2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kalkbrenner: nem tudtam, hogy többnyelvű fesztiválra érkezem

Sz.Cs.E. 2013. július 19. 14:03, utolsó frissítés: 16:06

Félszigetes fellépése előtt kaptuk el az európai körúton levő német DJ-t, aki kérdésünkre bevallotta, reggel van, hogy nem ugrik be elsőre, melyik országban ébredt.


Nem először van Romániában, 2008-ben már koncertezett egyszer Bukarestben, viszont Kolozsvár újdonság volt Paul Kalkbrenner számára, aki a Félsziget nagyszínpadán csapott fergeteges bulit csütörtök éjjel. Azzal az információval csak a helyszínen szembesült, hogy egy többnyelvű fesztiválon van, alapértelmezettnek vette, hogy Romániában biztos egy román fesztiválon lép fel.

"Nem tudtam, hogy egy ennyire magyar-alapú fesztiválra érkezem" - adott hangot meglepettségének Kalkbrenner, aki a Félszigetről azt mondta, egy "szép méretű" fesztivál, de a hangulatról még nem tud beszámolni, ugyanis az interjút a fellépése előtt adta.
Paul Kalkbrenner múlt héten Svájcban és Franciaországban koncertezett, kolozsvári fellépése után szintén Franciaországba vezetett útja, aztán Írország, az Egyesült Királyság, Lengyelország, Ausztria, Portugália, Olaszország, Horvátország, Spanyolország és Belgium következik a sorban.

A Transindex kérdésére elmondta, európai körútját munkának fogja fel, ami azzal jár, hogy otthon (Berlinben - a szerk.) nem tölt túl sok időt. "Utazás, várakozás, zenélés, majd alvás, és az egész kezdődik elölről. Sokszor már várom, hogy véget érjen, mert nagyon sűrű a program" - vallotta be őszintén a DJ, de sietve hozzátette: eddig nagyon "szép showkat" tudhat maga mögött, és a következő helyszíneken is ugyanilyenekre készül. Kérdésünkre, miszerint mindig tudja-e, hogy éppen melyik országban van, nevetve azt mondta, hogy igen, bár sokszor kapja fel a fejét reggel arra, hogy vajon most hol is ébredt.
Paul Kalkbrenner többek között a Sky and Sand című számával vált az elektronikus zenei szcéna egyik legnagyobb egyéniségévé. Hannes Stöhr filmrendező kérte fel, hogy készítse el a 2000-es évek Berlinjének technó-világáról szóló filmhez a soundtracket, de közben rájött, hogy Paul tökéletes lenne a főszerepre, és megszületett a Berlin Calling kultuszfilm, melynek filmzenéje rekordokat döntögetett, 121 hétig szerepelt a német kislemez-eladási listán. Most Kolozsváron azt mondta, a slágerlista-sikereket a helyén kezeli, dalszerzéskor nem az a cél vezérli, hogy egy újabb Sky and Sand-et írjon.

A sajtó képviselői arról is kérdezték, hogy a mozifilmben egyszerű színész volt-e, vagy annál több, egy sztorit elmesélni akaró szereplő. Erre Kalkbrenner azt válaszolta, hogy nem volt köze a történet megírásához, egyszerűen csak örült, hogy részese lehetett a film kivitelezésének, előbb kicsi, majd nagyobb szerepet vállalva. "Egy megírt történetről, forgatókönyvről van szó, ami nem rólam, hanem a főszereplőről, Ikarusról szól" - tette egyértelművé.
Kalkbrenner testvéréről is nyilatkozott, azt mondta, büszke annak zenei munkásságára. Fritz Kalkbrenner is nemrég koncertezett Romániában, de "egy nagyon rossz napja volt", mivel a repülőgépe más városban szállt le, és hosszú időn át kellett utaznia - tudtuk meg. A családi kapcsolatokat tovább boncolgatva Paul elárulta, tavaly nősült (egyébként a felesége román), de úgy érzi, a családalapításnak nem lesz kihatása a zenéjére, mivel arra törekszik, hogy "ugyanazokat a dolgokat csinálja, ugyanolyan minőségben és stílusban, mint eddig". "A zeném nem változik, ugyanazokat a sztorikat mondom el a segítségével" - zárta mondandóját.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS