2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Osonósok Ázsiában: az emberek jelenidőben való létezését szeretjük

2013. július 15. 10:28, utolsó frissítés: 10:38

A színpadról átjövő derű és a színészek egymásra figyelése is nagyszerű az ázsiai színjátszásban - mondja Fazakas Misi társulatvezető.


Kilenc hetes ázsiai turnén vesz részt a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely, akik már visszajáró vendégeknek számítanak Thaiföldön és Kambodzsában, hiszen egymást követően több évben is meghívták őket.

Fazakas Misi, Mucha Oszkár és Daragics Bernadette a Moradokmai Színházi Központtal közösen készült Carnival című előadás felújított változatát vitte Thaiföldre. A Carnival két évvel ezelőtt született, és az első olyan előadás az országban, amelyben ázsiai és európai színészek játszanak együtt. Kambodzsában a Nontok című előadást is játszották, és Fazakas Misi társulatvezető műhelyfoglalkozásokat is tartott.

Misit SMS-interjúban kérdeztük az ázsiai tapasztalatokról.


Többször jártatok már Ázsiában, milyennek látjátok az ottani színházi életet?- A színházi nyelv főként a tradicionális színház fele húz, de maga a színház nem képezi annyira az emberek életét, mint otthon.A diákszínjátszás mennyire elterjedt?

- Független színházműhelyünk jelenleg egy olyan koprodukcióban van benne, amelyből nincs rálátásunk a thaiföldi diákszínjátszásra.

Mit szerettek a legjobban az ottani előadókban?

- Ma (pénteken - szerk.) láttam egy olyan előadást, amely a cirkusz és színház elemeit ötvözi. Hihetetlenül megfogott a színpadról átjövő derű és a színészek egymásra figyelése.

Hát nem színházi szempontból az országokban? :)

- Az emberek jelenidőben való létezését, a derűt, a rugalmasságot, illetve azt, hogy testvérként tekintenek egymásra.

Mi a legfontosabb, amit megtanultok egy ilyen úton?

- Többször kellene kívülről látni helyzeteket, hiszen mindig létezik egy megoldás, de annak megkeresését nem szabadna az Európában olyan sokat hangoztatott „nem lehet”-el kezdeni.

Milyen műhelyfoglalkozásokat tartottál Kambodzsában?

- Színészmesterség és személyiségfejlesztés.Vietnamba is eljutottatok?

- Nem, mivel a thai partnerszínházunk a „jelenidőben” való létezés miatt túl későn fogott hozzá a szervezéshez.

Visszamentek jövőre is?

- Igen, hiszen a Carnival című koprodukcióval egy indiai turnét tervezünk, Kambodzsában is megszületett egy közös előadás ötlete, illetve ezúttal a vietnami turnét is mi fogjuk leszervezni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS