2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

André Ferenc lett Erdély első slambajnoka

G. L. 2013. július 22. 19:33, utolsó frissítés: 19:33

Az lett a győztes, aki legkevésbé törődött a döntőt emlékezetessé tevő beszólásokkal, s akit nem nyomott agyon a bajnokság terhe.


Az egyik legjobban várt program volt, mégis alig akartuk elhinni vasárnap délután, hogy tényleg az első Erdélyi Slam Bajnokság döntőjén vagyunk a Félszigeten. Ezért nem feltétlen a szervezők a felelősek, bár általában divat őket szidni, de most viszonylag minden rendben ment. A problémát máshol kell keresni: a versenyzők vagy túl nagy stressz alatt voltak, vagy egyéb gondokkal küszködtek,

de a színvonal összességében nem érte el a vártakat.

A késés alap, azt megszoktuk, sőt, a vasárnapi döntőn nem is bántuk, mert a szomszédban épp egy zenekar hangolt a verseny meghirdetett kezdési időpontjában. A bajnokság korábbi, kolozsvári és sepsiszentgyörgyi fordulója után azért többre számítottunk, az erdélyi slam nagyon élt, mindkét fordulóban a legjobbját mutatta, és imádtuk. S nem csak mi, a félszigetes közönség érdeklődéséből ítélve másoknak is tetszett, sokan voltak, és nem csak a sajtósok tülekedtek a helyekért, mint a kulturális rendezvényeken általában. Sok fiatal rajongó várta türelemmel a kezdést, ki padon ülve, ki puffon feküdve, ki egyszerűen a porba heveredve.

galeria_12408.jpg
A bajnoki "serlegek"
galeria_12409.jpg
Süveg Márk Saiid
galeria_12410.jpg
Horváth Kristóf Színész Bob
galeria_12411.jpg
Bartha Lóránd
galeria_12412.jpg
Csinta Áron
galeria_12413.jpg
Müller Heni


Várakozás közben esélyeket latolgattunk, a favoritunk mellett érveltünk, vagy csak még utoljára kibeszéltük a tegnap esti bulit. A versenyzőkön már érződött a feszültség, próbáltak mosolyt erőltetni az arcukra, lazán venni, de látni lehetett a tekintetükben, hogy a bajnoki cím forog kockán, amely minden esetleges díjnál fontosabb.

Kezdésnek Süveg Márk Saiid, a magyarországi slambajnokság győztese és Horváth Kristóf Színész Bob tüzelte a közönséget, és mutatott példát a versenyzőknek. Nem húzták azonban az időt, utána gyorsan pörgött a verseny, egymás kezéből kapkodták a mikrofonokat.

A megszokott szabályok szerint zajlott a verseny, a két műsorvezető Bordás Attila és Mavrák Kata Hugee egy kalapból kihúzta a versenyző nevét, majd egy poénos félmondattal bemutatták őt. Utána jött a produkció, a slammelés, majd a zsűri értékelése 1-től 10-ig, vagy amennyire a véleményét szabadon engedte. Az átlagok alapján pedig a legjobb öt még egyszer próbálkozhatott, majd a második szövegének pontátlaga alapján kihirdették a győztest.Amikor elsőnek kihúzták Bartha Lóránd nevét, minden az arcára volt írva arról, hogy neki kell kezdeni. A közönség is visszafogottan tapsolta meg, a zsűrinél sem röpködtek csak úgy a tízesek, mint az a helyi fordulókon. Ez egy más verseny, nagyon más. A Simon Mártonból, Závada Péterből, Horváth Kristófból álló szakmai zsűri mellett a közönség két tagja is értékelte a hallottakat, s adott először Müller Heninek tízest. A kolozsvári győztes, André Feri továbbjutása látszott a legbiztosabbnak, egy csomó tízest bezsebelt. Minden visszafogottan ment, a tét érződött, senki nem sziporkázott egy isteneset, de voltak jó szövegek slamről, életről, semmiről.

Majd jött Vass Ákos – ezt a beszámolót nehéz lenne a megkerülésével megírni –, és odabaszott mindenkinek, akinek éppen csak tehette. Nagyképűen és lazán megmondta a véleményét a versenyzőtársak esetlegességéről, sőt, még a Félsziget szervezőit is kiosztotta. Ezzel pedig megkavarta a verseny állóvizét,

s akinek sikerült kimaradni belőle, végül az lett a győztes.


Szünetben Závada Péter és Simon Márton veselkedett egymásnak, s slammeltek egymásról egy csipkelődőt. Megmutatták, hogy miként érdemes úgy csinálni, hogy ne alázd porig a másikat, végül is döntőben, s nem arcversenyen vagyunk. A legjobb öt közé Müller Heni, Vass Ákos, Győrfi Kata, André Ferenc és Gábos Dezső jutott be.

Ákos a pedofil papokról és az egyházról mondott egy alpárit, majd Müller Heni és Győrfi Kata leginkább azzal voltak elfoglalva, hogy miként szóljanak vissza neki, André Feri pedig a nevével játszott, bravúrosan. Gyakorlatilag már abban pillanatban a pillanatban lehetett tudni, hogy ő a győztes, amikor befejezte a produkcióját, hogy elindult afelé, hogy Dr. Dre helyett doctorandDre legyen, akit nem nyom agyon a bizonyítás terhe. A díj pedig a dicsőség, hogy ő Erdély első slambajnoka, s hogy részt vehet a következő magyarországi slambajnokság döntőjén.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS