2021. május 9. vasárnapGergely
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyáry Krisztián: ha nincs más neve, hívhatjuk bulvárnak

Rácz Tímea 2013. március 02. 16:36, utolsó frissítés: 2013. március 04. 09:35

Az Így szerettek ők kolozsvári bemutatóján 1920-ban jártunk, ahol Molnár Ferenc úgy vált el Fedák Sáritól, hogy közben feleségül vette, Babits meg a tanítványától kapott menyasszonyt ajándékba.


A Nyáry Krisztián-jelenség tavalyi kirobbanása óta megállíthatatlannak tűnik. Az írók, költők szerelmi életének sokszor nagyon intim részletei már leköltöztek a Facebookról, és karácsonyig 25 ezer példányban eladott könyv formájában a polcokra is felkerültek. A könyvből pedig színművészek és Nyáry előadásával, illetve vetítéssel kerülnek újra ki: virtuális, multimédiás, bulvárlappal keresztezett irodalomtörténetet „lapozunk”, amelyből tényleg kiderül, hogy hogyan is szerettek ők, akiket most már egy-egy Facebookra feltöltött fotón is betaggelhetünk.Nyáry az Így szerettek ők című könyv előszavában és élőben is úgy utasítja el az irodalmi bulvár „vádját”, hogy nem utasítja el: úgy gondolja, hogy a bulvár magyar nyelvterületen vett értelmében biztosan nem az, viszont az angolszász

infotainment kategóriába valóban beleillik.


Az irodalomtörténészből lett „infotainer”-író a felolvasó/előadóesteket egy-egy téma köré szokta szervezni: az Orbán János Dénes vezette, Bulgakovban tartott előadáson 1920 Budapestjén állította meg az időt.

galeria_9742.jpg
Fotók: Sebők Botond
galeria_9743.jpg
galeria_9744.jpg
galeria_9745.jpg
galeria_9746.jpg
galeria_9747.jpg


A vetítős bevezetőn tényleg „elsétáltunk” Krúdy margitszigeti lakásától a Dohány utcába, Budára Karinthyékhoz, és így tovább. Nyáry a legkülönösebb szerelmi viszonyokat választotta ki, így Kántor Melinda és Váta Loránd színművészek előadásában arról hallhattunk, hogy Babits Mihálynak hogyan ajánlotta fel tanítványa, Szabó Lőrinc saját menyasszonyát, Tanner Ilonát feleségként, miközben Ady özvegye, Csinszka korábban szinte szó szerint vadászott az ő "Miskirályfijára".

Molnár Ferenc és Fedák Sári viszonya gyakorlatilag

a házassággal ért véget:

amikor a primadonna megtudta, hogy Molnár már mással, Darvasi Lili színésznővel tervezi a házasságát, megkérte, hogy vegye feleségül – pusztán azért, mert nem akart elhagyott szeretőként szerepelni a bulvárlapokban.

De megelevenedett Benedek Elek és felesége, Fischer Mária szó szerint holtig tartó szerelme is: a nő másfél nappal élte túl férjét, nem bírt nélküle élni, ezért megmérgezte magát. Karinthy Frigyes és Böhm Aranka házassága nem bizonyult ennyire harmonikusnak; gyakori veszekedéseik sokszor a nyilvánosság előtt zajlottak, és egy hasonló jelenet után következett be az író halálos agyvérzése is, ami miatt a feleség élete végéig önmagát okolta.

galeria_9748.jpg
A kötet borítója
galeria_9749.jpg
"Csinszka macival." Forrás: a kötet Facebook-oldala
galeria_9750.jpg
Fedák Sári mint János vitéz. Forrás: Nyáry Krisztián Facebook-oldala
galeria_9751.jpg
"with Dezső Kosztolányi and Mihály Babits." Forrás: Nyáry Krisztián Facebook-oldala
galeria_9752.jpg
Szilveszteri összejövetel: Babits, Török Sophie, Német László, Illyés Gyula. Forrás: Nyáry Krisztián Facebook-oldala
galeria_9753.jpg
Molnár Ferenc és Darvasi Lili. Forrás: Nyáry Krisztián Facebook-oldala


Nyáryt gyakran éri az a vád, hogy a művészek magánéletének kiteregetésével elvonja a figyelmet a művekről. Ő maga nem győzi hangsúlyozni, hogy amit csinál, pusztán ízelítő, érdekesség, és igenis a könyveket kell olvasni elsősorban. Elmesélte, hogy tavaly, amikor csak a Facebookon lehetett követni a bejegyzéseket, levelet kapott a székelyudvarhelyi könyvtártól: közölték vele, hogy a könyvkölcsönzéseken

mérhetően lehet érezni,

mikor tesz fel egy-egy újabb posztot, és kiről. És szintén nagyon fontos visszajelzésnek tartja, hogy Radnóti özvegye, a most 101 éves Gyarmati Fanni – akik síruhás képével az egész sorozat elkezdődött – szívesen fogadta a könyvet.

Nyáry Krisztián az est után néhány kérdésünkre is válaszolt:


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS