2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak a reggae képes egyszerre laza és őrült embereket produkálni

Gy. A. - R. T. 2013. július 19. 15:31, utolsó frissítés: 15:34

Szinte térdig érő raszta-hajával Alborosie igazi karizmatikus, vagy egyenesen profetikus figurának tűnt a színpadon, akinek nagyon határozott elképzelése volt arról, hogy mit akar kihozni a közönségből.


Félórás csúszással indult a csütörtök este Alborosie-koncert, a közönség már türelmetlen tapsolással próbálta a színpadra csalni a zenészeket. De talán éppen a feszült várakozásnak köszönhetően, ahogy megkezdődött a koncert, néhány percen belül azonnal fantasztikus hangulat kerekedett, mindenki egy ritmusra hullámzott a zenével.

Alborosie, szinte térdig érő raszta-hajával igazi karizmatikus, vagy egyenesen profetikus figurának tűnt a színpadon, akinek nagyon határozott elképzelése volt arról, hogy mit akar kihozni a közönségből - és azt el is érte. A nagyszínpad előtt tolongott a Félsziget-látogatók nagy része, nemcsak a reggae-rajongók voltak kíváncsiak az előadásra, a többi színpadtól is szinte teljesen elszipkázta a közönséget.
Az egyik legismertebb reggae-sztár egyébként nem is „igazi jamaikai” szicíliai születésű olasz (eredeti nevén Alberto D'Ascola), aki több mint egy évtizede költözött Jamaikába, hogy reggae-zenészi karrierjét tiszta forrásokból építse fel. A tradicionális reggae-t új elemekkel ötvöző Alborosie nemcsak énekel, de zenét szerez és dj-zik, és a stúdióban is szinte minden hangszert ő játszik fel.A közönség különben rettenetesen laza volt és őrülten bulizott egyszerre – erre valószínűleg az összes stílus közül a reggae képes a leginkább. Boldog arcokat láttunk, szinte-szinte kipihenteket, miközben a kezek és a lábak egy pillanatra sem adták fel a ritmust. Alborosie rettenetesen nyomatta, a kicsit lecsökkent koncertidőt (visszatapsra nem jutott idő) a maximumig kitöltötte, és egy pillanatig nem volt kétséges, hogy a nap koncertjén járunk.galeria_12257.jpg
fotók: Sebők Botond
galeria_12258.jpg
galeria_12259.jpg
galeria_12260.jpg
galeria_12261.jpg
galeria_12262.jpgAlborosie 15 éves kora, 1992 óta aktív részese a reggae színtérnek, ekkor alapította meg első zenekarát, Reggae National Tickets néven. 2001-ben költözött Jamaikába, ahol előbb olyan sztárok hangmérnökeként és producereként dolgozott, mint Wyclef Jean, Manu Chao, később pedig olyan slágerekkel hirdette a rasztafarit, mint a Herbalist, a Kingston Town vagy a Rastafari Anthem.
Alborosie-nak július elsején jelent meg az új albuma, a Sound the System, amelynek lemezbemutató turnéja részeként lépett fel a Félszigeten, a kísérőzenészeivel együtt. Az új albumot a koncert alatt több alkalommal is reklámozta a közönségnek, a végén pedig két CD-t és két plakátot és kidobott a szerencsés ugrálóknak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS