2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nature in the City: Londonban is kiállítják Bartha Ernő szénaszobrait

Búzás Anna 2012. július 09. 18:26, utolsó frissítés: 2012. július 10. 15:53

A kolozsvári képzőművész organikus alapanyagból készíti óriási szobrait, amelyet az emberek megtapogatnak, a gyerekek mászkálnak benne. De művészetét a tehenek is szívesen fogyasztják.


Az idei olimpiával párhuzamosan zajlik a London 2012 kulturális olimpia, amelynek keretében június 21-től szeptember 9-ig különböző koncertek, kiállítások, színházi előadások, mesterkurzusok stb. zajlanak a brit fővárosban és környékén.

A kulturális olimpián román rendezvények is lesznek a Román Kulturális Intézet (ICR) szervezésében, többek között Bartha Ernő szénaszobrait is kiállítják londoni köztereken. A kolozsvári képzőművész Nature in the City projektjét, nyolc másikkal együtt, 76 pályázat közül választotta ki az ICR.A három alkotást, amelyet Bartha Ernő Londonban állít ki, jelenleg a magyarfenesi telkén található, itt mutatta be a sajtó képviselőinek, és az Időspirál, Madár és Felhőkarcoló címet viselik.


Az Időspirált nem először készítette el a képzőművész, az udvaron ott állt az előző is, amely már befeketedett, és itt-ott már lehulltak belőle darabok. A londoni kiállításhoz adaptálva az új Időspirálból régi rádiófelvételek hangjai szólnak, amikor áthaladunk alatta - a művész egy mozgásérzékelő szerkezetet szerelt a szoborba.

A Madár még javában készül, ottlétünk alatt is dolgoztak rajta a sátorban. A felhőkarcoló 7,5 m magas, az Időspirál 11,5 m hosszú és 4 m magas, a Madár pedig 5 m magas. A műalkotásokat kamionokkal fogják Londonba szállítani, a szállítási költségeket és a kiállítás lebonyolítását az ICR finanszírozza.

"A Madár és a Felhőkarcoló egy tóban lesz elhelyezve a Victoria parkban, a szobrokat talapzatokra rakják, hogy ne érje őket a víz. Az Időspirál a Pleasure Gardenben kap helyet, az alkotások július 20-tól lesznek láthatóak" - mondta el Bartha Ernő. A szénaszobrok nem jönnek már haza, ottmaradnak Londonban, ugyanis a szervezők igényt tartanak rá.galeria_6964.jpg
Bartha Ernő
galeria_6965.jpg
galeria_6966.jpg
A régi és az új Időspirál
galeria_6967.jpg
A Madáron még dolgoznak
galeria_6968.jpg
galeria_6969.jpg
Bartha Ernő az Időspirál előtt


"10-20 évet is adnék ezeknek a szobroknak, ha egy helyben maradnak, ha vigyáznak rá, mert a széna tartós, házak is készülnek szalmatetővel. Ez a széna kezelt, egyfajta védőmázzal van bevonva - a technika, amit kidolgoztunk, azt szolgálja, hogy minél tovább tartson. A nagy méreteket csak úgy tudjuk megvalósítani, ha fémből készült hálókat is használunk. Én sandwich-módszernek hívom ezt: a fémvázra jön egy háló, a hálók közé pedig nagyon szorosan tesszük a szénát. A víz, ami esetleg áthatol a szénán, az elpárolog, mert belül a szobor üres, ezért csak a felülete tud oxidálódni, de nem rothad" - magyarázta a képzőművész.A kiállítás előkészületeivel kapcsolatban Bartha Ernő elmondta, hogy az angolok nagyon szigorúak voltak, még szénamintát is kértek, amit leellenőriztek, hogy mennyire tűzálló. "Nehezen találtam jó minőségű szénát, mert későn írtuk alá a szerződést, és óriási mennyiségű szénát kellett megvásárolnom, hogy megfelelő mennyiségű, jó minőségű anyagból tudjak dolgozni. A Madarat például friss szénából fogom befejezni, az egyik falubelitől vásároltam" - tette hozzá.Bartha Ernő munkáiban a természetet formázza meg, a természet formáit, keresi a hasonlóságokat az ember és természet között, és ehhez jól illeszkedik az organikus alapanyag, a széna.

"A széna hálás anyag. Más anyagból nem tudnék ekkora méretekben dolgozni. Az első kiállításaim során letesztelem: az emberek mentek, és megérintették a szobrokat, a gyerekek mászkáltak rajta, benne. Amikor a Szénafesztiválon (FânFest) voltam, ahol a szobrokat nem védtük dróthálóval, akkor odajött egy tehén, és elkezdett legelészni belőle. Boldog voltam, mert láttam, hogy a művészetemet fogyasztják" - mesélte a szénaszobrász.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS