2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Régizene Fesztivál: telt házas koncertek és nemzetközi előadók

kérdezett: Búzás Anna 2012. július 13. 13:25, utolsó frissítés: 2012. július 16. 16:32

Montanaro, Kobzos Kiss Tamás, Trei Parale és Barozda együttes - ők is ott vannak az idei fellépők között. A csíkszeredai hűséges közönség, de egyre több a vendég, turista - tudtuk meg Ferencz Angéla szervezőtől.


Csíkszeredában már nagy hagyománya van a minden év nyarán megszervezett Régizene Fesztiválnak, a szervezők igyekeztek olyan programot összeállítani, amelyben egyszerre kaptak helyet az itthoni és külföldi együttesek, a fesztiválnak visszajáró előadói és "premierjei" is vannak. Az idei fesztivál kiemelkedő eseményeiről és meghívottairól Ferencz Angélát, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatóját kérdeztük, aki a fesztivál egyik szervezője is.Milyen újdonságok szerepelnek a fesztivál programjában az előző évhez/évekhez képest?

- Érdekes színfoltja a fesztiválnak, hogy fellép a Trei Parale nevű román együttes, amely a népzene és a műzene (ez esetben a bojári udvari zene) közt keresi az összefüggéseket, kapcsolatokat, akárcsak a Codex és a Barozda együttes.


Minden évben egy hangszert ismertetünk a fesztiválon, újdonságként idén a barokk fagottot szólaltatta meg Rovátkay Adrian nemzetközi hírnevű zenész. Kedden egy frissen alakult csíkszeredai együttes, a Mercurium koncertezett a Református templomban, ők is nagyon ígéretesek. Első ízben lépett fel a neves muzsikus, Montanaro a fesztiválon, Kobzos Kiss Tamással közösen a trubadúrok földjére kalauzoltak.

Mekkora a rendezvény költségvetése? Kik támogatják a fesztivált?

- A fesztivál legfontosabb fenntartója Hargita Megye Tanácsa, amely méltán tekinti kiemelten támogatandónak ezt a zenei eseményt, hiszen úgy a zenészek, mint a közönség által nagyra értékelt rendezvény ez, amelynek kulturális és gazdasági hozadéka is van. Ilyenkor válik világossá számunkra, szervezők számára, hogy mint Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársai valóságos kulturális nagykövetek vagyunk. Kiemelten támogat Csíkszereda városa, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium, és nyertes pályázataink is vannak. Az összeg több mint 200 ezer RON-ra rúg.

Milyen szempontok alapján állítjátok össze a programot? Hogyan választjátok ki az előadókat?

- Fontosnak tartjuk az európai kitekintést, nemzetközi szinten elismert előadóművészeket hívunk meg, figyelünk arra, hogy a közönség számára megmutassuk az európai trendeket, a fellépők pedig egymástól is sokat tanulhassanak.

Ez egy "régifesztivál", ahogy a kisfiam szokta mondani. Egyik pillére mindig a hagyományra támaszkodik. Ez alatt azt értem, hogy megtartjuk a lokális jellegét, meghívjuk azokat a fellépőket, akik az elmúlt esztendőkben is meghatározó fellépői voltak a fesztiválnak.

Továbbá újdonsült hagyománynak tekinthetjük a Barokk Fesztiválzenekar fellépését, Kobzos Kiss Tamás vagy a hazai erdélyi zenekarok jelenlétét. Mindig törekszünk a helyi kötődésű együtteseknek is fellépési lehetőséget adni, így idén is hallhatjuk a Codex Régizene Együttes koncertjét, visszatér a Barozda együttes jó pár tagja, ők két koncertet is adnak, Gyergyószárhegyen és Csíkszeredában.

A fesztivál művészeti vezetője, Filip Ignác Csaba maga is gyakorló régizenész, ugyanakkor tanár, jó kapcsolatokkal rendelkező zenész, akivel együtt dolgozni emberileg és szakmailag is igen gyümölcsöző.Milyen kiegészítő programok vannak/lesznek a koncerteken kívül?

- Minden évben gyermekprogramok kísérik a rendezvényt. Szombaton délelőtt reneszánsz játszóház, bábszínház várja a gyermekeket, helyi civil kulturális szervezetek összefogásában. Kiváló alkalom a családoknak a kikapcsolódásra, és a fesztiválba való bekapcsolódásra. Pénteken este a Collegium Együttes koncertje után megemlékezünk a nemrég elhunyt Deák Endréről, az együttes vezetőjéről, az erdélyi régizene mozgalom meghatározó személyiségéről.

Kik a fesztivál húzónevei? Kiket emelnél ki?


- A nyitókoncerten az idő is velünk volt, a Mikó-vár udvarát megtöltő közönség a szerb Ensemble Renaissance koncertjét élvezhette. Kedden a barokk muzsikáé volt a főszerep, fellépett Rovatkay Adrian (barokk fagott), Bodoky Gergely Márk (fuvola), Fülöp Mária (csembaló) és Sam Chapman (theorba). Értelemszerűen húzónév a Montanaro és a Kobzos neve, a Barozdát pedig nagyon szereti a közönség.

Hogyan zajlik a fesztivál keretében megszervezett nyári egyetem?

- Már ötödik esztendeje zajlik a fesztivállal párhuzamosan a Régizenei Nyári Egyetem, ahol az idén több, mint hatvan diák tanul. Igazi sűrű, tömény zenei program van: kurzusok, kamarazenélés, próbák, koncertek, és szakmai beszélgetések, közös muzsikálások.

Mekkora az érdeklődés a közönség részéről?

- Évről évre egyre többen jönnek. A csíkszeredai hűséges közönség, és egyre több a vendég, turista is a koncerteken. Telt házas koncertjeink vannak, és értő közönségünk, akik nagyra becsülik ezt a fesztivált, legalábbis a visszajelzések ezt igazolják.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS