázolásnál, amelyben a nők színes ruhákat hordanak, gyereket nevelnek, a férfiak pedig kosarat fonnak vagy zenélnek, az esti Romano ButiQ-koncert kezdetére eloszlatták ezt a tévhitet.A nap négy fő pillére épült: Martin ©ulik Cigán (Cigány) című filmjének a vetítése, a mesterség, zene és hagyományos viselet bemutatói, a Pataréti roma gyerekek előadása, illetve a Romano ButiQ együttes koncertje.galeria_6578.jpg
A szervezők népszerűsítik az eseményüket
galeria_6579.jpg
Az első beöltöző
galeria_6580.jpg
Húzzák a kolozsi zenészek
galeria_6581.jpg
Egyből táncra is perdülnek
galeria_6582.jpg
Kosárfonó
galeria_6583.jpg


©ulik filmjében a 14 éves Adam kerül szembe nevelőapjával, a roma sztereotípiák szerint megalkotott figurával. A film egyértelműen azt üzeni, amiért valaki roma, nem feltétlenül lop, csal vagy kerüli a munkát. A nevelőapa életformája konfrontálódik a fiú szemléletével, a film inkább a negatív sztereotípiákat építi le, szembemegy az általánosítással.

Milyen nagyszerű, ki szerettem volna próbálni – mondta lelkesen az egyik lány, aki felpróbált egy hagyományos női szoknyát. Egy srác érdeklődve beszélget a neki a fakanálfaragást tanító roma bácsival, közben húzzák a kolozsi zenészek: életképek a mesterség, népzene és viselet bemutatóról.


Gyerekek mesélnek életükről, a játékról, az elképzeléseikről, a világról. Műanyag flakonnal dobolnak, közösen énekelnek, és fülig érő szájjal mosolyognak. Tizenhárom 8 és 12 év közötti pataréti gyerek, akik egyhetes táborban készültek fel az előadásra. Egyszeri sansz, amikor megismerkedhet velük a közönség.A tradicionális roma zenét punk, rock, ska és reggae stílussal ötvöző Romano ButiQ koncertjének csak az elejét sikerült elcsípni, de ennyi is elég volt, hogy megérezzük egy jam session lehetőségét.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS