2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar nap a TIFF-en Törőcsik Marival

B.A. 2012. június 06. 16:44, utolsó frissítés: 18:17

A fesztivál idei magyar filmes felhozatala az előző évekhez képest gyengébb, de kárpótlásként itt van Törőcsik Mari a történeteivel.


Az idei TIFF magyar napján négy magyar filmet vetítenek, ebből az egyik Makk Károly Szerelem c. filmje, amelyet Tőröcsik Mari tiszteletére tűztek műsorra, a színésznő ugyanis szombat este életműdíjat vehet át a fesztiválon. A másik három film Elek Judit Visszatérése, Fliegauf Bence Csak a szél c. Ezüst Medve-díjas filmje és a Magyarország 2011 c. szkeccsfilm, melyet a 2012-es Magyar Filmszemlére készített el 10 magyar rendező Tarr Béla felkérésére.

A mai sajtótájékoztatón részt vett Tőröcsik Mari színművésznő, és Elek Judit filmjének néhány stábtagja: Páll Zsolt producer, Kovács Ildikó line producer, Gáspárik Attila, Péter Hilda, Váta Loránd és Demeter András színészek.A beszélgetést Törőcsik Mari dominálta anekdotáival és kis történeteivel: “Mióta meghaltam – mert klinikai halott voltam – hét darabban játszottam, forgattam egy filmet Tordán, a sóbányában és Sepsiszentgyörgyön részt vettem a Reflex színháztalálkozón.”


“Engem elkényeztetett a sors. Azért hívtak ide, mert egy életműdíjat kapok, ez lesz a nyolcadik. Ezt azért az ember eljön átvenni és megköszöni” - válaszolta a színművésznő arra az újságírói kérdésre, hogy miért vállalta el a TIFF-es szereplést.

Mint kiderült a színésznő a Maár Gyula rendezésében készült Déryné, hol van? c. filmet szerette volna, hogy levetítsék a TIFF közönségének - ezért a szerepéért Cannes-ban Arany Pálmát kapott -, de egyetlen használható kópiát sem találtak.

“Azt hittem, hogy az önkritika szerénység nálam, de rájöttem, hogy végül is ez nagyképűség, mert én ezt megtehetem, és akkor elszégyelltem magam, de mégis ilyen maradtam” – mondta Törőcsik Mari az önkritikával kapcsolatos kérdésre.Elek Judit betegség miatt nem tudott eljönni Kolozsvárra, ezért a színészek és a producerek beszéltek a Visszatérésről. Péter Hilda a forgatást idézte fel, a legérdekesebb számára az volt, hogy újra együtt játszhatott Tankó Norberttel, aki a fiát alakította a Varga Katalinban.

Páll Zsolt ezúttal nem színészi, hanem produceri minőségében vett részt a sajtótájékoztatón, és elmondta, hogy Elek Judit Visszatérés c. filmjéről most tárgyalnak a forgalmazóval, hamarosan a romániai mozikban is vetíteni fogják a filmet.

A beszélgetés ezután átterelődött a pénzhiányra és a lehetséges megoldásokra. Gáspárik Attila színész szerint Erdély film szempontjából még nincs kiaknázva, a forgatási költségek jóval alacsonyabbak, mint máshol. A színész elmondta, hogy nagy potenciált lát a román-magyar koprodukciókban és megjegyezte azt is, hogy Tudor Giurgiuval javasolnák a román-magyar filmalap létrehozását, melyet a két kormány finanszírozna.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS