2021. január 21. csütörtökÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Zokogó majom és Vizsga: csemegézhetünk a kolozsvári filmnapokon

G. L. 2012. augusztus 09. 18:55, utolsó frissítés: 18:55

A Kolozsvári Magyar Filmnapokon mindent megmutatnak, ami filmmel kapcsolatos és kolozsvári. Bálint Tiborra és Kovács Ildikóra is emlékeznek.


"Nagyon jó, hogy egy, a filmtermés szempontjából olyan szegényes év után is, amikor a Magyar Filmszemlét épphogy csak meg sikerült rendezni, nekünk mégis sikerült egy színvonalas programot összehozni a harmadik Kolozsvári Magyar Filmnapokra" - értékelte mai sajtótájékoztatójukon Schneider Tibor művészeti igazgató az idei filmnapok felhozatalát, amellyel a mozgóképpel foglalkozók teljes palettáját lefedik.


Mindent vetítenek majd, ami Kolozsvárral kapcsolatba hozható.

Bemutatják a kolozsvári filmes műhelyek legfrissebb termését, levetítik a kolozsvári alkotók filmjeit, illetve megmutatják a kolozsvári színészek játékfilmes szerepeit. Emellett színvonalas beszélgetéseket és kiállításokat is szerveznek.

A Kolozsvári Magyar Napok keretében augusztus 14-17. között szervezi meg a Tranzit Alapítvány a Kolozsvári Magyar Filmnapokat. A program naponta 17 órától kezdődik a Tranzit ház nagytermében, és várhatóan éjfélig tart majd. Este,ha nem esik az eső az udvaron lesznek a vetítések.

A rendezvény programjai közül a 10 éve elhunyt Bálint Tibor emlékére szervezett Zokogó majom tévéjáték levetítését, Kovács Ildikó bábos emlékére tartott programokat, illetve a Berendy Péter Vizsga c. filmjének a vetítését emelték ki a szervezők.

A Zokogó majom tévéjáték mind az öt részét meg lehet nézni majd egyszerre augusztus 14-én, kedden. Annak pedig, aki nem bírná végignézni mind az öt részt egyszerre, a filmnapok alatt még megismétlik a negyedik és az ötödik részt. A Bálint Tibor író emlékére szervezett nap másik rendezvénye az a beszélgetés, amelyen Bánsági Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Zokogó majom sorozat Böskéje is részt vesz.

Az augusztus 15-i Kovács Ildikó emléknap rendezvényei közül érdemes kiemelni a róla készült portréfilmnek, a televízió által felvett bábjátékainak és egy általa rendezett filmetűdnek a levetítését. Emellett mindenképp meg kell említeni a Kovács Ildikó festményeiből Szebeni Zsuzsa kurátor által összeállított kiállítást, és egy szakmabelik és barátok részvételével zajló beszélgetést.

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon is vetített Vizsga c. film, az utóbbi év magyarországi filmtermésének egyik legjobb alkotása, amelyet augusztus 16-án, csütörtökön este 22 órától láthat a közönség.

Egy olyan kelet-európai film jött lére,


amely bármilyen nemzetközi környezetben megállná a helyét. Egyformán érvényes tud lenni egy román, egy amerikai vagy egy magyar néző számára. Nem egy olyan történet, ami speciális, helyhez, történelemhez köthető ismereteket kívánna. Ha a néző még nem hallott az '56-os forradalomról, akkor is tisztán követhető számára a film. Ráadásul Hámori Gabriella, Scherer Péter, Nagy Zsolt és Kulka János elképesztően jó alakításokat nyújtanak benne - magyarázta a filmben szintén szereplő Dimény Áron.

A kolozsvári filmes műhelyek munkái közül az érdeklődők megtekinthetik a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen Színház és Televízió szakán és a Sapientia EMTE Filmművészet, fotóművészet, média szakán készült filmeket, illetve a Minimum party, a Filmtett tábor, a Transindex, a Videopontes, a Kukker.ro és a Kolozsvári Televízió filmjeiből készített válogatásokat.

A Kolozsvári Magyar Filmnapok részletes programja itt olvasható.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS