2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Királyban nem követik el a befejező részek hibáit?

fordította:Gozner Gertrud 2003. december 12. 18:20, utolsó frissítés: 18:07

Két évvel az első rész bemutatója után Peter Jackson #b#A király visszatér#/b# premierjére készül. A kiváltságos kritikusok már tudják, milyen lett a kaland vége, és lelkendeznek.

Jeff Giles, Newsweek

Az új részben a Frodó nevű hobbit (Elijah Wood) folytatja viszontagságos vándorlását, abban a reményben, hogy megsemmisítheti az ördögi gyűrűt. Aragorn (Viggo Mortensen) pedig háborút szervez, hogy elvonja az ellenség figyelmét a hobbit küldetéséről, és visszaszerezze Gondor trónját, és feleségül vegye Arwent (Liv Tyler), álmai tündéjét.

A gyártó New Line Cinema igyekszik színész-központúnak beállítani a december 17-én induló Királyt, hogy legyűrhessék az amerikai filmakadémia fantasy-alkotásokkal szembeni ellenérzéseit. Ez már valamennyire sikerült is. A Királynak azonban nincs miért szégyenkeznie: az eposz egyszerű, szenvedélyes történetet mesél el. Ugyanakkor a különleges látvány-effektjeivel beleilleszkedik a kortárs filmkészítés áramlataiba. A fantasy kategóriájába sorolható? Igen, amennyiben rengeteg ember fantáziájában él.

A Gyűrű Szövetsége és a Két Torony csak az Egyesült Államokban összesen 650 millió dollárt hozott a konyhára, de a stáb ragaszkodásában a trilógiához kevés köze van a pénznek. Inkább a sztori és a Peter Jackson iránt érzett szimpátia áll mögötte. A New Line ugyanis a színészek nagy részét fillérekért alkalmazta, köztük Orlando Bloom-ot, aki akkor még ismeretlennek számított. Emellett arra kérte őket, hogy minden évben több hónapot töltsenek el az új-zélandi forgatással, és viseljék el azt a számos premiert és sajtótájékoztatót, ami a film sikerével együtt járt.


Richard Corliss, Time

Lám, lám, újra itt van az ezredforduló filmes eseménye. A J.R.R. Tolkien művét megidéző szuperprodukció végső beteljesülését A király visszatérrel éri el. Ez már a harmadik december, amikor az év egy grandiózus mozival zárul. Ismét Középföldére kalauzolnak bennünket, és elmesélik, hogy a kis hobbit, Frodó valamint ember-, tünde-, és törpe-bajtársai Gandalf varázsló segítségével miként fognak össze a sötétség ura, a gonosz Sauron ellen.A címben szereplő király pedig nem más mint a nagyszerű ember-harcos, Aragorn. A gyűrű igazi ura azonban a rendező, Peter Jackson. Az új-zélandi alkotó hét évet áldozott az életéből a trilógiának. Ő válogatta és igazgatta ezt a nagyszerű stábot, és hangolta össze a pazar látványvilágot. A Király óriás trolljai, négyagyarú elefántjai és repülő, rikoltozó sárkánygyíkjai bizonyára szórakoztatni fogják a felnőtteket, és ijesztgetni a gyermekeket.

Erre a filmre nem szabad úgy tekinteni, mint egy videó-játékra, itt most arra csábítanak minket, hogy benne éljünk. Egy képileg briliáns jelenetben például Pippin hobbit máglyát gyújt Gondor tetején, hogy értesítse a távolban levő társait a készülődő csatáról. Hamarosan egy távoli dombon egy második tűz is kigyúl, majd újabb és újabb tüzek gyúlnak a dombtetőkön, egészen a látóhatárig.A gyűrű filmek, akárcsak a Kapitány és katona, a régivágású harci erényeket dicsőíti, úgy mint a becsület, a kötelesség, a bajtársiasság, és az áldozat. Fájdalom barázdázza a film bátor harcosainak arcát, akik tudatában vannak az ellenfél fölényének és annak, hogy az a kis hobbit-gyerek, akinél a gyűrű van, nagyon messze van tőlük, veszedelemben forog, és az is lehet, hogy soha többé nem látják. A film egyik pontján Aragorn megkérdi Gandalfot, hogy mit súg neki erről a szíve, és a varázsló arca egy pillanatra felragyog: Azt, hogy Frodó életben van!


David Hunter, The Hollywood Reporter

A New Line Cinema adaptációjában J.R.R. Tolkien Gyűrűk ura egy szárnyaló legenda, amely azért született, hogy még éveken keresztül magunkban dédelgessük. A király visszatér a leghosszabb és a legösszetettebb a gyűrű-filmek közül, és valószínűleg arra szánták, hogy a lehető legtöbb pénzt hozza a kasszára. Jó pár Oscar-jelölést máris magáénak tudhat, ugyanis a Király nem követi el a harmadik, egyben befejező filmek szokásos hibáit.A Király egy visszatekintéssel indít, amikor a meggörnyedt Gollum még egészséges hobbit-szerű halász volt, és Szméagolnak hívták. Gollum-Szméagol számos gyilkosságot követett el, hogy megkaparinthassa a gyűrűt. Frodó és Samu a bosszúálló lény (nagyszerű kombinációja a különleges effekteknek és Adam Serkis játékának) által vezettetve végre eljut Mordorba, de a gyűrű megosztó hatása majdnem tönkreteszi a két hős hobbit barátságát.

A gyűrű-sztoriban a magasztos végjáték számára – amely magában foglalja Frodó utazásának a végét, és a Fekete Kapunál zajló csatát – csak 20 percet szánnak, holott Tolkien könyvében az több mint száz oldalon keresztül zajlik. A közeljövőben egy DVD-re hárul majd a feladat, összekötni a két korábbi filmmel a Királyt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS