2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Robin and the Backstabbers: legközelebb hörcsög hajtja az erősítőt

R. T. 2013. július 29. 10:55, utolsó frissítés: 11:41

Zsiráfokról, érettségiről, Bacoviáról és kártyajátékokról beszélgettünk a Robin and the Backstabbers bukaresti zenekarral, amelynek énekese csíkszeredai származású.


Né, TIFF-es kalapod van, tetszett az idei TIFF? – kérdi Andrei Proca, avagy Robin a vasárnapi félszigetes koncertjük után, amikor bemegyek a backstage-be interjúzni. Amíg a Robin and the Backstabbers többi tagjára várunk, még vacogó fogakkal elbeszélgetünk a filmfesztiválról, a győztes filmről, arról, hogy ők is felléptek akkor a Midi klubban, de filmekre sajnos nem jutottak el.

Közben összegyűlnek a zenészek, és belekezdünk abba, aminek az eredménye egy gyorsinterjúhoz képest nagyon eklektikus beszélgetés zsiráfokról, érettségiről és kártyajátékokról. Redundáns lenne minden mondat után odabiggyeszteni, hogy "(nevet)", ezért képzeljük oda: tényleg az egész beszélgetés a kb. nyolc fokos hideg ellenére is igencsak jó hangulatban folyt le.Ki fogtok készíteni, de igazából nem baj.

Robin: Akkor megpróbálunk nem kikészíteni. Csak ígérd meg, hogy nem kérded meg, miért ez a címe az albumnak.


Nem kérdem meg, de Bacoviától nem szabadulsz. No, de nem láttam állatokat a színpadon, hol vannak?

- De, de láttad, Nistort.

Ja, őt igen.

- Nistor nagyon jó barátunk, és ott volt. Ugyanakkor Andrei Fantana is a színpadon volt...


Jó, de arra számítottam, hogy idehoztok egy egész állatkertet.


- Itt vannak a szívünkben.
- Elküldtük őket táborba, ilyen regenerálóba, annyit dolgoztak szegények...
- Egy nap szeretnénk, hogy élő állatok is legyenek a színpadon.Mondjuk egy zsiráf?

- Óóó, zsiráf... nagyon jó ötlet. De akkor már kettő, a színpad mindkét oldalára. Ja és négy vadmacska is.
- Ja és a gitárerősítődet hajthatná egy hörcsög.
- A hörcsögöt meg Istvánnak kell hívni. Szerintünk az állatoknak csak két nevet lehet adni, Marcel vagy Stefan.


Akkor beszéljünk a névről. Mindenki Robin Hood-dal jön, nekem viszont a vörösbegy jutott először az eszembe, aminek őszintén, nem is tudom, hogy mondják románul.

- És Robin és Batmannel is jönnek, de igen, a madárról kaptuk a nevet. Kétféle vörösbegy van, az európai és amerikai, előbbi macaleandru, utóbbi prihor.


Ok, s akkor onnan kaptad a beceneved.

- Nem.


Akkor az együttes?

- Nem, nem, a madarat utána vettük bele. Tényleg minden állatot szeretünk, élőt és felfújhatót egyaránt.Beszéljünk inkább Bacoviáról, főleg arról, hogy hogyan szeretted meg, mert szerintem az iskolában nem kedveltetik meg az emberrel. Most tényleg, kinek támad kedve Bacoviához a Plumb után?

- Nagyon, nagyon szeretem, igaz, tényleg nem a Plumbot feltétlenül, de idősebb korában egyre mondernistábban, absztraktabban írt, és nem minden holttestekről meg lila izékről szólt. De ezzel nem a fiatal Bacoviát akarom védeni. Nagyon titokzatos szerintem. Ja, és érettségire is ezt kaptam. Írásban kellett a Lacustrát elemeznem, nagyon szép volt.


Én bármiről szívesebben írtam volna az érettségin, csak Bacoviáról ne.

- Miért, olyan szép, olyan könnyű... mit akartál, krónikaírókat vagy az erdélyi iskolát?


Nem, Camil Petrescut, és az is lett.

- Dráma vagy próza?


Szóbelin dráma, írásbelin próza.

- Jaj, is-is? Nekem szóbelin Ion Barbu volt.Ti is szeretitek különben Bacoviát, vagy csak Robin?

- Volt egy kollégám, ő Baudleaire-mániás volt, rajta keresztül meg Bacoviát is szerette, és akarva-akaratlanul ránk ragadt.

Robin: De aki nem ismeri az idősebb Bacoviát, feltétlen olvassa. Például a Stante burgheze-t, vagy a Scantei galbenet. Amúgy azt olvastam róla a felesége emlékirataiban, hogy sokszor állt este, sötétben a rádió mellett, és úgy hallgatta. Hogy ne szeress egy ilyen embert?


Megkérdezted a közönséget, hogy van-e könyv náluk, bár nem volt világos, hogy könyvről vagy kártyáról beszélsz (are cineva carti la ei? - szerk.)

- Ja, az kártya lett volna.

Mert én azt akartam kérdezni, hogy nálad van-e könyv?

- Van. És reklámozni is akarom. Egy fiatal, nagyon vagány író, Matei Florian könyve, a címe meg Si hams, si regretel. Nagyszerű könyv, de a koncert alatt kártyázni szerettem volna.

Mondjuk pókerezni?

- Nem, vörös kakast. (nagy nevetés). Van egy nagyon vagány ilyen játék. És még van egy, amit szeretek, van is egy ilyen című dalunk, és lehet, rajta lesz a harmadik albumunkon: Az egér és a denevérek.És mikor jön a harmadik album?

- A harmadik?! Nem tudom, talán 2017-ben.

És miért trilógiában gondolkodtatok?

- Mert ez egy útvonal, Stalingrad, Arkangelsk és Vladivosztok érintésével a Csendes-óceán felé keletre.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS