2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Interferenciák: zene, színház és TIFF-házas partik

R. T. 2012. november 22. 17:15, utolsó frissítés: 2012. november 23. 09:49

Hanginstallációval kezdődik és sok zenés programot is kínál az idei fesztivál. True Badourt, a ceremóniamestert is elcsíptük egy SMS-interjúra.


Zene és színház kapcsolata köré épül az idei Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál, annak jegyében, hogy a drámai forma esetenként a zenei struktúrához hasonlítható, nyelvi korlátok nélkül is érthető művészet - mondta Tompa Gábor fesztiváligazgató a rendezvény kolozsvári sajtótájékoztatóján. Ehhez kapcsolódva az egész rendezvényt egy hanginstalláció nyitja: Vasile Şirli Ritmusok-Tér-Szöveg-Hang című kiállítása a színház előcsarnokában november 27-én.A fesztiválon 15 társulat vesz részt, ezek közül három romániai (Kolozsvári Állami Magyar Színház, a kolozsvári Román Nemzeti Színház és a nagyszebeni Radu Stanca Színház), a külföldi vendégek pedig Magyarországról, Svájcból, Franciaországból, Bulgáriából, Szerbiából, Németországból, Dél-Koreából, Izraelből és Csehországból érkeznek.

Az Interferenciákon mindennap két előadást játszanak, amelyek nem fedik egymást, így akár az összes darabot meg lehet nézni. A fesztivál idén először partnerséget kötött a TIFF-fel, így délelőttönként a TIFF-házban zajlanak a beszélgetések, workshopok. Esténként ugyanitt koncertek és partik lesznek olyan DJ-kkel és együttesekkel, mint DJ Goranga, Koszika, sZempöl, Jazzybirds.
A nem-színházi programok közül külön kiemelkedik a két workshop, amelyeken színházi zenéről tartanak foglalkozást fiatal színészeknek, illetve színházi szakembereknek. Előbbit Iosif Hertea színházi zeneszerző tartja, a szakembereknek szánt foglalkozást pedig Almási-Tóth András rendező, akinek a programja "elsősorban a gondolati-filozófiai alapokat tárja fel, az opera, mint műfaj művészetfilozófiai és társadalmi felfogásának új irányzataival, a komplex színpadi hatásmechanizmus hangsúlyváltozásaival foglalkozik."A fesztivált az önkormányzat is támogatja, Horváth Anna alpolgármester pedig elmondta, a jövő évi költségvetés összeállításakor eleve el kell különíteni az összeget, amelyből a fesztivált és a többi, kiemelkedő jelentőségű kulturális rendezvényt támogatják.

A 3. Interferenciák november 27. és december 9. között zajlik, a fesztivál teljes programja a Kolozsvári Állami Magyar Színház honlapján érhető el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS