2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Versenyfilmek: a mobilos pornótól a családi drámákig

Búzás Anna, Gál László 2012. június 05. 17:14, utolsó frissítés: 2012. június 06. 22:23

Furcsa love sztori, lassú road movie és bonyolult családi történet. Egyelőre úgy tűnik, nagy verseny lesz a filmfesztivál fődíjáért.


Maja Miloš: Klip

Egy gyönyörű kamaszlány vonaglik a mobiltelefon kamerája előtt, majd nyíltan felkínálja magát. Megrázó képek, amelyek az egész szélesvásznat betöltő férfi nemi szerv látványáig fokozódnak.

Jasna, így hívják a lányt, Belgrád lerobbant külvárosában él rákbeteg apjával és depressziós anyjával. Barátnőivel együtt járnak a kínai piacra hamis Louis Vuitton táskát vásárolni, szerb manelére (turbofolk) bulizni, és jól leinni magukat. Szerelmes Djoleba, az iskola szépfiújába, akinek ingyen is odaadja magát, csakhogy megkapja. Kettejük love sztorija sarkítotton érzékelteti a szerb fiatalok világának elidegenült társadalmát is.

Pontosan szerkesztett, megrázó film, amelyben a főszereplő mobiltelefonos klipjei egyaránt szolgálják a technológia-függő kamaszok bemutatását, és a főszereplő saját helyzetének megértését, elfogadását.
Értékelés: Az elsőfilmes Maja Miloš iszonyatosan meg akar döbbenteni. Ehhez pedig olyan filmet készített, amelyről biztosan beszélni fogunk. Az állandóan bulizó, drogozó, piáló és telefonnal amatőr pornóvideót készítő fiatalság ábrázolása irreális, egyértelműen túlzó, mégis indokolt.

A szerelmi történet explicit szexjeleneteit, a mindent meg akarok mutatni attitűdöt viszont már soknak, néhol öncélúnak találtuk, de a sztori logikája egyáltalán nem hétköznapi, kár lenne kihagyni. Már csak azért is ajánljuk, mert a nyílt szexjelenetek miatt biztosan nem fog nagy mozis karriert befutni.

Pont: **** (megéri megnézni)

Vetítik még: június 5., 22:15, Győzelem mozi és június 10., 12:15, Odeon Cineplex

Dominga Sotomayor Castillo: Csütörtöktől vasárnapig (De jueves a domingo)

Minden csütörtökön kezdődik, amikor Ana, Fernando és a gyerekeik, Lucia és Manuel autóval egy hosszú hétvégére vakációzni indulnak a városból, és vasárnap végződik, amikor megérkeznek egy észak-chilei kősivatagba. A szülők szétválását, a kapcsolatuk teljes elhidegülését, a végső búcsújukat mutatja be a film.

Minden olyan egyszerű: a benzinkútnál tankolnak, mosakodnak, az autóban barkochbáznak, esznek, a gyerekek autót tanulnak vezetni, az útszéli vendégházban alszanak, egy folyóban fürdenek, a gyerekek pedig színes köveket gyűjtenek. De mintha párhuzamos világokban élnének, viszonyukat leheletfinoman ábrázolja a film. A lassú, nyugodt képeket fokozatosan felváltják a zaklatottabb kézi kamerás felvételek, a városi környezet pedig lépésről-lépésre csúszik át a poros kősivatagba.Értékelés: Dominga Sotomayor Castillo filmjében minden egyben van. A képek a lassú elválást erősítik, a kameramozgások és a fokozódó tempó is. A Csütörtöktől vasárnapig nem ígér könnyed szórakozást, de nem engedi lankadni a figyelmünket. Hiányzik belőle viszont az átütő erő, amiért újra látni akarnánk, amitől úgy éreznénk, közelebb kerültünk a megértéshez.

Pont: **** (meg lehet nézni)

Vetítik még: június 7., 22:30, Győzelem mozi és június 10., 14:45, Odeon Cineplex

Umut Dag: A második feleség (Kuma)

Ez a film legalább annyira bonyolult családi hálót mutat be, mint Marquez Száz év magánya, csak míg ott az idő nyújtja ki a történetet és generációk tűnnek le, addig itt egy hatgyerekes család áll végig a középpontban, és a kívülről érkezett fiatal török lány, Ayse, aki teljesen „belebonyolódik” a Bécsben élő török család életébe.

Fatma, az anya, rákbeteg, és jó előre ki akar jelölni valakit, aki majd betölti a helyét, ha ő meghal. Elhozzák Törökországból Ayset, a feltűnés elkerülése végett összeadják a fiukkal, de igazából az apának szánják, s mivel Fatma már nem képes ellátni a házastársi „feladatait”, Aysenek ágyba is kell bújnia az öreggel.

Ayse terhes lesz, a gyerekek nehezen barátkoznak a lánnyal. Időközben meghal az apa, Fatma pedig meggyógyul. Legegyszerűbb lenne Ayset visszaküldeni Törökországba, de nem tehetik, mert az apa gyerekét várja, és a fiúval is összeházasodott. Egyébként róla kiderül, hogy meleg. És még csak a film felénél járunk, és az ezt követő történések is több szálon gubancolódnak.Értékelés: A rendezőnek sikerült úgy összekuszálnia a szálakat, hogy még a film végén is azon gondolkodtam, jól értem-e, hogy ki kicsoda. A családi konfliktusok azonban érzékenyen vannak megrajzolva, a szereplők közötti viszonyok jól kidolgozottak, és lényegében ezekből vezethető vissza a történet, innen tudjuk „megfejteni” a filmet. A vége a legjobb.

Pont: **** (megéri megnézni)

Vetítik még: június 9., 14.15, Győzelem mozi és június 10., 19.45, Odeon Cineplex

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS