2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Louie: intelligensen humoros önvallomások

Veres Szilárd 2012. december 05. 10:08, utolsó frissítés: 11:05

A Louie az egyik legfrissebb és legzseniálisabb, jelenleg is futó TV-sorozat, amely újraértelmezi a műfajt. Ráadásul a rendezőjét és főszereplőjét Székely Lajosnak hívják.


A magyar származású, de Mexikóban született és New Yorkban felnőtt Székely Lajos, avagy angolosított nevén Louis CK egyike korunk legnagyobb komikusainak. Sőt, talán azt is kijelenthetjük, hogy ő korunk legnagyobb élő stand up komikusa. Persze stílusa teljes mértékben elüt attól, amit felénk stand up comedynek titulálnak, tévesen, mivel a magyar próbálkozások többsége teljesen félreértelmezi a műfajt.
A stand up nemcsak szimpla viccmesélés, sokkal inkább intellektuális teljesítmény, melynek célja a valóság újrakeretezése, újraértelmezése szórakoztató formában, melyre a humor csak egy eszköz. A Showder Klub fellépőinek többsége nem igazán tud mást a bratyizós sztorikon és a különböző celebeken, reklámokon való élcelődésen kívül. Humoruk egydimenziós, a vicceik gyakran kiszámíthatóak, a műsoraik közt nincs átgondolt koncepció, és


már-már unalmasan politikailag korrektek.

Ezzel szemben Louis CK gyakran veszi górcső alá az amerikai társadalmat, különböző társadalmi jelenségeket, akárcsak a műfajból a legnagyobbak. Teszi mindezt csak rá jellemző, provokatív, szókimondó stílusban, nem tisztelve sem istent, sem embert. Persze amitől igazán sajátos a stílusa, az a kendőzetlen őszinteségbe burkolt, gyakran pszichoanalizáló önvallomások, és a csak rá jellemző személyesség.

Stílusa leginkább Woody Allenéhez hasonlítható, ugyanaz a szerethető, komplexusokkal teli ön- és társadalomkritikus, nagyszájú mizantróp, ráadásul New York város iránti szerelmük is közös. Autentikus személyisége pedig saját, teljesen szerzői szitkomjában is abszolút visszaköszön. A Louie-t több kritikus már most is igazi mérföldkőnek tartja a sorozatok történetében, hat jelölésből egyet díjra is váltott a TV-s Oscarnak megfelelő Emmyn.Már korábban is tágította a szituációs komédia (vagyis szitkom) műfaját az HBO-nak készített, egy évadot megélt Lucky Louie-val, amiben munkásosztálybeli alteregójaként jelent meg. Technikailag szokványos, több kamerás, alánevetős szitkom, ám sokkal bátrabb próbálkozás volt, mint a többi hasonló produkció. Picit sem volt családbarát, és számtalan komoly témát dolgozott fel benne, mint mondjuk szexuális frusztrációk, vagy éppen a megélhetési problémák.
Viszont a Louie-val túllépett a műfaj határain,

és megalkotta a szerzői szitkomot. A sorozatot nemcsak írja és főszerepét alakítja, de rendezi is. Több nagy csatornától is voltak megkeresések, Székely választása azonban a kisebb FX-re esett - nem véletlenül. A kábeladótól ugyanis teljes szabad kezet kapott, így nem kellett a népszerűség-hajhászás érdekében kellemetlen kompromisszumokat kötnie, megvalósíthatta elképzeléseit.

A sorozatban saját magát alakítja, és a hétköznapi életébe enged bepillantást, őszintén vallva problémáiról, miközben a fikciót is segítségül hívja. Bemutatja, milyen kihívásokkal kell megküzdjön egy kétgyermekes, elvált, negyvenen túli férfi, mindezt CK egyedi, kissé komor, néha abszurd világszemléletén átszűrve. Nem dokumentumsorozat ugyan, de nagyon nagy mértékben önéletrajzi jellegű, számtalan a megélt történet benne.

A Louie abból a szempontból is egyedi, hogy nincs összefüggő, kerek sztori az epizódokon belül, a sorozat inkább kisfilmek láncolata, epizódonként általában kettő. Nem egy sztorit visz végig, inkább random jeleneteket láthatunk főszereplőnk életéből, ezek leginkább abszurd szituációk és élethelyzetek realisztikus, komor, olykor fekete humorral átitatott hangulattal. A jeleneteket pedig stand up betétek tagolják, melyek nem is mindig illeszkednek a kisfilmekhez.
Messze nem a szokványos formula, és a végeredmény is teljesen újszerű, még ha elsőre a leírtak nagyon is emlékeztetnek a Seinfeldre. Sokkal kevésbé szokványos és konvencionális sorozat, mindössze néhány formai sajátosságban hasonlítható, ám ugyanakkora TV-s mérföldkő, mint Jerry Seinfeld kultikus sorozata.

Az FX pedig bevállalósága révén is kitűnő választás volt. Ugyanis Louis CK így sérülésmentesen meg tudja menteni a stand up előadásaiban már megszokott provokatív, szókimondó, a politikai korrektség álszent köpenyét mellőző humorát, amely nem ment volna át egy országos csatorna cenzorainak szűrőjén. Márpedig ő szereti provokálni közönségét, és


gyakran viccelődik tabunak számító témákkal is.

Bár már az első évada is kifejezetten erős volt, és friss vért pumpált a sorozatvilág vénájába, tetten érhető rajta a folyamatos fejlődés. Mind a forgatókönyvírás és a rendezés terén rengeteget fejlődött a CK, a harmadik évad már mindkét szempontból abszolút kifogástalan és tökéletes volt, ekkor érte el a sorozat a csúcsot, amit a forgatókönyvért kapott Emmy is alátámaszt.
A negyedik évadra ugyan az alkotó szerint legalább 2014-ig várni kell, de ha eddig kimaradt volna a sorozat, akkor kiváló alkalom rá, hogy mindenki felzárkózzon a következő szezonra. Sőt, az évadok többszöri nézésre is alkalmasak. A Louie ugyanis az egyik legfrissebb, leghumorosabb, legintelligensebb, és legzseniálisabb, jelenleg is futó TV-sorozat, amely újraértelmezi a műfajt. Szerzői munka, nem árt rá felkészülni, hogy cseppet sem szokványos darab.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS