2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Filmtettfeszt: nagyobb, szebb, tartalmasabb

G. L. 2012. október 01. 18:10, utolsó frissítés: 2012. október 03. 09:36

Négy erdélyi városban az elmúlt egy-két év szinte teljes magyar kínálatával várják a filmrajongókat. S ez még csak a csikó a tortán!


Többek között Pálfi György 450 filmből összevágott Final Cut - Hölgyeim és uraim c. filmjét, Jankovics Marcell több mint húsz éven át készült Az ember tragédiája c. alkotását, Helen Mirren főszereplésével, Szabó István rendezésében készült Az ajtót vagy Török Ferenc Isztambulját is láthatja a közönség az október 4-7. között tizenkettedik alkalommal megszervezett Filmtettfeszten - jelentették be mai sajtótájékoztatójukon a szervezők.

De szerveznek díjátadót, gyerekmatinét, kerekasztal-beszélgetést, meglesz a szokásos tortaszelés - amelyen idén egy sárga csikó díszít majd -, és rengeteg közönségtalálkozó is. Azaz mindent, ami egy filmszeretőt érdekelhet. Idéntől ki is bővült a fesztivál, már négy városban szerveznek vetítéseket.

Kolozsvár mellett Székelyudvarhelyen, Nagyváradon és Szebenben

várják a filmrajongókat. Október 6-án Székelyudvarhelyen a Városi Könyvtárban, Nagyváradon a Moszkva kávézóban és Nagyszebenben a Magyar Kulturális Központban láthatnak válogatást a Kolozsváron is vetített animációs-, dokumentum-, nagyjáték- és kisjátékfilmekből.


"Azt szerettük volna, ha ne csak a kolozsvári közönség lássa ezeket filmeket, olyan városokba is eljussanak, ahol nincsenek filmnapok. Lehetőség szerint pedig a jövőben tovább szeretnénk bővíteni a listát például Sepsiszentgyörggyel" - magyarázta Zágoni Bálint, a Filmtett menedzsere.


(A XII. Filmtettfeszt reklámszpotjának szövegét Weber: A vadászok kara alapján Papp Attila Zsolt írta és a kolozsvári Visszhang kórus énekelte fel. Az animációt Bertóti Attila készítette.)


Kolozsváron is bővült a vetítések helyszíne,

a szokásos Győzelem mozi mellett az Insomnia kávézóban is lesznek programok. Többek között a BuSho filmfesztivál, a Jameson Cinefest filmfesztivál és a daazo.com legjobb filmjeit, illetve a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tévészakán, a Sapientia EMTE-n és a Partiumi Keresztény Egyetemen készült vizsgafilmeket láthatja a közönség.

Szintén újdonság, hogy idén először kiosztják az első erdélyi magyar játékfilmről, a 99 éve forgatott Sárga Csikóról elnevezett életműdíjat, amelyet 2012-ben alapított a Filmtett Egyesület. A díjjal évente egyszer egy olyan filmes személyiséget szeretnének kitüntetni, aki munkásságával segítette az erdélyi filmgyártást. A Vrabie Zsolt dizájner által készített és egy csikót formázó díjat idén Durst Györgynek ítélték oda, és a fesztivál megnyitóján adják át október 4-én, csütörtökön.

Az újdonságok mellett továbbra is megmaradnak az eddigi években megszokott programok.

Szerveznek kerekasztal-beszélgetést a forgatókönyvírásról, lesznek gyerek- és ifjúsági filmek, illetve erdélyi filmtörténeti vetítések,

valamint közönségtalálkozók az alkotókkal. Az erdélyi filmtörténeti vetítésen idén a marosvásárhelyi Cineclub 1958 és 1989 közötti időszakával foglalkoznak: a klubvezető Schnedarek Ervin munkásságáról készült filmet, illetve négy Miholcsa Gyula alkotást láthat a közönség, amelyet a klub keretében működő amatőr műhelyen forgattak. Az eseményen Miholcsa Gyula is ott lesz.

A mai magyar forgatókönyvírásról szóló beszélgetésen jelen lesz Köbli Norbert, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének az elnöke, aki olyan filmek forgatókönyvét írta, mint a Made in Hungaria, a 9 és fél randi, a T.Ú.K. - Tanár úr kérem vagy A Vizsga, valamint Rácz Erzsébet, Berlinben élő forgatókönyvíró. Az október 6-án, szombaton a Sapientia EMTE Óvári termében szervezett beszélgetést Zágoni Balázs moderálja.A gyerekmatinén Bernáth Zsolt Sherlock Holmes nevében című filmje mellett (amelyben egy kisfiú és egy kislány nyári kalandjait meséli el, akik egy elrabolt gyerek után nyomoznak), több kisebb animációt is láthat a várhatóan népes gyereksereg.

A vetítések után közönségtalálkozót tartanak a Szülőföld, szex és más kellemetlenségek rendezőjével, Kincses Rékával, illetve a film néhány szereplőjével, a Riksaláz rendezőjével, Somogyvári Gergővel, az Ideje az öregségnek rendezőjével, Novák Emillel, a Kaland rendezőjével, Sipos Józseffel, a Final Cut - Hölgyeim és uraim vágójával, Lemhényi Rékával valamint az Isztambul rendezőjével és operatőrével, Török Ferenccel és Garas Dániellel.

A rendezvény részletes programja itt érhető el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS