2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Chirilov: „Mungiu filmjének itt lenne a helye”

Búzás Anna 2012. június 06. 09:44, utolsó frissítés: 09:46

A fesztivál művészeti igazgatója mind a tizenkét versenyfilmet értékelte pár szóban, egyik személyes kedvence az orosz Chapiteau Show. És hogy mi alapján választott idén?


Mihai Chirilov, a fesztivál művészeti igazgatója rózsaszín pólóban és szürke kalapban érkezett hétfőn délután a TIFF Lounge sátorban. Az első kérdés rögtön a kalapjaira vonatkozott. Chirilov elmondta, hogy kb. 300 kalapja van, a kalapgyűjtés egy hobbi számára, de időnként már unja.Ezután arra voltunk kíváncsiak, hogy a meglepetés filmek között ott találjuk-e Cristian Mungiu Cannes-ban bemutatott és díjazott După dealuri c. alkotását. „Mungiu filmje nem szerepel az idei TIFF programjában, mert nem akarta, hogy levetítsük – tudtuk meg Chirilovtól.

„Felhívtam telefonon, megkértem, hogy mutassa be a TIFF-en és ő visszautasította, mert véleménye szerint egy TIFF-es vetítés nem tenne jót a film eljövendő terjesztésének. Mungiu szerint film egy nehéz témát dolgoz fel, és emiatt egy sajátos terjesztésre lesz szükség, hogy elérje a maximális nézőszámot, és ebbe a tervbe a TIFF nem fér bele. Én ezzel nem értek egyet, de nem az én filmem, én megtettem a tőlem telhetőt, és úgy gondolom, hogy a filmnek itt lenne a helye” – mondta a fesztivál művészeti igazgatója.
A filmek válogatásával kapcsolatosan Chirilov kiemelte, hogy nagyrészt olyan filmeket hívtak meg, amelyek fesztiválfilmek és egyébként nem kerülnének be a román mozikba. „Scorsese Hugóját sem forgalmazták a román mozik, mert úgy vélték, hogy nem fog elég pénzt hozni, de én meg akartam mutatni ezt a filmet. Persze bemutatunk olyan filmeket is, melyeknek már van egy forgalmazójuk, éppen azért, hogy kezet nyújtsunk azoknak a forgalmazóknak is, amelyek már kockáztattak. A forgalmazás útjai Romániában elég kiismerhetetlenek és bonyolultak” – részletezte az igazgató.

Mi akart lenni gyerekkorában Chirilov?

„Olyasvalamivel akartam foglalkozni, amit ma biztosan nem szeretnék: orvosnak készültem - de hamar elmúlt. Igazából a szüleim akarták, hogy orvos legyek, és ez kb. 8. osztályos koromig tartott, amikor részt vettem a biológia olimpiászon és fel kellett boncolnom egy békát.”


Chirilov értékelése a versenyfilmekről

Teddy Bear: A leggyöngédebb film a fesztiválon, annak ellenére, hogy a főszereplő egy testépítő.
A csere (The Exchange): A legtalálékonyabb film a városi elidegenedésről.
A második feleség (Kuma): A legtragikusabb film.
Clip: A legprovokatívabb.
Chapiteau Show: A legszürreálisabb. Egyik kedvencem a versenyfilmek közül.
Csütörtöktől vasárnapig (De jueves a domingo): A legrománabb.
Útkereszteződésnél (Either Way): A legszórakoztatóbb.
Lena: A legempatikusabb film annak ellenére, hogy a főszereplő cselekedetei nem a legbarátságosabbak.
Mocsár (Marécages): A legperverzebb és a legtöbb bűntudattal feltöltött film.
Oslo, 31 augusztus: A legdeprimálóbb, de csak finoman.
Magányos bolygó (The Loneliest Planet): A legfestőibb.
Az éjszaka vége (End of the Night): A legzakkantabb, a legeklektikusabb, a legkiszámíthatatlanabb.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS