2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hét izgalmas múzeum, amihez nem kell kimozdulni a házból

2013. május 31. 16:46, utolsó frissítés: 16:47

Hogy néz ki a kiállítás, amelyről Jane Austen áradozott 1813-ban, vagy mi minden kerülhet be az internetmúzeumba? Csak online látható kiállításokat ajánlunk.


Egyre népszerűbbé válnak a múzeumok virtuálisan is bejárható kiállításai, a Louvre-tól a New York-i Kortárs Művészetek Múzeumáig betekintést engednek tárlataikba csodás 3D-s panorámákon is. A Google Arts Projectről nem is szólva: a virtuális tárlatba már több magyar múzeum is beszállt, és rengeteg alkotást lehet megismerni rajta keresztül.

A virtuális múzeumok között azonban sok olyan is akad, amelyeket csak és kizárólag virtuálisan lehet bebarangolni az egér segítségével, ugyanis a valóságban egyáltalán nem, vagy csak részben léteznek. Lehet csupán egy egyszerű, böngészhető oldal, ahol infókat, képeket, videókat találunk adott témáról, viszont számos olyanra is akadtunk közöttük, amelyek egy az egyben valódi térre hasonlítanak. Ezek közül válogattunk hét rendkívül aprólékos és látványos online múzeumot.


Sir Joshua Reynolds kiállítása – ahogyan azt Jane Austen látta

Frissiben indult online múzeum mutatja be azt a londoni kiállítást, amelyet 1813-ban, nem sokkal a Büszkeség és balítélet megjelenése után Jane Austen is megtekintett, és levélben áradozott róla nővérének.

>>What Jane Saw

A honlapot egy Austen-szakértő egyetemi tanár kezdeményezte, a virtuális kiállításon pedig 141 festmény kapott “helyet” három “teremben”. A képekre kattintva információkat találunk nemcsak az adott alkotásról, hanem esetenként arról, hogy hogyan kapcsolódott Austen életéhez vagy életművéhez.


Az uruguayi képzőművészet virtuális múzeuma

Az El País lap által működtetett virtuális múzeum célja, hogy olyan képzőművészeti alkotásokat mutasson meg a digitális térben, amelyek igaziból ritkán láthatók. Ezen kívül a fiatal művészeknek is "kiállítási teret" kíván biztosítani, akik így könnyen bemutatkozhatnak a nagyközönségnek.>>A MUVA honlapja

Bár offline nem létezik, a múzeum teljesen realisztikus terekben járható be, még információs pont és kávézó is van, és az "épületet" kívülről is megmutatják. Termekre osztva nézhetjük meg egyes művészek alkotásait, és akárcsak a Google Arts Projectben, itt is létrehozhatunk saját kollekciót.


Valentino Garavani divatmúzeuma

A Valentino néven ismert, jelenleg 81 éves olasz divatdiktátor életének és munkásságának szentelt virtuális múzeum ismét csak "épülettervezésében" is remekel: felfelé nézve üvegtetőn keresztül nézhetjük a felhőket. A termekben híres Valentino-ruhák, hozzá kapcsolódó fotók és filmecskék, interjúk tekinthetők meg.>>Valentino Garavani Museum

Ezt a múzeumot nemcsak online lehet bebarangolni, hanem le is tölthető, sőt, a letöltött változat jobban is működik, mint a netes.


A roma kultúra virtuális háza

Az MTA Néprajzkutató Intézetének projektje először 2006-ban, CD-n jelent meg, majd 2010 óta online is elérhető. Ez a múzeum is változatos termeket tartalmaz: előadásokat lehet hallgatni a cigány kultúráról, az olvasóteremben belelapozni az irodalom gyöngyszemeibe, cigány festők alkotásait böngészni a kiállítótérben, és még a romák történelmét is festményeken keresztül lehet végigbarangolni.>>A roma kultúra múzeuma

A Roma Gyűjtemény, illetve Múzeum valójában a múzeum a múzeumban strukturális elvet fogalmazza meg - gyűjteményeket is kell tartalmaznia, amelyek a klasszikus néprajzi vagy más múzeumi rendszerben segédgyűjteményeknek számítanak, például a politikai és kulturális mozgalmak kutatását - vallja a virtuális múzeum egyik ötletgazdája és szerkesztője.


Secret Annex - Anne Frank háza

Kivételesen - és nyilván - nem kizárólag a digitális térben létező múzeumról van szó, viszont a virtuális változat sokkal többet képes megmutatni, mint a valódi, amszterdami Anne Frank-emlékház. Nemcsak amiatt, hogy a kattintásra több infó nyílik, mint amennyi a múzeumban fizikailag megmutatható, hanem olyan terekbe is belátást nyerhetünk, amelyek a valóságban zárva maradnak a látogatók elől.>>Secret Annex

Így meg lehet nézni Otto Frank irodáját vagy a padlásszobát is, amelyek biztonsági okokból a valóságban nem látogathatók. Ezen kívül néhány tárgy "mesél" is: az egeret rámozdítva hozzájuk fűződő történetek jelennek meg.


Adobe múzeum

Digitális kiállításoknak digitális teret adó hely az Adobe múzeuma - azé az Adobe-é, amelynek a flashplayerét szinte az összes másik virtuális múzeum használja. A "kiállított" munkákban szakértők fogalmazzák meg, milyen hatással van a digitális közeg a kultúrára és a társadalomra.>>Adobe Museum

A tárlatokon, amelyek bővülnek és cserélődnek, multimédiás alkotásokat láthatunk, hanggal, képpel, animációval. Az oldalra regisztrálni is lehet, a regisztrált tagok extra tartalmakhoz, interjúkhoz férhetnek hozzá.


A virtuális múzeumok alfája és omegája: az internetes internetmúzeum

Hétfőtől vasárnapig 00:00-tól 00:00-ig tart nyitva a The Big Internet Museum, kivéve a brazíliai karnevál alatt, nyilvánvaló okokból - írják rögtön a kezdőoldalon. Ezenkívül kiemelik, hogy nincs épületük, mivel a kollekció kizárólag online látható, de különben úgy működnek, mint egy valódi múzeum, kurátorral, állandó és időszakos kiállításokkal, és bárki küldhet be valamit. Adományt is elfogadnak, de nem pénzben, hanem tweetben.>>Az internetmúzeum oldala

Az idővonalra helyezett, nyilakkal mozgatható "tárgyak" tényleg lefedik az internet történetét, a web ötletének 1934-es megfogalmazásától a chatprogramokon keresztül a Gangnam Style-ig és egyéb mémekig. A fenti menüben sétálni lehet a különböző "szárnyakban", például kiszűri csak az audiovizuális vagy csak a technológiai elemeket. Az időszakos kiállítás pedig jelenleg a flash történetét mutatja be.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS