2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Kusturica cinema" - katicabogaras buli untza-untzára

2013. július 20. 12:20, utolsó frissítés: 16:00

A filmrendező és zenekara úgy megbuliztatta a már jól bemelegített fesztiválozókat, hogy egész nap Fuck You, MTV-t fogunk énekelni.


Már déli két óra körül „gyanús” hangok hallatszottak a nagyszínpad felől: mintha-mintha az unza-unza szólna. És tényleg, Emir Kusturica már bepróbálta a hangosítást, nem értettük, milyen szavakkal, de tiszta jól hangzott.

A nagyszínpad zárókoncertjére a Sweet Life Society rendesen bemelegítette a bandát, és Kusturicáékat is felkonferálták vagy háromszor, így kész terepre érkezett a köpenyes hegedűs (Dejan Sparavalo), a harmonikás fehérben (Zorn Milosevic) és az egész zenekar, élükön a mintha-házikabátos Kusturicával, hogy robbanjon az unza-unza.Kusturica és a No Smoking Orchestra különben olyant bír produkálni, amit nagyon kevesen – egyetlen albummal járják a világot több mint egy évtizede, és mégis hatalmas sikerrel. Mégse mondhatjuk, hogy a név adja el a koncerteket, legalábbis nem önmagában, mert Kusturica tényleg jól énekel és a zene sem véletlenül került fel a házibulik playlistjére.


A rendező-énekes színpadi megjelenése egy szóban változatos: egyik pillanatban szinte agresszíven énekli bele a közönségbe, hogy Fuck you, MTV, a másikban vidám mosollyal borul össze a hegedűssel a mikrofon előtt. Aztán bohóckodik a Bubamara szövegében (Kusturicaaaa cinemaaaa), vagy (eléggé ülő poénként) Slobodan Milosevicet konferálja a harmonikánál.

Az ismet slágerek ellenére Emir Kusturicát színpadon nézni valahogy olyan, mintha a legjobb barátunkról, akit remek festőnek ismerünk, nem hisszük el, hogy egyúttal jó menedzser is. Rendezők sokszor csak hobbiból, félig-meddig poénból zenélnek – gondoljunk csak Woody Allenre vagy Quentin Tarantinóra, akikről különben énekel is. Nehéz meghatározni, hogy Kusturica mennyire hobbizenész – annak mondja különben magát – de az tény, hogy amit csinál, az nem véletlenül van ott a nagy európai fesztiválokon.A visszatapsos koncert végül szoros versenyben volt a Sweet Life Society fellépésével a nap koncertjéért, de a balkánzene végül meggyőzött. Emir Kusturica és a No Smoking Orchestra méltó csúcspontja lett a pénteki napnak: a Was Romeo Really a Jerk-kel, a Drang Nach Ostennel és még egy Fuck you, MTV-vel búcsúzó zenekar garantált siker a jó bulira.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS