2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kik a rejtélyes Interferencia-lények?

kérdezett: R. T. 2012. december 05. 14:33, utolsó frissítés: 2012. december 06. 10:42

A fesztivál előtt és közben reneszánsz ruhás alakokkal lehetett összefutni a színházban vagy akár a buszon. Hogy bírják a gyűrődést?


Az Interferenciák fesztivál előtt, az első napon, de néha-néha még közben is hallgatag, fehér arcú, reneszánsz ruhás alakokkal lehetett találkozni a városban és a színházban. Amikor az INTERFERENCIÁK feliratot tartották a színház előterében, az emberek megbámulták, piszkálni próbálták őket, a lányok és fiúk viszont hősiesen tűrték. Kíváncsiak voltunk, kik is ők és mit kell nap mint nap elviselniük, ezért egyikükkel, Incze Alizzal beszélgettünk.

Hogy telik egy napod?

- Ezt soha nem lehet tudni előre. Főleg fesztivál kezdete előtt jártuk be a várost, hogy reklámozzuk az Interferenciákat, de már nincs meghatározva. Mindig előtte derül ki, hogy be kell-e éppen öltözni, egy nappal vagy egy-két órával azelőtt. És nem kell mindennap, csak ha éppen szükséges.

Nevetek is van?


- Nincs, esetleg „a reneszánszosok” vagyunk. (nevet)

Egymást se becézgetitek?

- Nem, nem foglalkoztunk ezzel, csak örvendünk, hogy ez ránk van bízva, improvizálhatunk, és csinálhatunk, amit akarunk.

Azt hittem, valamilyen konkrét alakokat testesíttek meg.

- Nem beszéltük meg, de mindenki gondolt valakire, akinek a bőrébe bújhat.

És te ki vagy akkor? Eléggé szerzetesnek nézel ki…

- Igen, igen (nevet)… Nem is tudom, talán Arlecchino, a szolga.

Teljesen improvizatív, amit csináltok?

- Igen, és élvezzük, mert éppen ezt tanuljuk, tehát olyanokat csinálunk, amit órákon is tanulunk, és így sokkal könnyebb, hogy nincs semmi megkötés.Történt már ebből kifolyólag valami vicces baki?

- Nem, mivel ha van is baki, nem számít annak. Nincs semmiféle feszültség, egyszerűen eldöntjük, hogy mi az alap, geometrikus járás vagy másféle járás, megvannak a kulcsszavak erre, és mindenki tudja, hogy miből áll.

És miből áll a geometrikus járás?

- Az, amikor csak egy vonalban járhatunk, „szögletes” az egész, az organikus pedig, amikor kanyarokat veszünk be és folyamatosan kell járni. A geometrikusban megállunk, irányt váltunk, különböző ritmusokban járunk. Vagy ott van a kézmozgás, vagy csak egy testrész mozog, a jobb kéz, bal láb, bármi.

Maximum mennyi ideig álltok egy helyben? Nem tűnt túl kényelmesnek, amikor például az előtérben fogadtátok a nézőket.

- Egyáltalán nem volt kínos, tetszett, hogy az emberek élvezik, tapsolnak, mosolyognak, csak utána éreztük, hogy fáradtak vagyunk. De ha az egész várost be kellett volna járni, benne lettünk volna. Nagyon kikapcsol, teljesen elfelejtjük a fáradtságot.Járkálni igen, de egy helyben állni? Azt is láttam, hogy van, aki piszkálgat, próbál megnevettetni, mint a palotaőröket.

- Legfeljebb tíz-tizenöt percig, egyáltalán nem vészes.

Mit ajánl Arlecchino a nézőknek, mit kell mindenképpen megnézni szerinted?

- A külföldiekre mindenképpen érdemes elmenni, mert mindenki valami újat tud hozni. Ha nem is tetszik annyira maga az előadás, legalább megismerjük a más formákat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS