2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elérkezett az idő: a héten mutatják be az első erdélyi e-könyvet

kérdezett: Gál László 2012. október 17. 14:54, utolsó frissítés: 2012. október 18. 13:30

Ha a kiadók nem kockáztatnak, nincs mit vásároljanak az olvasók. Ha viszont sok e-tartalom lesz, akkor vásárolni is fognak - magyarázza Zágoni Balázs.


Pénteken, a kolozsvári Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termében bemutatják az első erdélyi e-könyvet, Kelemen Attila Ármin Így működik Markó Béla c. interjúkötetét. A fejlesztésekről, és a jövőbeli terveikről kérdeztük Zágoni Balázst, a Koinónia Kiadó igazgatóját.

Miért pont most döntöttetek úgy, hogy e-könyvet adtok ki?

- Tavaly döntöttük el, hogy e-könyvet fogunk kiadni. Az azóta eltelt idő gyakorlatilag a kísérletezéssel telt el, egyrészt anyagot gyűjtöttünk, hogy miként működik, utána pedig a megfelelő formátumokat próbáltuk legyártani. Idén késő tavasszal jutottunk el arra a szintre, hogy tudunk e-könyvet készíteni.

Áttörés a magyar könyvpiacon nem történt, tehát most is messze 1% alatt van az e-könyvek részesedése a teljes piacból, viszont már nagyon sok ember rendelkezik olyan eszközzel, amellyel e-könyvet lehet olvasni. Ezek nem kimondottan e-könyvre kifejlesztett olvasót jelentenek, mint például az Amazon Kindle-je, hanem bármilyen táblagépet és okostelefont, ami alkalmas arra, hogy olvassanak rajta.


Miért pont ezt a könyvet adjátok ki?

- Mint említettem, most nyáron jutottunk el oda, hogy e-könyvet adjunk ki. Megnéztük tehát az idei tervünket, hogy mi az, ami alkalmas a kiadásra. A képes gyerekkönyveink eleve kiestek a számításból, mert nem gyerekeknek való az e-könyv. Lett volna még egy regényünk, Eginald Schlattner trilógiájának a második része, a Vörös kesztyű, de mivel az első rész papíron jelent meg, úgy gondoltuk, hogy nem a másodikkal kellene kezdeni az e-könyv kiadást. Számít ugyanis a folytonosság.

Így lett tehát az Így működik Markó Béla c. interjúkötet, ami egy nagyon jó egybeesés, mert képes megszólítani azt a réteget is, aki már tud vagy fog tudni e-könyvet olvasni és használni. És elég népszerű könyv lehet ahhoz, hogy láthassuk, mekkora olvasókört lehet elérni egy ilyen e-könyvvel. Ebből pedig lehetne tervezni a jövőre, hogy mit és hogyan lesz érdemes csinálni.

Milyen formátumban jelenik meg majd a könyv? Mivel lehet majd olvasni?

- Nagyon széles skálán lesz elérhető, a különböző dedikált e-könyv olvasóktól a táblagépekig és okostelefonokig. Úgy .mobi, mint .epub formátumban elérhető lesz. Fontos viszont megjegyezni, hogy nem a Koinónia Kiadó oldalán terjesztjük. Tehát azt, aki a mi oldalunkon keresi, a rendszerünk át fogja irányítani az eKönyv Magyarország oldalára. De akár a Shopline vagy a Líra áruház oldalán is meg lehet majd vásárolni a könyvet.

Miért így árusítjátok?

- Azért, mert a könyvek digitális jogkezelési védelme komoly számítógépes hátteret igényel, amivel mi nem rendelkezünk, és nem is tervezzük a közeljövőben felállítani. Sokkal ésszerűbb megoldásnak tűnik az, ha partnerként társulunk egy komolyabb e-könyv áruházzal, mintsem saját magunk akarjuk arra a néhány tucat e-könyvre megcsinálni, ami a következő öt évben várható. Akkor már okosabb olyan helyen árulni, ahol sokan keresnek ilyen könyvet.Milyen más könyvet szeretnétek még e-köny formátumban is kiadni?

- Az idei évtől kezdve mindig feltesszük magunknak a kérdést: ezt a könyvet érdemes elektronikusan kiadni? Jövőre 20 éves lesz a Koinónia Kiadó, ezt pedig szeretnénk megünnepelni. Legalább másfél tucat könyvet szeretnénk megjelentetni. Ezeknek fele pedig már e-könyvben is kapható lesz. Legalábbis a terveink szerint.

Megéri ezzel foglalkozni? Megéri az e-könyv piacon terjeszkedni?

- Most még biztosan nem. Viszont azt gondolom, az is számít, hogy az ember mikor kezdi el. Az elektronikus könyvek piacának volt egy robbanásszerű fejlődése, amikor évente több száz százalékkal nőt. Mára oda jutottunk, hogy az Amazon oldalán a könyvek több mint felét e-könyvként értékesítik.

Azt is tudjuk viszont, hogy Európában nem ez a helyzet. Franciaországban vagy Németországban 1-2% körül lehet a piaci részesedése, viszont év végéig valószínűleg minden német kiadó jelentet már meg e-könyvet. Haladni akarnak a korral, előre akarnak építkezni, s ki akarják magukat próbálni ebben az új műfajban. Ez pedig egy körkörös folyamat. Ha sok e-tartalom van, akkor sokan fogják letölteni és megvásárolni. Amíg a kiadók óvatosak, addig nincs is mit vásároljanak az olvasók.

Az e-könyvek általában olcsóbbak, mint a papírra nyomtatott könyvek. Erre a könyvre is igaz lesz ez a kijelentés?

- Igen. Forint árban például 30-40%-kal lesz olcsóbb a majd megjelenő papírkönyv árához viszonyítva. A papírkönyvet egyébként egy szűk hónappal később, november 14-én, Marosvásárhelyen, közvetlenül az ünnepi könyvvásár előestéjén fogjuk bemutatni. Úgy gondoltuk, megnézzük, milyen az, amikor 3-4 hétig csak az e-könyvként kapható egyik kiadványunk. Lássuk, hogy ennek van-e valamilyen húzóereje.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS