2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mesterkurzust tartott Melissa Leo Oscar-díjas színésznő a TIFF-en

Búzás Anna 2012. június 05. 16:10, utolsó frissítés: 16:10

A The Fighter c. film Oscar-díjas mellékszereplője annak idején igazából nem is akarta elvállalni a szerepet. "Mark Wahlberg és Christian Bale kb. 10 évvel fiatalabbak, mint én, és én legyek az anyjuk?" - tiltakozott.


A vasárnap esti versenyfilm-vetítés előtt a TIFF egyik sztárvendége lépett a színpadra, Melissa Leo Oscar-díjas színésznő. Érkezése szinte teljesen véletlenszerűen jött össze, Melissa éppen Bukarestben vesz részt a The Necessary Death of Charlie Countryman c. film forgatásán, a szervezők pedig kihasználták az alkalmat, és elhívták Kolozsvárra.Melissa Leo a The Fighterben (r. David O. Russell) nyújtott alakításáért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat 2011-ben, a Frozen River-es (r. Courtney Hunt) szerepéért pedig 2009-ben jelölték a legjobb női főszereplőnek járó Oscarra is. Az ötrészes Mildred Pierce minisorozatban is feltűnik, amelyet csütörtökön 10 órától nézhetsz meg az Arta moziban.

A közönségtalálkozó előtt levetítették a The Sea Is All I Know c. kisjátékfilmet, amelyben a színésznő legutóbb szerepelt, és amely egyelőre még csak fesztiválokon látható. Tudor Giurgiu, a TIFF igazgatója is egy fesztiválon találkozott a színésznővel, ahol éppen ezt a filmet mutatták be.
Melissa hétfőn délelőtt mesterkurzust tartott a színészetről a Talent Lab keretében, ahol többek között az amerikai filmgyártásról, az eddigi szerepeiről és a színészet finomságairól beszélt.

„A The Fighter forgatókönyve eleinte még nem volt annyira letisztult, David aközben is dolgozott az írókkal, amikor már mi is forgattunk. Alice Ward szerepe egy különleges tapasztalat volt a számomra, kicsit szégyellem is magam amiatt, hogy mennyi jó pontot hozott nekem ez a szerep” – mesélte a színésznő.
Mivel győzték meg?

Mint kiderült, Melissa Leo eleinte nem is akarta elvállalni a szerepet: „Előttem Christian Bale-t castingolták, és nekem meghallgatás nélkül ajánlották fel a szerepet. Azt mondtam, nem, köszönöm! Mark Wahlberg és Christian Bale kb. 10 évvel fiatalabbak, mint én és én legyek az anyjuk? Van nálam jobb színésznő erre a szerepre, aki korban jobban megfelel.

De David mindenképp akart velem találkozni, és elmentem, mert tudtam, hogy ő egy nagyon jó forgatókönyvíró és így lehetőségem lesz beszélgetni vele. David azt mondta, hogy nincs a világon még egy nő, aki ezt a szerepet el tudná játszani. És akkor igent mondtam.”

Az előkészületek izgalmasak voltak, Mark Wahlberg saját boxiskolát építtetett és trénereket alkalmazott, Christian is bekapcsolódott az edzésekbe – részletezte Melissa. „Egyszer engem is behívtak, olvasópróbát tartottunk, aztán hazamentem és azon gondolkodtam, hogyan lehetne változtatni az orromon, a fogsoromon, hogy Christiannel hasonlítsunk egymásra. De aztán végül a hajamon változtattunk. David mutatott egy képet egy nőről, azt mondta, hogy szeretné, ha úgy néznék ki, így háromszor is vágtak a hajamból” – idézte fel a közös munkát.


A paparazzis kérdésre vonatkozóan

Melissa Leo elmondta, hogy egyetlen egyszer fordult elő, hogy a fotósok belemásztak a magánéletébe: „Évekkel ezelőtt sétáltunk a gyermekemmel, a sajtó meg találgatni akart, hogy ki az apa, ami engem nagyon zavart, de ez rövid volt, és amúgy is 25 évvel ezelőtt a paparazzik világa más volt, mint ma.

De ezen kívül sosem volt ilyen jellegű problémám, most is csak egy kis inget vettem fel, és nem sminkeltem, mert azt akartam, hogy olyannak lássatok, amilyen vagyok, ahogyan élek. Vannak, akik megkérnek, hogy fotózkodj velük, vagy hogy aláírj nekik - nem teljesen értem ezt, de ez is a része annak, hogy színész vagyok. Meg kell szokni, hogy bárhova mész, felismernek, és akarnak tőled valamit.”A színésznő a színészi technikákkal kapcsolatosan elmondta, hogy bár vannak olyan színészek, akik nem tanulták a mesterséget és önmagukat fejlesztik, mint például Christian Bale, mégis jó, ha az embernek van technikája. „Ez nem azért szükséges, hogy folyton használjuk, hanem azért, hogy legyen amire támaszkodjunk” – hangsúlyozta Melissa Leo.

A mesterkurzus végén a színésznő a történetekre és forgatókönyvekre is kitért: „A jó történet egyedi és tiszta. A legnagyobb probléma a forgatókönyvekkel az, hogy az író annyi mindent bele akar gyúrni. Pedig elég lenne, ha csak leírná magának egy vázlatba. Írd le csak a dialógusokat, és lehet, hogy már az elég! A párbeszédeknek önmaguk helyett kell beszélniük, nem kell a végére odaírnod például, hogy ˃˃és most sír˂˂, mert ez kiderül a beszédből.”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS