2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Armin van Buuren: nem értem, miért bizonytalanok a román előadók

Szécsi Zsolt 2012. július 20. 12:30, utolsó frissítés: 2012. július 23. 16:14

Négyszer választották a világ legjobb lemezlovasának a holland producert, aki koncertjei előtt az e-mailjeit böngészi, és elismeri a romániai előadók nemzetközi sikerét.


Európa egyik legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztiválja, a Heineken Balaton Sound idén július 12-15. között 108 000 fesztiválozót regisztrált, ezzel írta felül a tavalyi csúcsot. Az idei rendezvényen, a nemzetközi tendenciákat követve, a nagyszínpadon kizárólag világsztár zenészek léptek fel. Avicii, David Guetta, Paul Kalkbrenner és a holland zenei producer és lemezlovas, Armin van Buuren koncertje is hatalmas sikert aratott.

Utóbbi neve sokak számára egyet jelent a trance műfajjal, milliók követik világszerte a hetente jelentkező, A State of Trance című rádióműsorát. Sorozatban négyszer választották meg a világ legjobb lemezlovasának szakma Oscarjának számító DJ Mag brit magazin szavazásán. Számos dala volt már vezető a világ toplistáin, lemezei rendre hatalmas sikereket aratnak világszerte. A balatonzamárdi koncertje előtt fellépéseiről, teveiről és zeneismeretéről is faggattuk.Rengeteg fellépése volt már világszerte. Ibizától Amsterdamig szinte minden országban, nagyvárosban zenélt. Mi a véleménye a Heineken Balaton Soundról, miben más ez mint a többi fesztivál, ahol eddig fellépett?


– Nos, tegnap szabad napom volt, úgyhogy alkalmam nyílt egy kicsit körbejárni a környéket és csodálatos időt töltöttem el itt. Azt látom, hogy a fiatalok számára ez egy jelentős fesztivál itt Magyarországon. Összehasonlítva a többi rendezvénnyel, remek dolognak tartom, hogy több napon keresztül tart. Hihetetlen, hogy mennyi stílust képes felvonultatni. Hollandiában például mindenki tudja, hogy mi is az a Heineken Balaton Sound. Szerintem egyike a legnépszerűbb buliknak.


Hogyan készül a fellépéseire? Mivel tölti az utolsó órát a színpadra kerülés előtt?

– Általában alszom egyet, zuhanyozom és ráhangolódok az estére. Beszélgetek a csapatommal arról, hogy melyik dallal kezdjek, hányan vannak a bulin, ha szabadtéren zenélek, akkor milyen az idő, meg hasonlók. A fellépéseim előtt sosem tudom pontosan azt, hogy melyik dalokat fogom játszani majd. Soha nincs előre elkészített szettem. A fellépés előtt gyakran böngészem az internetet, elolvasom az e-mailjeimet, megnézem, hogy van-e esetleg olyan dal, amit kértek a buli előtt.


Mi a véleménye a romániai elektronikus zenéről, annak helyzetéről?

– Ha jól tudom, nagyon sok romániai előadó lett népszerű az utóbbi időben, kérlek segíts ki, hirtelen nem jutnak eszembe a nevek…


Inna, Alexandra Stan…

– Pontosan. Ezek az előadók és dalok pedig nagyon sikeresek a többi országban is. Én mindig azon gondolkodtam, hogy románok miért olyan bizonytalanok saját magukkal szemben. Néhány felvételük például sokkal népszerűbb külföldön, mint egy-egy holland dal. Szerintem ez egy nagyszerű dolog.


Van egy székelyudvarhelyi zenész (Solex – Sinka Szilárd), akinek kétszer is lejátszotta egy-egy dalát a rádióműsorában.

– Igen? Az nagyon klassz, biztos jó dalokat ír –. (nevetve)


Mik a tervei a jövőre nézve? Olvasni lehetett, hogy készül az új album. Mit lehet róla tudni?


– Valóban az új korongon dolgozom, már körülbelül 70%-ban készen van. Rengeteg új dalt készítek hozzá, folyamatosan dolgozom rajtuk, csiszolgatom őket, azt remélem, az év végére összeáll az album. És talán elindítunk jövőre egy újabb Armin Only turnét. Emellett folyamatosan gondolkodunk a 600. State Of Trance adásán, van tehát terv bőven.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS