2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Emir Kusturica: a kultúra jövője a fesztiválokon van

2013. július 21. 15:28, utolsó frissítés: 2013. július 22. 09:27

Bár nem vagyok olyan jó zenész, mint filmrendező, inkább zenész szeretnék lenni - mondta arra a kérdésre, hogy ha kénytelen lenne csak egyet választani, melyik lenne az.


Az általunk napkoncertjének kikiáltott fellépés után jött sajtótájékoztatóra Emir Kusturica, kissé fáradtan, de még feldobva, hogy kivételesen a mikrofont egymás kezéből kapkodó újságírók kérdéseire válaszoljon. A sajtósátorba különben néhány rajongónak is sikerült belógni, akik hangos éljenzéssel fogadták, hogy Federico Fellini a kedvenc rendezője, akit a 20. század Shakespeare-jének tart.


Kusturica különben a zenélést örömnek, a filmkészítést „maga a pokolnak” tartja. Ezért nem készített az utóbbi hat évben filmet, és bár most forog egy új mozija On the Milky Road címmel, teljesen kiábrádultnak tűnik a filmiparból. Többször is felemlegette a „hollywoodi szart”, a tévé hülyítését, meg persze a No Smoking Orchestrával is megénekelt „fuck you, MTV”-t. „Bár nem vagyok olyan jó zenész, mint filmrendező, inkább zenész szeretnék lenni” – mondta arra a kérdésre, hogy ha kénytelen lenne csak egyet választani, melyik lenne az.

A kétszeres Arany Pálma-díjas rendező forgatott már klipet a No Smoking Orchestrának, ezért a videoklip-rendezéshez való viszonyulsááról kérdeztük. Azt válaszolta, rövidfilm-készítésként fogta fel, de amúgy nem rajong a klipekért, ezt is a népbutító, túlpörgetett műfajnak tartja, mint a tévét, és ez „halálosan befolyásolja” a mozit. A hangsúly a dinamikára, és nem a költőiségre, az esztétikára helyeződik a hangsúly, és a mai film ezért tart „rossz irányba”.


Kusturica szereti a fesztiválokat, úgy gondolja,a kultúra jövője ebben rejlik, és különösen elismerően beszélt a Félszigetről, Romániáról, az itteni zenéről. Szíve csücske azonban Kuba, a Havanna, szeretlek! forgatása alatt szeretett bele – megmagyarázhatatlan, teljesen más, mint a világ többi része, és ez éppen elég hozzá.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS