2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Visky Ábel filmje nyerte a TIFF helyi alkotások versenyét

Búzás Anna 2012. június 08. 09:28, utolsó frissítés: 09:52

A 42 beérkezett filmből a zsűri 11-et választott ki, az Ecsetgyár díját a Connection Lost c. film, a fődíjat a Családi film kapta.


Valahol egyetértek Andi Vasluianu színművésszel, ki szerint a mai román közönség elsősorban a faragatlan, durva humorra vevő, és elsiklik a finom és érzékeny témák mellett.

A szerda esti TIFF helyi alkotások versenyén a közönség azokat a filmeket szerette a legjobban, amelyek valamilyen komikumra épültek. Az már nem számított, hogy hogyan van megcsinálva, nem zavarta őket, hogy hamis a színészi játék vagy éppen annyira színpadias, hogy a főszereplőnek már folyik ki a szeme, addig meresztgeti és forgatja (pl. a Gobbel c. filmben). Szerencsére a zsűri nem volt ennyire felületes.A 42 beérkezett filmből a zsűri 11-et választott ki, ezek között animációk is szerepeltek, de mindig tudjuk előre, hogy animációval nem lehet a TIFF-es helyi versenyen nyerni, bármennyire is jó. A filmek között pedig voltak jól sikerült és kevésbé jól sikerült, felejthető alkotások is. Szerda este mind a tizenegyet levetítették a TIFF-házban, ezt követően a díjakat is kiosztották.


Mihai Gavril Dragolea Fac graffitti, deci exist (Graffitizek, tehát vagyok) c. dokfilmje nagyon jól indult, a kolozsvári graffitizőket mutatja be, akik elhagyott betonépületek falaira és központi helyekre firkálnak. Akad köztük olyan, aki valóban műértékű rajzokat készít, de van olyan is, aki csak puszta élvezetből firkál semmitmondó kriksz-krakszokat. A filmben az is tematizálódik, hogy mennyiben nevezhető művészetnek a street art, mennyiben van helye a városban. Kár, hogy annyira elnyújtja a rendező a filmet, egy idő után már ugyanazok a mondatok és gondolatok ismétlődnek.

A közönség nagy kedvence, a Gobbel egy komikus történet, vicces helyzetek egymásutánja jórészt amatőr színészekkel. A román falucskába hazatérő, szász származású Gobbelt kedvesen fogadják, de mindenki csak a pénzére feni a fogát és már élve el akarják temetni. Gobbel értetlenül áll a koporsókészítők és a sirató asszonyok hada előtt, akik igyekszenek legjobb tudásuk szerint teljesíteni, körülugrálják mindenféle kérdésekkel és kérésekkel, de a végén mégis egyedül hal meg. A Gobbelben sok munka van, sok szereplő, sok helyszín, és túl sok színészi játék.A legötletesebb film a Connection Lost (r. Paula Oneț és Manuela Borza) volt, csak ez is hosszúra nyúlt. Skype-oló gyerekeket, szülőket és nagyszülőket látunk, a lányok kimentek Törökországba, a családjaikkal Skype-on tartják a kapcsolatot, egyes szülők örülnek, hogy a gyerekük külföldön próbálkozik, mások meg kifejezetten ellenzik. Az Ecsetgyár különdíját ez a film nyerte el.A legérzékenyebb film Visky Ábel Családi filmje volt: Ábel különböző jelenetekben és helyzetekben mutatja be magát és családtagjaival való viszonyát. Nem pózol, de nem is rejteget, helyzetbe hossza a szereplőit, akik őszintén megnyílnak.A közönség nem őrjöngött, de a zsűrinek bejött az alkotás, a Családi film kapta a fődíjat. A zsűri tagjai Ioana Flora filmszínész, Mihai Fulger és Lucian Maier kritikusok voltak. Visky Ábel 2010-ben már elnyerte egyszer a fődíjat, akkor az Éjszaka a földön c. kisjátékfilmjéért tünették ki. Ábel nem volt jelen a díjkiosztón, helyette húga, a film egyik szereplője vette át az oklevelet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS