2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Müller Heni nyerte az első erdélyi Slambajnokság sepsiszentgyörgyi fordulóját

Kiss Tamás 2013. május 04. 14:09, utolsó frissítés: 2013. május 06. 03:53

A slam újra bebizonyította, ha van mit, akkor van, akinek: közel kétszáz nézőt vonzott a sepsiszentgyörgyi wUnderPlatzba a bajnokság székelyföldi szakasza.


A slam újra bebizonyította, ha van mit – de még akkor is, ha nincs –, akkor van, akinek: közel kétszáz kíváncsiskodót vonzott a sepsiszentgyörgyi wUnderPlatz ifjúsági alternatív kultúrtér falai közé az első erdélyi Slam poetry bajnokság háromszéki szakasza.

Ha ezt a szólásszabadságot látnák a hajdani kommunista párt tagjai… – nem is olyan régen ugyanis pártbácsik Skodái szundítottak itt. De ha már szundítás, akkor inkább Saiid-itt-ásta meg (Süveg Márk, akkezdet phiai) az est első slamvermét, átadva ezzel Indianának (Gábor Tamás) a szó terhét. A két szakmai zsűritag Janikovszky Évát idéző témával (szülő-gyerek kapcsolat) köszöntötte a résztvevőket, de főleg a tizenegy versenyzőt, akik közül többen menet közben „kívánták meg” a slamet. A másik három zsűritag a közönségből származott, bár volt, aki váltig állította, hogy bíró nem lehet akárki. Hogy a színpadra állók még egy kis ízt kapjanak, André Ferenc (a kolozsvári forduló nyertese) Szókrátere robbant be először.


Ha cilinder nem is volt, de B. Szabó Zsolt (az est műsorvezetője) hoppmesteri hévvel húzta ki a neveket fullcapjéből. A szabály nem változott, az öt legmagasabb átlagot begyűjtő slammer jut tovább a második fordulóba, ahol előadhatták második szövegüket. Volt, aki elreppelte, volt, aki „felhányta”, de olyan is, aki megvallotta önmagát három percben – akadtak persze olyanok is, akiket a keret nem érdekelt. Amikor Müller Heni, az első „szoknyaslammer” porondra állt, az erősebbik nem vesztett valamit férfiasságából. Vagy éppenséggel rájött, hogy nem csak a szoknya számít? Jelszó: respekt! Respekt a szoknyának, tisztelet a nőnek, mert nem az számít, amit látsz, hanem, hogy a szemedben mitől nő meg. Aztán jött az újabb hölgyemény, aki nem félt kimondani, ami a nyelve hegyén van. Győrfi Kata a szó jogát kihasználva elverselte véleményét kisebb-nagyobb felszisszenések közepette. Válaszképpen a forduló vége fele Kónya Ütő Bence színész – a wUnder egyik „főkolomposa” – néhány perc alatt rögtönzött szövegével visszavágott Katának. Ennél jelenidejűbb véleménynyilvánítást… Hova tovább?

A bírák azonban nem csak a szöveget pontozták. Az előadásmód, a slam hogyanja legalább annyira fontos volt, mint a tartalom. Ebben Csinta Áron remekelt, produkcióját a közönség hangos rikoltozással viszonozta. Két slam között a Forma/Shortcut dj páros szolgáltatta a jó hangulatot. A csíkiak képviseletében Bartha Lóri jeleskedett, aki slambefoglalta, mit is jelent neki Csík. A slambizottság pontozó lapjain csak úgy villogtak a magas jegyek, akárcsak SlowMotion (Albert-Nagy Örs, aki művésznevén állt pódiumra) jazzes hangulatú slamje után.
De másnak is kijárt a tisztelet. Az utolsó versenyző kilógott a sorból. Amikor elhangzott, hogy az első fordulót egy rangidős zárja, mindenki felkapta a fejét. Van, akinek az apja lehetne, ő mégis kiáll a színpadra? Ez a műfaj azonban ettől szép, hogy aki nem ért hozzá, az is ért hozzá. Ő fennmaradt a slammer szájakon, mint Dimény Haszmann Árpád, a rangidős, aki elverselte, hogy ő miért is ne lehetne költő. Tisztelet a bátorságért.


galeria_10717.jpg
Gyűl a tömeg Fotók: Kelemen Lehel
galeria_10716.jpg
Saiid és Indiana
galeria_10718.jpg
A zsűri
galeria_10719.jpg
Csinta Áron
galeria_10720.jpg
Győrfi Kata
galeria_10721.jpg


A második fordulóban Müller Heni, Bartha Lóri, Győrfi Kata, SlowMotion és Csinta Áron onthatta tovább a szót. A versenyben maradtak igyekeztek mindent beleadni, hiszen az első három díjazott továbbjut a Félszigeten megrendezendő döntőbe. A mérleg mutatója végül Heni felé mozdult el, őt Csinta Áron és Győrfi Kata követte – ők hárman biztosan részt vesznek a döntőn. Negyedik helyen SlowMotion, ötödiken Bartha Lóri végzett.

Slam ide, slam oda. Száll ide, száll oda. De nem egy szálloda ad teret, hanem mi, akik slamfülesen várjuk, vajon mi/ki ad helyet a következő fordulónak? Légy résen! Rés készen?
A Slam Poetry Bajnokságot a Slam Poetry Erdély és Márkus András szervezi.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS