2024. július 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Game. Set. Match. Kocsmapárbaj Sepsiszentgyörgyön: ki nyert a végén?

B. D. T. B. D. T. 2013. április 24. 17:34, utolsó frissítés: 2013. április 25. 11:11

„112, rendőrség? Bejelentést szeretnék tenni egy feltehetően erőszakos jellegű bűnügyről. Pisztolylövések hallatszanak a Csíki utcában!”


„Békésen poharazgatunk törzshelyünkön, a Huhuuban, ami önmagában is egy békés hely, hiszen a jelmondatuk is az, hogy gyerekek, család, kávécska – erre egyszercsak két vendég hangos szóváltásba keveredik valami nőügy miatt, végül az egyik lelövi a másikat, hallatlan! Ilyen dolgok történnek Sepsiszentgyörgyön, Székelyföld Kulturális Fővárosában?!”

A fenti, természetesen képzelt tanúvallomással csak azt akartam érzékeltetni, a kocsmaszínház jellegéből adódóan egy roppant nézőközeli műfaj:


a színészek a szomszéd asztalnál ülnek,

poharazgatnak, vagy éppen járkálnak melletted, kellékként használják a kocsma berendezési tárgyait.Veres Nagy Attila és Sebastian Marina - Harold Pinter ötlete alapján született - Game. Set. Match című, román nyelvű előadása a sepsiszentgörgyi Huhuu tereire készült. Az M-Studio Mozgásszínház, illetve az Andrei Muresanu Színház művészének koprodukciója bravúros színészi játékkal, érdekes és fordulatos történettel, innovatív technikai megoldásokkal szórakoztatta a mintegy harmincfős közönséget.Andrew Wyke (Sebastian Marina) roppant gazdag és híres krimiíró, és nem, nem szerény – el sem tudja képzelni, hogy ne ő nyerjen bármikor és bárhol, bármiben. Gyönyörű, hatalmas házban lakik, amelyet felesége, Maggie rendezett be jó ízléssel. Az író választékosan beszél, kimérten, arisztokratikusan viselkedik, és feltehetően alapból egyfajta felsőbbrendűségi érzésről tanúskodó ironikus távolságtartással kezeli az embereket.

Felesége elhagyta, és új szeretőjéhez, Milo Tindle-hez (Veres Nagy Attila) akar feleségül menni, ehhez pedig arra lenne szüksége, hogy az író aláírja a beleegyezését a váláshoz. Tindle meglátogatja házában Wyke-ot, hogy meggyőzze a válásról –


ekkor kezdődik a két férfi szellemi párbaja.

Végighaladnak a sziporkázó szócsaták, rejtett és nyílt manipulációs kísérletek, húsbavágó szívatások és sértegetések majd’ minden skáláján. A magát erőfölényben érző Wyke Tindle-t állandóan lekicsinylően kezeli, vélelmezhető magyar vagy olasz származása miatt szívatja, elnevezi Tindellininek, következetesen vodkát akarna adni neki whiskey helyett, sorozatosan fodrásznak nevezi, miközben Tindle színész (igaz, állás nélküli). Tindle az elején talán kissé vérszegényebben, de szintén keresi és meg is találja ellenfele gyenge pontjait.

Az előadás erősségét ezek a virtuóz dialógusok adják, na meg az olyan finomságok, mint a kint játszódó jelenetek animált változatának vetítése, a hiteles színészi alakítások, átváltozások.galeria_10513.jpg
galeria_10514.jpg
galeria_10515.jpg
galeria_10516.jpg


Anélkül, hogy spoilereznék, talán még annyit elárulhatok, Wyke egy bűncselekmény elkövetésére akarja rávenni riválisát. Mik a valódi céljai? Sikerül-e meggyőznie Tindle-t, hogy bízzon benne, vagy legalábbis hallgasson rá? Mi a döntő érv? És ki nyer végül az író versus színész meccsben? Van-e félidő? Mi volt a valódi tét?


És ki követte el a tökéletes bűntényt?

A Huhuuban még játsszák majd az előadást, románul tudó nézőknek mindenképp ajánlott. Friss információkért kövesd a kávézó Facebook-oldalát.

A történetet egyébként megfilmesítették Sleuth címmel, Kenneth Brannagh rendezésében, Jude Law és Michael Caine főszereplésével.

A családi kávézó és alkotóház hosszú távon is meg szeretné honosítani a kocsmaszínház műfajt Sepsiszentgyörgyön, több előadást is terveznek. A Game. Set. Match volt a legelső a sorban, a bemutatója március 16-án volt.

Londonban például rengeteg kocsmaszínház van, pár tucatnyi férőhelyes nézőtérrel, de Magyarországon is létezik a kezdeményezés. A kocsmaszínház előnyei közé tartozik, hogy nincs ruhatár, szünetben nem kell kivonulni a büfébe, és nyugodtan lehet lazábban öltözködni. Általában a baráti árú belépő egy részét le lehet fogyasztani.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS